Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SERIENETT FEIRET FEM ÅR (27.02.11 )

Lørdagens markering av Serienetts femårsjubileum på Vågen Fetevare i Bergen var en suksess.

Av: Trond Sätre

Arrangementet åpnet klokka 18.00 med den annonserte paneldebatten om tegneserier som kultur og bransje i dagens Norge. Deltakerne var Raptus-general Arild Wærness, tegneserieanmelder for Bergens Tidende Walter Wehus, serieskaper Eirik Andreas Vik, tegner og animatør Are Edvardsen og Serienetts redaktør Kristian Hellesund. Følgende temaer ble tatt opp:

Humorserier: Humorserier, særlig i stripeform, dominerer det norske markedet mer og mer. Hellesund sammenliknet med det svenske markedet, som i likhet med det norske er dominert av egenproduserte humortitler. Wærness påpekte behovet for seriemagasiner av typen Nemi og Eon, der formatet lar seriene komme til sin rett, i kontrast til de små ”fillene”. Spissformulert uttrykte Wehus fordelen med det nyeste av disse ”bladfillene”, Dilbert: ”Det samler alt det fryktelige i ett blad”.

Tegneserieromaner: Bokklubben Serieverket er lagt ned, og tegneserieromanen er i det hele tatt et vanskelig format å selge i Norge. Dette ble drøftet, og noen konklusjoner ble forsøkt trukket. Edvardsen mente at Norge har for få ordentlig urbane arenaer der interessen for slike bøker kan holdes i live. Et annet problem er at de som virkelig har noen interesse for slike bøker følger såpass godt med at de har lest boka på engelsk, fransk eller i dansk oversettelse lenge før de kommer på norsk.

Oslo Comics Expo: Kanskje vil dette overraske noen, men OCX ble omtalt i kun positive ordelag av kveldens paneldeltakere. Wehus, Vik og Edvardsen delte sine erfaringer fra tidligere OCX, og Wærness gledet seg særlig over at både Dark Horse-gründer Mike Richardson og folk fra Fantagraphics sto på gjestelista i år. Da Eirik Andreas Vik ble spurt hvem han mener burde stå på OCX’ gjesteliste svarte han bare ”I bør stå ei sånn gjesteliste!”

Distribusjon: Norge har verdens beste distribusjon av kommerse seriehefter (å finne seriehefter på dagligvarebutikken blir stadig mer uvanlig i utlandet), og verdens dårligste distribusjon for kvalitetsserier, særlig til bokhandlerne. Dette var hovedkonklusjonen i denne delen av debatten, som også diskuterte den interessante utvikling at salgstallene for Donald Duck & Co. går ned, mens de går opp for bladet Pondus

Superheltserier: Superheltfilmer går like bra i Norge som overalt ellers, men superheltserier sliter nesten alltid. Denne utviklingen gjør seg for øvrig gjeldende for alle action/spenningsserier. Wehus påpekte at superseriene har blitt for interne sammenliknet med de lettere tilgjengelige historiene i filmene. Konklusjonen om superserienes framtid i Norge var for øvrig noe av den samme som for serieromanene: De som faktisk er interessert har allerede kjøpt bøkene på originalspråket uansett.


Panelet. Fra venstre: Kristian Hellesund, Walter Wehus, Eirik Andreas Vik, Arild Wærness og Are Edvardsen. (Foto: Trond Sätre)

Etter debatten hadde Wærness og Hellesund en kort presentasjon av Serienetts festskrift, som prøver å oppsummere tegneserie-Norge de siste fem år gjennom kronologisk samlete nyhetssaker og artikler. Et ”volum to” av dette festskriftet, som vil samle noen av de beste anmeldelsene fra Serienett, er planlagt senere i vår. Presentasjonen ble fulgt opp av mingling og tegneserierelatert musikk ved DJ Serienett, før det var tid for festquiz (spørsmålene er gjengitt i egen sak) med rikelig premiebord, fulgt av mer musikk og mingling. ”Nachspielet” ble holdt på BarBarista i Sandviken.

Serienett håper å kunne legge ut en podcast av debatten innen kort tid.

DJ Serienetts spilliste (tilgjengelig med Spotify):
DJ Serienett

divider
 1. Her er Bergens Tidendes dekning av jubileumsarrangementet:

  http://www.bt.no/bergenpuls/media/—Bergen-er-tegneseriehovedstaden-1262121.html


  Kristian Hellesund    27. February 2011, 20:19    #
 2. Kjekt og se at du har holdt liv i interessen din Kristian :) Begynner å bli mange år siden jeg lånte tegneserier av deg nå :)


  Kjartan    27. February 2011, 20:36    #
 3. Hvorfor må alt skje i Hovedstaden? Det er urettferdig!


  Tore Strand Olsen    28. February 2011, 01:55    #
 4. Er det ikke derfor vi har en Hovedstad (he he)?
  Gratulerer med et vellykket jubileum og til lykke med de neste fem.


  jostein hansen    28. February 2011, 10:03    #
 5. P4 har plukket opp tråden fra Bergens Tidendes sak om Serienetts jubileumsmarkering:

  http://www.p4.no/story.aspx?id=399129


  Kristian Hellesund    28. February 2011, 11:05    #
 6. Påstanden om at Bergen er Norges tegneseriehovedstad er totalt absurd, og jeg kan ikke se at det er noe som helst annet enn skadelig at den spres(Eventuelt morsomt, med mindre man er serieskaper i Bergen).

  Hyggelig arrangement, ja. Raptus er fint, ja. Serienett er eneste fungerende tidskrift om serier i Norge, ja. Om jeg drister meg til å skryte på meg noe, er Tegneloftet et godt seriemiljø for ungdom.

  Men det er det.

  Oslo har serieskaperne, forlagene, miljøene, arrangementene, OCX, Desucon, og om tegneloftungdommene mine skulle spørre meg om hvor de bør bo i Norge for å få mest ut av tegneseriemiljøet, som fan, amatør, eller proff, så ville det ærlige svaret vært: Oslo(Sagt med hat og bitterhet i stemmen, selvsagt).

  Eneste gode grunne til å være serietegner i Bergen er om man vil unngå seriemiljøet.

  For tegneseriehovedstad… Det er vi ikke.


  Kim Holm    28. February 2011, 13:45    #
 7. Jeg skjønner ikke hvordan Bergen “har” Serienett? Får man noe ekstra ut av nettsiden hvis man går inn på den fra Bergen? Men Bergen har jo Frode Øverlid da, og Raptus. Og så finnes det vel en Outland-butikk der? Og … Varg Veum?


  alfons    28. February 2011, 17:11    #
 8. Kim: Hvorvidt Bergen er Norges tegneseriehovedstad eller ei, er egentlig revnende likegyldig. Hovedpoenget her er at det var et hyggelig arrangement om tegneserier på Vågen Fetevare i forbindelse med Serienetts femårsjubileum. Heldigvis valgte Vestlandets storavis å dekke evenementet, slik at noe av det som kom frem i debatten hadde mulighet til å nå ut til et større publikum.


  Kristian Hellesund    28. February 2011, 19:30    #
 9. Alfons: Alle publikasjoner har et utgiversted. Seattle har Fantagraphics, Milwaukie har Dark Horse, Malmö har Egmont Kärnan, Stavanger hadde SE-bladene, Fredrikstad hadde Atlantic forlag osv.


  Kristian Hellesund    28. February 2011, 19:35    #
 10. Kristian: At arrangementet var hyggelig er irrelevant. Hyggelig kveld for et par dusin entusiaster gjør ikke noested til hovedstad.

  At BT skriver om det er også hyggelig. At de skriver ting som er direkte feilaktige er ikke hyggelig.

  At overskriften er en absurd spøk er ikke likegyldig. Nå vet jeg ikke om det er et korrekt sitat fra deg eller om BT har tatt sine friheter, men Bergen har en veldig lang vei å gå før man kan kalle seg tegneseriehovedstad.

  Det farlige med en slik overskrift er at det gir helt feil inntrykk til folk som ikke har satt seg inn i situasjonen. Det er masse interessant som ulmer under overflaten i Tegneseriebergen, men for at det skal kunne få den støtte og grohjelp det trenger kan man ikke gi inntrykk av at vi allerede er der vi skal være.

  Bergen har ikke noe tegneseriemiljø, for amatører, proffe, eller fans, utenom Tegneloftet for et knippe ungdommer. Det eneste forlaget vi har er ditt.

  Bergen, slik det står i dag, er ikke noe sted for serieskapere, verken amatører eller profesjonelle.

  Det er masse potensiale, men det potensialet må utnyttes. Setter man seg en ambisjon om å bli seriehovedstad om 10-20 år kan sikkert det være et fint mål å strekke seg mot.

  Men å si at man er der, det er skadelig for Bergens (manglende) seriemiljø, og flaut utad mot resten av Norge.


  Kim Holm    28. February 2011, 20:29    #
 11. Det som kanskje er riktig å seie er at Bergen har eit veldig synleg Fan-miljø. Kanskje ikkje stort, men synleg. Få serieskaparar, men ganske mange gode, kjem frå området.

  Aviser er som kjent ikkje interessert i slike nyanserte framstillinger, så slik er den saken.

  Sjølvsagt er der flest aktørar, både på forlagssida og som serieskaparar, i Osl og omegn.

  Til gjengjeld har desse vore forholdsvis mindre synlege i forhold til teikneserier i samfunnsdebatten.

  OCX og revitaliseringa av Bobla og NTF er eit steg på vegen til å aktivisere fan-miljøet på Austlandet på ein liknande måte.

  Det er klart at både lokalt og nasjonalt så står det mykje att for å betre alle delar av det norske seriemiljøet, men imellomtida så bør ein kanskje tenkje på det slik:

  Denne typen arrangement er noko som dei aller fleste skulle ynskje at kunne avviklast med jamne mellomrom og med aukande oppmøte. For å få det til, så må ein spele på lag med media, for å få ut informasjon om at tilbodet finnast. Om “Bergen er Norges Tegneseriehovedstad” er overskrifta som avisene trenger for å vere interessert i å dekke denne typen arrangement, så er det berre å bite i seg motforestillingane.

  Dei som faktisk følgjer med, veit kva den faktiske situasjonen er, slik som du skisserer, Kim.

  Men medan ein prøvar å forbetre vilkåra for teikneseriemiljøa i Bergen, Oslo og andre stadar, så trur eg ikkje det skadar å leggje vekt på det positive.


  Knut Robert Knutsen    28. February 2011, 21:37    #
 12. Nettopp, alle monner drar, og det må bare være utelukkende positivt at Bergen er synlig på tegneseriekartet.
  Nå vil det kanskje gi inspirajson til alle genuint interesserte om å jobbe for å fremme noe liknende.


  jostein hansen    28. February 2011, 21:54    #
 13. Kult at dere snakker positivt om OCX. Men hvor har dere det fra at Dark Horse-gründer Mike Richardson kommer? For det gjør han så vidt jeg vet ikke?


  Flu Hartberg    1. March 2011, 08:33    #
 14. Feil av mannen som sa det; meg (kremt kremt).. Jeg refererte til redaktøren/lederen av Fantagraphics som dere har invitert (bra!) og koblet i farten hans navn til Mike Richardson, som er leder for et helt annet forlag … sånn kan skje i et spontant panelsurr – beklager feil navn. Kan ha befatning med at jeg faktisk har møtt Mike R. to ganger, og navnet hans har “satt” seg i hodet…


  Arild Wærness    1. March 2011, 10:46    #
 15. Knut Robert Knutsen og Jostein Hansen:

  At all PR er god PR betyr ikke at det alltid er rett å stille ting i et urealistisk positivt lys.

  Noen ganger er det bedre å være realistisk, enn om det virker negativt.

  Men dette er jo tydeligvis noe jeg er alene om å mene, så jeg skal holde kjeft og fortsette å jobbe på tegneserier her i seriehovedstaden istedet for å krangle med veggen.


  Kim Holm    1. March 2011, 12:50    #
 16. Jeg beklager misforståelsen om Mike Richardson (innerst inne lurte jeg på om det ikke nesten var for godt til å være sant).

  Men fint å få bekreftet at noen har lest teksten min, og ikke bare den teksten det ble linket til.


  Trond Sätre    1. March 2011, 14:50    #
 17. Hva om vi serietegnere og andre interesserte som sokner til Bergen begynner å lage et miljø da? Det kan jo være så enkelt som at man for eksempel møtes fast en gang i måneden på et eller annet sted for øl/kaffe/brus og sosialt samvær? Helt uforpliktende, litt sånn: “Dette er stedet, dette er tidspunktet, møt opp om du vil. Gidder du ikke er det helt ok.”

  Kan gjerne være først ut jeg, neste gang jeg er i byen :)


  Lien    8. March 2011, 14:34    #
 18. Vi har snakket litt om noe slikt på min side av Bergen også.
  Så om du gir lyd neste gang du er i byen er det et godt spark igang!

  :)


  Kim Holm    8. March 2011, 22:03    #
 19. Uten tanke for verken hoved- eller andre steder høres dette ut som et godt tiltak. Raptus støtter dette fullt ut :)


  Arild    9. March 2011, 00:30    #
 20. Hehe, har vel ingen personlig formening om Bergen som seriehovedstaden eller ei. For meg er det egentlig ganske likegyldig.

  Det viktigste er det sosiale og faglige. Treffer stort sett andre likesinnede kun på Raptus, og syns det bare hadde vært positivt om man kunne møtes litt oftere.

  I tillegg er jo serietegneryrket litt ensomt. I alle fall jeg trenger å sosialiseres litt mer før jeg blir en bitter gammel einstøing.

  Så Kim og andre i området: Ting kommer til å skje :)


  Lien    9. March 2011, 15:22    #
 21. Høres bra ut! Gler meg.


  Kim Holm    9. March 2011, 19:26    #
 22. Jeg er allerede blitt en bitter gammel enstøing, men kommer gjerne hvis det bys på kaffe og attåt. Dere får si fra om det skjer noe.


  Tore Strand Olsen    9. March 2011, 21:32    #
 23. Har faktisk gått med litt tanker om et eventuelt initiativ selv i dag, etter å ha diskutert det med bl.a. Kim Holm i går, uten å vite at det ble diskutert her også. Morsomt da, lover bra for oppstart av noe sånt. Vet iallefall selv at det er flere tegnere basert i Bergen som ikke er så aktive i “miljøet” som de kanskje burde, og tenkte at dette kan være en fin anledning til å kalle inn dem. Er jo også flere fra Tegneloftet som er selvskrevne til et slikt tiltak, så det blir nok litt overlapping.

  Men overlapping er bra!


  Eirik Andreas Vik    10. March 2011, 00:40    #
 24. Flotte innspill! Dette tror jeg kan bli både konstruktivt og bra for tegneseriemiljøet i Bergen. I den anledning kan jeg avsløre at vi i Serienett-redaksjonen planlegger en ny tegneseriefest etter samme mal som jubileumsarrangementet. Etter all sannsynlighet vil dette arrangementet gå av stabelen i april. Jeg kommer tilbake med nærmere informasjon senere.

  Ellers har Laksevåg forlag også planer om lignende arrangementer rundt omkring i landet. I den anledning vil jeg holde kortene inntil brystet så langt, men litt informasjon er allerede lekket her:

  http://www.serienett.no/article/1108/serienett-jubilerer

  Har du noen innspill, råd og vink, så send dem gjerne til denne e-postadressen: tegneseriefest@laksevag-forlag.no


  Kristian Hellesund    10. March 2011, 11:30    #
 25. @Tore: Ja kommer du helt til Bergen i ens ærend for å treffe oss andre en onsdag, skal jeg jaggu spandere både kaffe og noko attåt! :D


  Lien    10. March 2011, 12:08    #
 26. Tore kommer for en kaffe? Det var da lite…. hmmm…

  Kan sukre potten litt med å tilby gratis hjemmelaget middag til alle tegnere som kommer utenbys fra for å være med på en av Torbjørn serietegnerkvelder!


  Kim Holm    10. March 2011, 16:40    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)