Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

DEN UTVALGTE (27.01.15 )

Det første bindet av Kazu Kibushis fantasy-serie «Amuletten» tar leseren med til en mørk og dyster, men vakker verden.

Av: Trond Sätre

Selv om serieskaperen Kazu Kibushi er født i Japan, og har barndomsminner derfra, har han bodd det meste av livet i USA. Tegnestilen hans er da også mer vestlig enn manga; det førte blant annet til at han fikk i oppgave å illustrere bokomslagene til 15 års jubileumsutgaven av Harry Potter-bøkene.

Men Kibushi har også sin egen Harry Potter. Hun heter Emily, og er utvalgt til å kontrollere den titulære amuletten som selvsagt har mektige trolldomskrefter. Med seg på laget har hun lillebroren Navin og en liten, broket forsamling skapninger.

Amuletten er en klassisk barne-fantasy med alle de typiske ingrediensene: savnede foreldre, barn som må greie seg på egen hånd, en mystisk skjebne, en forunderlig verden som ligger bortenfor vår, en gammel slektning som besitter store hemmeligheter, og diverse seriøse og komiske bifigurer. Men serien har også noen litt mer uvanlige grep. Vi går inn i den første boka i serien, «Steinvokteren». Faren i historien er død, og det er ikke et helt uvanlig fortellergrep, men i prologen får se i detalj hvordan det gikk til da han døde. Det er en sterk og hjerteskjærende skildring, og den tilføyer historien med en gang mye nerve.

Og nerven fortsetter: Steinvokteren er en mørk bok, full av høyspenning, angst og fantastiske, men skumle skapninger. Utgiveren er Fontini forlag, som har spesialisert seg på barne.og ungdomsbøker, og målgruppa er tydeligvis først og fremst barn som pleier å lese prosabøker.

Men også fra et rent tegneserieperspektiv er det mye interessant i Steinvokteren. Som sagt er serien ikke manga; men vi kan godt kalle den en vestlig-manga hybrid. Særlig landskaper og komposisjon har tydelige mange-influenser; Kibushi er glad i store landskapsbilder, korte, poengterte dialoger og scener der det visuelle dominerer. Oppbyggingen minner om en film med nøye uttenkte spenningskurver og en god forståelse av dynamiske vinklinger. Serien er overveiende klassisk fantasy, men har et islett av steampunk som også er med på å gi den en liten, visuell snert. Samtidig er historien ganske smart. Alt henger sammen, alle detaljer er viktige (eller i alle fall potensielt viktige i kommende bind). Selv farens død, blir det antydet, er del av en større plan fra fortellerens side.

Amuletten blir kanskje for enkel for de mest sofistikerte fantasy-lesere, men er perfekt for unge lesere, og for enhver, uansett alder, som setter pris på et spennende og fantasifullt eventyr.

Amuletten, bok én: Steinvokteren
Av Kazu Kibushi
Oversatt av Olav Bjørge
ISBN 9788293346180
190 Sider
Kr. 149
Fontini forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)