Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

DE SISTE SERIETREFF (25.09.14 )

Stribefeber og Raptus 2014 markerte slutten på debattmøtene og podkastene som blir laget under navnet Serietreff.

Av: Trond Sätre

13/9: Siste Serietreff utenfor Bergen – Nærmere bestemt under Stribefeber i Kristiansand. Sagaen om Dadaph Serraph var en personlig favoritt for Kristian som forlegger, men i innspurten måtte Überpress overta serien for at den skulle bli utgitt komplett på papir. Bård Lilleøien var til stede for å snakke om sin mest kjente serie i samband med lanseringen av det siste bindet, «Album 6: Atter en Dadaph». Kenneth Iversen presenterte deretter sitt ganske ambisiøse prosjekt «7», en slags superheltserie med internasjonal følelse, men også en ganske lokal koloritt. På bare en halv time ble det i det hele tatt plass til ganske mye: De to siste punktene var en gjestopptreden av den serbiske serieskaperen Jana Vasiljevic fra det belgiske kollektivet Tieten Met Haar og en oppsummering ved Kim Bredesen. – Vi er veldig fornøyde med å kunne framheve lokal tegneseriekultur på en bedre måte enn i fjor, uttalte han.

18/9: Nest siste Serietreff fant, ikke for første gangen, sted i kjelleren på BarBarista i Bergen, og kunne ses på som en oppvarming til Raptus. Til stede i panelet var (i tillegg til Hellesund selv) Fredrik Rysjedal, Are Edvardsen og Øyvind Naterstad. Debatten begynte klokka 21.00, rimelig seint i forhold til hva som har vært Serietreff-standard, men var innom svært mange tema på den korte timen Hellesund hadde til rådighet. Synspunkter på OCX, inkludert Oslo 24th Challenge , ble utvekslet, og andre tema var Überpress, Bergen Art Book Fair og mulige temaer for Raptus 2015.


f.v. Are Edvardsen, Øyvind Naterstad, Fredrik Rysjedal og Kristian Hellesund

Men hovedtemaet selvbiografiske serier. Som Rysjedal påpekte er det egentlig en gammel tradisjon å bearbeide seg selv i tegneserieform. Men kanskje har fenomenet fått mer oppmerksomhet i seinere år – Det har vært i fokus på alternative tegneseriefestivaler, mente Are. Når det gjelder selvbiografiske tegneserier er det nok av eksempler som kunne diskuteres. Men denne kvelden handlet det først og fremst om to publikasjoner som på svært ulike vis omhandler Raptusfestivalen 2011.

Fredrik Rysjedal var som kjent en av tegnerne bak den mye omtalte publikasjonen “When We Met Lucy Knisley”, som skapte en viss kontrovers da Knisley omtalte episoden i sin nye bok An Age Of License. Som kjent tolket hun serieheftet som en historie om at noen forfulgte henne, og det tok hun ille opp. Rysjedal forsvarte seg som best han kunne, og påpekte blant annet at han ga Knisley en sjansen til å få innblikk i prosjektet først, uten at hun svarte. Han innrømte også at de (han og Erik) hadde planer om å bli kjent med henne, men fikk vansker med å konkurrere om oppmerksomheten hennes. Så det aspektet ved «When We Met…» var på en måte sant. – Det viktigste er å spørre om dette er greit, men det er ikke så lett når du ikke kommer i kontakt, forklarte Rysjedal. For øvrig mente han at det kunne være snakk om en kulturkollisjon her – Vi presser nok en del grenser. Men nordmenn er selvironiske, og vi legger lista høyt.


Kristian åpner minneboka

20.9.14: Det aller siste Serietreff fant sted i Litteraturhusets auditorium under Raptusfestivalen. Årsaken til at Hellesund gir opp Serietreff er praktiske; han må konsentrere seg mer om et bokprosjekt i 2015. Nærmere bestemt om en engelskspråklig innføring i norske tegneseriehistorie, tilsvarende Fredrik Strömbergs bok Swedish Comics History. Først og fremst var dette en mimretale, selv om også framtiden ble diskutert avslutningsvis.

divider
  1. Takk for podcastene, Kristian! Jeg har hørt alle, og holdt meg bortimot oppdatert på seriemiljøet på grunn av deg. Flink gutt! Lykke til med bokprosjektet!


    Øyvind Sveen    29. September 2014, 12:56    #
  2. Takk for flotte Serietreff. Lykke til med bokprosjektet. Gleder meg til å se resultatet, og jeg er overbevist om at blir bra.


    Øyvind B    1. October 2014, 16:55    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)