TSJEKKOSLOVAKISK RETRODETEKTIV ( 2.10.13 )
«Detektiv Dranges mysterier» er et nytt bekjentskap her til lands. Den tsjekkiske tegneserien kan nå leses i en ny bokutgivelse.
Det er ikke ofte vi ser en tegneserie fra Tsjekkia utgitt på norsk. Fra før av er det bare «Arnal» av Kaja Saudek som er utgitt i Norge, og det var i magasinet «Sirius» fra 1989 til 1991. Nå er tiden inne for en ny tsjekkisk tegneserie. Jiří Kalousek og Jiří Lapáčeks detektiv Štika er kommet til Norge, og her til lands har han fått navnet Drange. Drange er en godmodig og hyggelig detektiv, som iført briller og hatt er langt fra karakterene man gjerne møter i moderne, amerikanske fjernsynsserier.
På tsjekkisk heter tegneserien om Detektiv Drange «Otazníky detektiva Štiky». Den ble opprinnelig publisert i det tsjekkoslovakiske barnebladet «Ohníček» fra 1971 til 1986. Det ble i alt laget nesten 380 historier med detektiven, og i den norske boken er en tredjedel av materialet samlet. Interessant nok har oversetteren Kristin Sofie Kilsti valgt å overføre Štikas verden til Norge. Vi møter karakterer som Andreas Torgersen, Gerhard Grum, hunden Passopp og stedsnavn som Stavanger, Vestby og Sirdalen. Det er sikkert like greit, for unge, norske lesere ville sikkert følt det fremmedaktig om de originale navnene hadde vært brukt.
Oppbyggingen er som regel den samme. Detektiv Drange kommer til et åsted eller møter personer som har vært utsatt for en forbrytelse. I kombinasjonen av tekst og tegninger ligger opplysninger som gjør det mulig for Drange og leserne å løse saken. Og der leserne står fast, er det hjelp å få. Løsningen er trykt i margen på sidene. Tegneserien har mye til felles med den danske serieskaperen Werner Wejp-Olsens «Krimi-quiz», som har vært på trykk i en rekke norske aviser. Wejp-Olsens detektiv Danger dukket dog først opp på trykk tre år etter Štika.
Tegningene til Jiří Lapáček er innbydende og i en karikaturaktig stil. Best fungerer de i den siste delen av boken, der de er fargelagt med vannfarger. De fleste sidene i boken består av ruter med tekst under – slik vi er vant til her til lands med for eksempel «Nr. 91 Stomperud». Innimellom bruker serieskaperne også tekstbobler, men det er helst i de eldste sidene fremst i boken. Kombinasjonen tegning, tekstbobler og forklaringstekster med Detektiv Dranges monologer gjør at mange av sidene virker veldig statiske. Det er lite liv, dynamikk og action rundt Drange, men serieskapernes poeng er nok først og fremst løsningen av sakene og ikke å skape underholdning og stor spenning. Samtidig er «Detektiv Dranges mysterier» en sjarmerende tidskapsel og et unikt innblikk i tsjekkoslovakiske tegneserier fra før Fløyelsrevolusjonen.
«Detektiv Dranges mysterier» passer best for unge i aldersgruppen 10 til 14 år. Målgruppen kommer nok til å sette pris på de underfundige sakene til Drange og kose seg med de små humorstikkene som er lagt inn her og der. I tillegg er dette en bok med lang holdbarhet. Det er rett og slett vanskelig å lese seg gjennom mer enn 100 krimmysterier på én gang. I stedet blir dette en bok man kan ta for seg i små doser over lengre tid.
«Detektiv Dranges mysterier»
Av: Jiří Kalousek og Jiří Lapáček
ISBN 978-82-823-3217-0
124 sider
249 kroner
Commentum Forlag
Anmeldelsen er tidligere trykt i avisen Lyderhorn 27. september 2013.
SUPERHELTER OG DISTRIBUSJON I SERIETREFF-PODKAST <- Eldre | Nyere -> I SKYGGEN AV SUPERHELTENE 2