Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

GEIR MOENS PEER GYNT (25.08.14 )

Minuskel forlag lanserer sin første norske «illustrerte klassiker» akkurat i tide til Raptus.

Av: Trond Sätre

Bokhøsten fra Minuskel ser ut til å bli mer variert enn noensinne, og den starter med forlagets første norske tegneserie. Som kjent har Minuskel tidligere utgitt nye «illustrerte klassikere» basert på Forbrytelse Og Straff (ill. Alain Korkos), Mørkets Hjerte (ill. Catherine Anyango) og Prosessen (ill. Chantal Montellier). I likhet med alle disse har «Peer Gynt» tilrettelagt manus av David Zane Mairowitz. Mairowitz (født i New York 1943) er amerikansk skribent, men har vært bosatt i Europa i flere årtier. Hans mest kjente arbeid innen tegneserier er nok Kafka For Begynnere (utgitt på norsk av Bracan forlag i 1995), som var tegnet av Robert Crumb, og fikk ekstra oppmerksomhet for det.

Både Moen og Mairowitz kommer til Raptus Tegneseriefestival for å promotere Peer Gynt, som er i salg fra den 15. september. Moen sier han vil stille opp på alle festivaler han blir invitert til når han kommer tilbake til Norge, men foreløpig er det kun Raptus. I skrivende stund er han i Kina, der han jobber med preproduksjonen av «Edelgran», basert på en julehistorie av Moens gamle redaktør, Fredrik Di Fiore. Han holder også på med en tegneserie basert på folkeeventyret Peik, og har en barneserie under utvikling.

- Tanken om at Peer Gynt ville gjøre seg bra som tegneserie fikk jeg allerede første gang jeg leste boka på gymnaset, sier Geir Moen. Derfor takket han ja til dette oppdraget, som han jobbet på i tre år. – Til jeg fant stilen, gikk arbeidet veldig tregt. De to siste aktene gikk forholdsvis fort.

Som kjent har Moen tidligere tegnet Ibsen i mer bokstavelig forstand, da han samarbeidet med Øystein Rundes på proto-superhelt/steampunkserien De Fire Store. Imidlertid er det ikke Ibsen som figur, men Ibsen som forfatter, som inspirerte Moen i arbeidet med boka: – Det som har vært mest inspirerende har vært selve det dramatiske diktet Peer Gynt som er så sabla bra! Utifra teksten har jeg hentet en million referansebilder som igjen har gitt inspirasjon til tegningene.

Denne utgivelsen er ellers ikke å forveksle med Knut Westads tegneserieadapsjon av Peer Gynt, som var annonsert to ganger (sist under Vossastreken i 2006), men aldri er blitt utgitt.

Andre utgivelser som kommer fra Minuskel i høst er Stalag II B : Min Fars Historie – Første del: Fangenskapet av Tardi, i oktober. Minuskel og Tardi vant i fjor Sproingprisen for den norske oversettelsen av Skyttergravskrigen, en serie fra første verdenskrig. «Stalag II» er lagt til andre verdenskrig og basert på historien til Tardis egen far, slik tittelen antyder.

Samtidig utkommer også Min Fars Dagbok av Jiro Taniguchi. Dette blir den første, norske oversettelsen av denne kritikerroste japanske serieskaperen. Også dette dramaet er i alle fall delvis basert på serieskaperens egen familiehistorie.

Ellers blir det mer Walking Dead på norsk likevel. I samarbeid med svenske Apart Förlag utgir Minuskel bind 2 og bind 3 av verdens mest populære zombieserie på norsk, i henholdsvis september og oktober. I den anledning er Bind 1 er sendt ut i kioskene på nytt, og kan også bestilles gjennom nettbokhandlere.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)