Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

PØNK, MORD OG MYSTERIER (27.02.15 )

Christopher Nielsen hyller pønken og kriminalgenren i sin nyeste tegneserie.

Av: Kristian Hellesund

Det er etter hvert en imponerende produksjon Christopher Nielsen kan se tilbake på. Selvsagt er det tegneseriene han er best kjent for, men Nielsen har også arbeidet innen andre kunstarter. Den nyeste tegneserien til Christopher Nielsen er viet den nordtrønderske karakteren Julius alias Hold Brillan. Hold Brillan dukket først opp som en bifigur i en tegneserie om rockebandet Gutta fra Calcutta. Der viste han seg som en sentimental, familiekjær kar. Men det er også andre sider ved Hold Brillan. Han er usedvanlig sterk, og når han blir sint smeller det. Og det er da forklaringen på navnet dukker opp. Den voldelige trønderen ber nemlig gang på gang kameratene om å holde brillene mens han selv konsentrerer seg med å slåss.

Etter opptredener i enkelthistorier og filmen «Slipp Jimmy fri», startet Christopher Nielsen på sitt store Hold Brillan-prosjekt. Gjennom en trilogi i tegneserieform skal Nielsen gå i dybden rundt mannen fra Lefsevika. Første album fra 2008 viste Hold Brillan som realityshowdeltaker i Sydhavet, mens vi i bind 2 får se nærmere på en kriminalfortelling som også tar for seg pønkens historie i Lefsevika.

Nielsen gir oss en ny karakter i denne historien. Privatdetektiven Halvor Hals introduseres for et mysterium av en vakker, kristen kvinne. Hun kan fortelle om broren Stian, som vanket i pønkmiljøer. Han skal visstnok ha begått selvmord, men det nekter kvinnen å gå med på. Hun mener at det dreier seg om et mord, og det fører privatdetektiven til Lefsevika. I den nordtrønderske bygden er de fleste munner lukket, men privatdetektiven klarer å grave frem historien om punkbandet Kaillkjeft der Hold Brillan var vokalist og Stian var bassist.

Tegneserien er både en reise i dagens Lefsevika og en beskrivelse der hendelser fra pønkens velmaktsdager blir nøstet opp. Den egentlige hovedpersonen blir Halvor Hals, mens Hold Brillan selv trer til side og opptrer mest som en bifigur. Plottet er interessant og lesverdig, og det fremstår som en hyllest til musikk og en treatise over bygdekultur.

Alt i alt er «Da pønken kom til Lefsevika» en utmerket tegneserie som viser storheten til Christopher Nielsen der han blander humor, spenning og melodrama på en flott måte. Tredje del i eposet om Hold Brillan er varslet i 2020. Det hadde vært fint om vi slapp å vente så lenge.

Hold Brillan – album 2: «Da pønken kom til Lefsevika»
Av: Christopher Nielsen
ISBN 978-82-8255-041-3
140 sider
280 kroner
No Comprendo Press

Anmeldelsen er tidligere trykt i Lyderhorn 20. februar 2015.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)