Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

Å LEVE MED KRISER (24.10.14 )

Marcus L. beretter om kakerlakker, uavhengige tegneserieskapere og andre lavere livsformer.

Av: Trond Sätre

Serieskaperen som kaller seg Marcus L. var ikke offisiell gjest på Raptus i år, og standplassen han fikk tildelt var ikke akkurat den mest sentrale. Likevel hadde han et svært synlig nærvær, både på festivalområdet og på kveldsarrangementene.

Marcus er italiener, og har bodd både i Italia, Spania og England. For tida oppholder han i Norge, nærmere bestemt i Bergen, der han virker som frilansillustratør. Og visst kan han tegne, men ærlig talt var det ikke det som gjorde størst inntrykk på meg. Men det kommer jeg snart tilbake til.

Marucs Ls norske utgivelser er en «vagt selvbiografisk» serie (jepp, enda en av dem) som går over to hefter (foreløpig). Minst en sekvens av serien må nødvendigvis være fantasi, og resten skal jeg ikke si noe for sikkert om. Heftene har han kalt Crisis Comix, og forlaget sitt kaller han Blatta Production («blatta» er italiensk for kakerlakk, og som du snart skal få se, er den symbolikken viktig).

Crisis Comix # 1 er delt i to: I «Kardemommete» reflekterer Marcus Ls tegneserie-alter ego over sitt kjærlighetsliv. «Forvandlingen» er et flashback, men først og fremst en veldig tydelig Kafka-pastisj, der Marcus bokstavelig talt blir til en kjempekakerlakk. Eller blir han det?

Crisis Comix # 2: «En Uavhengig Tegneserieskapers Forferdelige Liv» handler om…akkurat det tittelen sier, verken mer eller mindre. Marcus blander personlige refleksjoner med tragikomiske situasjoner og uthenginger av seg selv og av andre aktører i tegneseriebransjen. Dette er den mest fokuserte og mest underholdende delen av historien. #1 har et mer poetisk innhold, og flere gode vitser, men «En Uavhengig Tegneserieskapers…» er den best fortalte og. alt i alt, den morsomste. Selv om historien er lagt til Italia har den et internasjonalt preg over seg. Med bare små endringer kunne handlingen like gjerne vært lagt til USA eller Norge. Beskrivelsen av kulturen på tegneseriefestivaler har høy gjenkjennelseseffekt for undertegnede.

Marcus L. har en stilisert, men skarp og dynamisk strek som passer godt til tema, men der er på dialogsiden at han virkelig imponerer. Han har et åpenbart talent for både raffinert kvasifilosofi og korte, treffsikre kommentarer. Noe av æren tilfaller kanskje god oversettelse, da Marcus foreløpig ikke snakker godt nok norsk til å forfatte seriene sine på det lokal språket. Uansett skriver han så underholdende at jeg ikke greide å legge bladene fra meg.

#2 legger opp til en del tre. Jeg leser gjerne den også.

Crisis Comix # 1 og # 2
Av Marcus L, oversatt av Ingrid Sælemyr
30 sider hver
50 kr. hver
Blatta Production

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)