Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SERIETREFF PÅ UNGDOMSHUSET ( 5.11.11 )

Selvbiografier og serier for ungdom var de mest sentrale emnene under paneldebatten i tidenes første drabantby-Serietreff.

Av: Trond Sätre
Tegning: Kim Holm

Den siste tirsdagen i oktober tok Serienett-redaktør Kristian Hellesund Serietreff med til hjemtraktene, nærmere bestemt til Elvetun kulturhus utenfor Vestkanten kjøpesenter i Loddefjord. Til stede i panelet var tidligere deltakere fra Serietreff i Bergen, Kristian Hellesund, Arild Wærness og Walter Wehus, samt serietegnerne Kim Holm og Gard Helset. Sistnevnte er ny deltaker på Serietreff, og er mest kjent for serien Wyyrd i bladet Eon.

Kveldens hovedtema var selvbiografier i tegneserieform, hvilket også var tema for seriekurset som Kim holdt i forkant av paneldebatten. Arild framhevet fordelene ved selvbiografiske serier: Du kommer nærmest mulig innpå en kreativ kraft, og serieskaperen skriver om det han eller hun kjenner til. Inndelingen av selvbiografiske serier i underkategorier ble diskutert, og her var særlig distinksjonen mellom reell selvutlevering og såkalte ”self-inserts” sentralt. Gard innrømmet å ha lagt self-inserts av seg selv og kjæresten inn i seriene sine, og årets vinner av Dagbladets seriekonkurranse, Drops har selvbiografiske trekk. Arild nevnte Henry Bronkens tegnede dagbok ”Et Halvt År i Karasjok” som et spennende og snart lanseringsklart prosjekt i denne sjangeren.


Kristian Hellesund, Walter Wehus, Arild Wærness, Gard Helset og Kim Holm

Kveldnes første anmeldelse var av det nye Pyton spesial, et rent repriseoppkok som ingen av panelet var noe begeistret for. Skjønt markedet for barsk humor kan være der ennå – En tilhører i salen mente at ”norsk humor er blitt utvannet”. Kveldens andre anmeldelse, hakk i hæl, var thrilleren Natthsfjeld laget av de to initiativsrike tenåringene Jonas A. Larsen og Alexander Dokkeberg; en utgivelse av den typen Arild prinsipielt vil anbefale – prinsipielt fordi det norske markedet mangler actionserier – tross i visse mangler når det gjelder anatomi og visuell fortellerevne.

Ettersom Elvetun er et kulturhus for ungdom falt det naturlig å diskutere tegneserier for ungdom. Hvor mye serier leser ungdom nå om dagen? Kim Holm slukte alt han kom over i ungdommen, og avslørte seg som et barn av 90-tallet ved å mimre om Image Comics. Også Gard slukte alt, selv om det gikk mest i serier oversatt til norsk. Walter prøvde å konkludere med at det er lite (alders)skille i tegneseriene nå om dagen. Manga har en ganske solid posisjon, men det som slår best an blant ungdommer er Pondus og Nemi. Men disse er like mye beregnet på et voksent publikum.

Kveldens tredje og fjerde anmeldelse var Frank Millers Holy Terror og Asterios Polyp av David Mazzucchelli, der sistnevnte definitivt falt mer i smak enn Millers visuelt diffuse og skisseaktige politiske innlegg. Om Asterios Polyp, en biografisk tegneserieroman om en gresk-amerikansk arkitekt, sier Kim at ”alt er der av en grunn og har en egen form”. Han beskrev den videre som ”En ekstremt voksen historie fortalt på en ekstremt avansert barnemåte [eller vice versa]” Walter ga for øvrig samme bok en sekser da han anmeldte den i Bergens Tidende. Deretter fulgte en omtale av Tor Erling Naas og Sigbjørn Lilleengs Apefjes. Også den hadde en alternativ fortellermåte: En blanding av tegneserie og prosatekst. Her var meningene mer delte om bokas kvaliteter, ikke minst om historiens oppbygging. Arild Wærness fikk fortsette action-sporet sitt da han avrundet kvelden med en omtale av årets gjennomgående storyline i Fantomet, med en avslutning som både han og resten av panelet fant ganske interessant.

Neste Serietreff finner sted i Trondheim den 18. november.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)