Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ETT ÅR ETTER ( 2.11.14 )

Hvordan gikk det videre med Fredrik, Victor og Camilla? Den etterlengtede oppfølgeren til Drabant er her.

Av: Trond Sätre

I mye større grad enn de fleste andre norske tegneserier framstår Drabant som en film, og den er også en av svært få norske tegneserier som jeg tror ville gjort seg bra som en live-action kinofilm. Den første boka hadde spillefilmens stramme, kompakte historiefortelling, kombinert med enkle, men effektive karakterskildringer som tillot oss å komme inn under huden på hovedpersonene i løpet av kort tid – Og å bli engasjert i dem.

Også som i filmens verden er ikke ordet oppfølger lenger synonymt med lavere forventninger – En oppfølger skal helst være større og bedre. Og større er den i alle fall. Drabant vol. 2 har 100 sider mot den første bokas 80, og er akkompagnert av et soundtrack som er tilgjengelig på både Wimp og Spotify. Ikke bare et soundtrack for selve boka, men også egne soundtrack for hver av de fire hovedpersonene! I tillegg har den lenger etterord der Øyvind Holen går mer i dybden på temaene tagging og hiphop.

Men er den bedre? Den gjør i alle fall ikke skam på forgjengeren, som ble hyllet for sin realistiske miljøskildring og vant Sproingprisen for beste norske serie. Epilogen i første boka lot mange spørsmål stå ubesvarte, og Drabant 2 prøver å behandle disse. Vi befinner oss i Oslo sommeren 1995, og som overskriften viser til, er det ett år siden handlingen i første boka. Fredrik, alias Deks, og Camilla prøver å få endene til å møtes i streite jobber. Victor, alias Senc, ligger lavt, men vanker fortsatt i tagger-og klubbmiljøet. Han og Fredrik har ikke snakket med hverandre siden Fredrik lå med Camilla i fjor. Et forsinket oppgjør virker uunngåelig. En sleip plateprodusent og to ærgjerrige politietterforskere er også involvert i intrigene.

Drabant 2 har noe mer detaljer enn første boka i serien, der den stramme og enkle historien var nettopp noe av seriens styrke. Den er altså litt mer ambisiøs, men tar seg på ingen måte vann over hodet. Øyvind Holen og Mikael Noguchi forteller historien målrettet og med spenst og nerve, og de nye detaljene forbedrer bare dramaet. Noguchi tenker som en filmregissør (om dere unnskylder at jeg vender tilbake til filmmetaforen enda en gang) med sin bevisste bruk av vinklinger og nærbilder og figurenes fantastisk talende ansiktsuttrykk. Øyvind Holen på sin side skriver fortsatt saftige og underholdende dialoger som gir inntrykk av å ha generelt veldig god kjennskap til miljøets språk. Og til selve miljøet, så klart.

Drabant 2 besvarer mange spørsmål, men stiller flere nye ettersom historien utvikler seg videre. I motsetning til vol. 1 legges det med all tydelighet opp til en oppfølger, da boka slutter midtveis i handlingen. Situasjonen som boka ender med er for øvrig ganske forutsigbar. Dette er kanskje mine eneste ankepunkt mot boka, ettersom Drabant 2 til slutt framstår som et mellomspill på vei mot et virkelig klimaks. Men et mesterlig og drivende godt fortalt mellomspill, i så fall!

Drabant vol. 2
Skrevet av Øyvind Holen og tegnet av Mikael Noguchi
ISBN 978-82-02-42891-4
kr. 259
100 sider
Cappelen Damm

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)