Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

KRONERULLING FOR OPTIPESS (27.04.14 )

Betalingsordninger der velvillige serielesere kan bidra økonomisk til en serieskapers livsopphold blir stadig mer vanlig. Serienett har snakket med Optipess-tegneren Kristian Nygård om hans ferske erfaringer med nettstedet Patreon.


Kristian Nygård

Av: Trond Sätre

Kan du kort forklare hva Patreon-ordningen går ut på?

Patreon er en internettside for, tja, “kronerulling”, og kan sammelignes med sider som Kickstarter eller Indiegogo. Men hvor disse fokuserer mer på å finansiere et prosjekt eller et fysisk produkt, er Patreon utviklet som et kontinuerlig pågående verktøy for de som allerede skaper innhold og regelmessig, og deler det gratis på internett – om det så er YouTubere, musikere eller nettopp nettserietegnere. Gjennom Patreon kan fans av disse donere en fast sum, enten for hver video/sang/stripe/osv eller på månedlig basis, og som takk få tilgang til eksklusivt materiale “bak kulissene”. Som eksempel i mitt tilfelle er dette skisser, “sensurerte” striper, eller videoer som viser arbeidsprosessen fra start til slutt.

Du har opprettet Patreon i navnet til serien din. Optipess, heller enn ditt eget. Betyr det at Optipess er serien du helst vil jobbe med, også i framtiden?

I dette tilfellet tenkte jeg ikke spesielt over det mens jeg opprettet kampanjen, men jeg vil muligens tippe at navnet Optipess er lettere å nå ut med enn mitt eget navn. Men uansett, jeg føler jeg kan legge hva som helst under Optipess-navnet, og tenker nok at jeg fortsetter med det uansett hvilken form prosjektet tar videre. (Kanskje i mangelen av en bedre plan…)

Kan du fortelle de uinnvidde litt om hva serien Optipess går ut på?

Optipess er en stripeserie med enkeltstående vitser (eller “vitser”), som oftest balanserende mellom lyse og mørke temaer eller popkulturelle scenarioer. Navnet er en kombinasjon av ordene optimisme og pessimisme, og hinter i så måte om «tonen” til serien. Optipess har ikke et fast persongalleri, ei heller karakterisering av noe slag, og jeg kan dermed komfortabelt variere stil og innhold mellom stripene uten å være bundet til kontinuitet eller noe annet lignende skummelt.

Optipess har vært tilgjengelig på internett siden Desember 2008, og har også vært biserie i Kollektivet, samt gjesteserie i Aftenposten.

Det uunngåelige spørsmålet er selvsagt: Hvor godt fungerer dette for deg? Får du mesener, og hvor mye dekker de hittil?

Ikke så ille! Jeg hadde ganske labre forventninger, og ville si meg fornøyd om jeg fikk noe i det hele tatt før jeg starta kampanjen. Men nå, bare et par dager etter jeg startet kampanjen får jeg i skrivende stund noe over hundre dollar måneden fra noen ihuga fans. Foreløpig ikke noe som vil dekke husleia akkurat, men alle monner drar, og det er uansett mer motiverende å produsere nytt innhold når man vet at leserne er villige til å betale for å se stripene. Jeg har ikke promotert kampanjen i stor grad foreløpig, så forhåpentligvis vil summen fortsette å stige i tida framover. En annen ting som er interessant med Patreon i forhold til andre donasjonsløsninger som Paypal eller Flattr er at den samlede donasjonsummen fra brukerne er fritt synlig for alle, og ikke bare for de som allerede har bidratt.

Hva slags tilbakemeldinger får du fra mesenene?

Foreløpig har jeg ikke fått mange tilbakemeldinger spesifikt om Patreon-kampanjen, men det virker som om leserne omfavner løsningen. Noen vil faktisk bare bidra på en eller annen måte, og er nødvendigvis ikke spesielt interessert i belønningene som tilbys. Og om man ikke ønsker å bidra, står man fritt til å ignorere kampanjen og fortsatt lese serien gratis på internett.

Hva er hovedinntekten din for tiden?

Jeg er nok pent nødt til å fortsatt ha en dagjobb for å få betalt regningene, men inntektene fra tegneseriene er fine å kunne spe på med i tillegg. Den Store Drømmen er å kunne slutte med alt som heter tegneserier og heller jobbe overtid hver dag i sjelløse kontorjobber, og dermed ende opp som et økonomisk rikt men følelsesmessig fattig individ! (muligens sarkasme).

Jeg ser at Patreon har mange kunstnere på lista. Vet du om noen andre norske serieskapere som er med på ordningen?

Har ikke utforsket akkurat dét i så stor grad, men vet at Henrik Eye og hans nettserie Übersteffen også har en Patreon-side. Sleng gjerne også noen slanter i hans retning!

Nettserier.no har også planer om å opprette en betalingsordning. Tror du dette er en løsning for framtiden?

Det kan være det. Kjenner ikke spesifikt til løsningen som planlegges der, men tipper at det vil være en betalingsordning for serieskaperne for å kunne bedre tilrettelegge seriene deres på nettstedet. Kanskje det er en god idé for også Nettserier.no å gi leserne av seriene mulighet til å bidra økonomisk.

Dagens modell med reklamebannere på internettsider har dessverre vist seg å ikke fungere i nevneverdig grad – man kan ha tusenvis av sidevisninger og sitte igjen med noen skarve kroner som betaling. I mangel av noe bedre tviholdes det allikevel på denne modellen, samtidig som det er mer og mer vanlig for folk flest å enkelt blokkere reklamebannere gjennom nettleserutvidelser. Men via Patreon kan fans av f.eks en internettegneserie i stedet bidra direkte til at innholdsskaperen får økonomisk kompensasjon for verkene.

Les Optipess her

Gi til Optipess her

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)