Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FLOTT ALBUMDEBUT ( 4.05.06 )

Tomte har fått lov til å boltre seg i et eget tegneseriealbum. Der har han tatt vare på mulighetene albumdebuten gir ham

Av: Kristian Hellesund

Det er bare til å innrømme det. Denne anmelder er svak for Tomtes tegnestil. Den trønderske serieskaperen liker å bruke svarte flater når han arbeider med tegneserier, og kontrastene mellom det svarte og det hvite gir arbeidet hans en spesiell stemning. Denne stemningen passer godt til skrekktegneserier, og det er nettopp det trønderens albumdebut ”Tomtes sorte sider” består av.

Det hele begynner i London. Stian Andreassen har skrevet manus til historien Blackchapel, som har handling fra victoriatidens Storbritannia. I en kombinasjon av en whodunnit og en myte fører Andreassen og Tomte leserne inn i en stemningsfull, eventyraktig verden der vampyrer, varulver og fugleskremsler spiller en viktig rolle. Historien er spennende og godt fortalt, og Tomtes svarte, karikerte tegninger passer utmerket til innholdet.

Forrige gang Tomte hadde tegneserier på trykk, var i Blodige grøss nr. 1 fra Kelpie forlag. Dette heftet hadde en begrenset distribusjon, og få har sett historien Buktalerens hemmelighet, som var hovedhistorie i Kelpie-utgivelsen. I Tomtes Sorte Sider finnes en utgave der noe er tegnet om. Den er en fryd å se layoutmessig. Tomtes tegninger fungerer veldig mye bedre i albumformat enn i Kelpies digestformat. Historien er den samme som i Blodige grøss, og nok en gang får vi møte en jente som vokser opp i et hjem preget av banning og alkoholmisbruk. Det er ikke måte på hvor fælt det er i dette hjemmet, og manusforfatter Tommy Kvarsvik gir sammen med Tomte leserne et innblikk i et skrekkelig oppvekstmiljø. Historien viser at serieskaperne vet å skildre det skumle, men kanskje den kunne vært fortalt på færre sider?

Tomtes sorte sider er alt i alt en helt grei leseopplevelse. Seriehuset skal ga ros for å gi serieskaperen en sjanse med eget album. Det er fortjent, og Tomte går opp til eksamen med mer enn ståkarakter!

Seriealbum nr. 5: Tomtes sorte sider
36 sider
39,50 kroner
Seriehuset AS

(Anmeldelsen er tidligere publisert gjennom Laksevåg forlags syndikasjonstjeneste.)

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)