Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

LOVENDE AVSPARK ( 7.05.06 )

Ni unge serieskapere viser frem strekene sine i Spark. Utgivelsen viser at det kan bli mange spennende, norske tegneserier i fremtiden.

Av: Kristian Hellesund

Tegneseriekurs som munner ut i tegneserieutgivelser er en positiv trend. Tidligere har blant annet Westwind forlag i Bergen gitt ut blader med nye serieskapere, og med Spark er også Norsk Tegneserieforum på banen. Utgangspunktet er et kurs som ble gjennomført på Serieteket i Oslo i fjor høst. Kursleder var Tore Strand Olsen, og kurset munner ut i denne utgivelsen, som kom i salg i april. Her er det ni unge serieskapere som boltrer seg i flere ulike genrer som for eksempel norsk manga, humoristiske stripeserier, superheltaction og kjærlighetsproblematikk.

Blant dem som skiller seg ut i Spark er Heidi S. Næss. Hun vant en tegnekonkurranse og fikk serien Suuz Neko på trykk i Manga Mania. Til Spark har Næss levert en metategneserier om hvordan hun arbeider med den niende kunstart. Den er artig lesning og viser at hun er talentfull. Mariam Ali er også et interessant talent. Sekstenåringen tegner i likhet med Næss i mangastil, og hun gjør et positivt inntrykk med sitt bidrag. Nå varierer streken litt fra side til side, men de gode og detaljerte tegningene hennes er godt arbeid. Det er også innsatsen til Sigrun Jonsdottir. Hun leverer en historie om mobbing som gir leserne noe til ettertanke.

Insania av Bård Lilleøien er en humoristisk tegneseriestripe fra sykehusmiljø. Dette er en tegneserie preget av crazykomikk. Lilleøien har en bevisst og karikerende strek som passer til serien. Humoren er bra, men vi har da sett omtrent det samme tidligere i Frode Øverlis Riskhospitalet? Thomas S. Hansens Posemannen lover godt, men den fungerer best i sidene der det ikke er dialog. Håkon Hagesæther er yngst av bidragsyterne med sine 14 år, og han leverer en stemningsskapende tosider med blyantstrekeffekter. Stemninger er det lite av i Gravitasjonsmannen av Henrik Rødsten Gilde. Her går det i superheltaction og ren slåssing. Gilde er en flink tegner, men superheltslåssingen er ikke så veldig spennende. Det er derimot bidraget til Elise M. Syvertsen. Sekstenåringen byr på Alys – en tegneserie i furrystil om ungdomsproblemer og kjærlighet. Syvertsen tegner godt, og gir et inntrykk av å være en lovende serieskaper.

Norsk Tegneserieforum skal ha ros for å la de ni serieskaperne få tegneserier på trykk. Det er viktig å støtte opp under rekrutteringen til det norske serieskapermiljøet. Kanskje det er i dette heftet vi ser den neste Frode Øverli eller Christopher Nielsen?

Spark
52 sider
40 kroner
Norsk Tegneserieforum

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)