Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

LIVET ETTER W.I.T.C.H. (12.09.14 )

Italienske Disneys «jenteavdeling» er på offensiven igjen, med Real Life.

Av: Trond Sätre

W.I.T.C.H. var en suksesshistorie, men det kunne ikke vare. I 2012 var det slutt, og da hadde serien alt vært ute av det norske markedet i et par år. Men Disney har flere ideer til tegneserier for preteen-jenter. Da jeg først fikk se dette bladet i butikkene regnet jeg med at det var et nytt «livsstilblad» for jenter, full sminketips, kjendissladder og personlighetstester. Men nei, det er et tegneserieblad tvers gjennom.

Så hils på Amber, Andrea og Alice (som vi ser fortsetter Disney med «initialmagien» fra W.I.T.C.H.), tre high school-jenter som tilhører ulike segmenter på en skole i London, England (det er ikke første gangen en italiensk tegneserie har handlingen lagt til London). De representerer tre ulike erketyper i high school-fiksjon: Den populære snobben (Amber), den skoleflinke (Andrea) og den følsomme (Alice). Vanligvis har de aldri noe å gjøre med hverandre, men omstendighetene tvinger dem sammen når alle tre får som straff å rydde opp i biblioteket.

Real Life, er navnet på et fiktivt sosialt nettverk, det mest ungdommelige og trendy som finnes (ellers ville ikke Amber vært innom der hvert femte minutt), og det spiller en nøkkelrolle i dette første nummeret. Hva den rollen består i kan jeg ikke forklare her, ellers røper jeg slutten. La oss bare si at det kan være snakk om en slags magisk realisme i en serie som ellers er mye mindre fantasy enn W.I.T.C.H.

På samme måte er tegnestilen forsøksvis mer realistisk, selv om den fortsatt er typisk euro-manga. Forsøket på en mer realistisk strek kan være gjort for å skape større kontrast til chibi-figurene som går igjen i hele historien. Som mangafans vet, er chibier små søte karikaturer av hovedpersonene, og blir brukt som humoristiske innslag i mangaserier, gjerne for å formilde hvordan hovedpersonene føler seg.

Til å være en serie med såpass begrenset demografisk nedslagsfelt er Real Life faktisk ganske smart og oppfinnsom. Humorinnslagene kan være litt flate og halvhjertede, men premisset er interessant. På slutten av første nummer sitter leseren igjen med flere spørsmål enn svar, og nysgjerrigheten er vekket. Serien tar seg også litt tid med karakterutviklingen, noe jeg mener er klokt. Det er en grunn til de tre jentene ikke kom overens til å begynne med, og mot slutten av historien har de stadig et nokså kjølig forhold til hverandre. Men noe er i ferd med å skje, selvsagt. Å lage en tegneserie som dreier seg rundt sosiale medier kan virke som et desperat publikumsfrieri til de unge og hippe, men premisset fungerer, det gir mening. Disney skal ha ros for at de fortsatt prøver å tenke nytt av og til.

Real Life nr. 1/2014
Manus av Alessandro Ferrari, tegninger av Alberto Zanon og Elena Pianta, chibier av Andrea Scoppetta
68 sider
Kr. 56,90
Egmont Kids Media
Første kapittel av første bladet kan leses gratis her

divider
 1. Jeg følger med i tegneseriehyllene rundt omkring, titter i forskjellige hyller hver eneste uke. Og jeg pleier å få med meg det som er nytt. Men dette “Ril leif” har gått meg hus forbi. Var nå innom minetegneserier.no og sjekket. Det nærmeste jeg fant var “Real Ghostbusters” fra åttitallet. Det er altså ingen andre som heller har fått med seg dette nye tegneseriebladet. “Ril leif” må ha gjemt seg godt i landets tegneseriehyller. På tide å planlegge helgens ekspedisjon.


  Øyvind B    13. September 2014, 08:05    #
 2. Eg også merka meg at bladet av ein eller annan grunn var utelatt frå minetegneserier.no, også frå lista over nye utgjevnader.


  Trond Sätre    13. September 2014, 21:31    #
 3. Den var nok ikke utelatt. Den var nok heller oversett, lignet mer på et livsstilblad enn tegneserie.


  Øyvind B    14. September 2014, 09:24    #
 4. Et absolutt aktuelt og “nyskapende” tegneserieblad.

  Historien tar tiden på pulsen og det er lagt mye arbeid i både tegninger, layout og dialog. Det gjør seg også med den blå tekstingen i boblene.

  Skal ungdommen fanges opp og få interesse for seriemediet er dette er god begynnelse.

  “Real Life”, produsert for Disney, er noe lærerne bør ta tak i og introdusere i undervisningen for å skape innsikt, forståelse og debatt.


  Jostein Hansen    23. September 2014, 14:52    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)