Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

INGER, LISE OG NEMI (22.03.15 )

I 2015 blir det færre nye Nemi, men mer nytt Nemi

Av: Trond Sätre

Selv om Pondus nå er Norges mestselgende blad (per nummer), ikke bare blant tegneserier, men totalt, er nok de norske humorbladenes gullalder forbi. Etter en periode da nesten alle rimelig populære, norske stripeserier kunne få prøve seg som eget blad, har noe av begeistringen dempet seg og bransjen prøver å omstille seg til det gradvis synkende salget. Lunch kom denne utviklingen i forkjøpet ved å debutere med en publiseringsfrekvens på ca. hver sjette uke, dvs. total 8 nummer i året. Nå følger Nemi etter.

Nemi har i mange år vært et av de beste tegneserieheftene i bladhyllene takket være kombinasjonen av et allsidig utvalg serier, solide artikler, temanummer og magasinformat med solide permer. At selve hovedserien tviholder på fire-ruter-per-side-formatet der nesten alle andre blåser opp hver stripe til den fyller en side, hjelper også på inntrykket. Riktignok blir en og annen stripe blåst opp også i Nemi, men litt kompromisser er publikum med på.

For å få til dette har Lise Myhre og Egmont riktignok vært nødt til å fylle et visst antall sider med repriser i hvert nummer. Og det er den ene fordelen med omstillingen; den gir Myhre tid til å lage nok materiale. Riktignok trådde endringen i kraft ved nyåret, men vi ser resultatet først i nr. 2/2015, derfor har jeg valgt å omtale dette.

Sammensetningen av bladet har ikke endret seg så mye. Biseriene er fortsatt Oppgulp, Bizarro, Gelé, Kocoloco og Pels & Poter, i tillegg til gjesteinnslag av Ingvild Methi og Nina Hemmingson. Særlig Ida Neverdahls Gelé og Ingvild Methi passer perfekt inn i bladets profil. At dette bladet har så mange enruteserier er noe som alltid har skurret litt for meg, men alle tre titlene (Oppgulp, Bizarro og Kocoloco) holder et jevnt høyt nivå.

Med det økte antallet nye Nemi-striper i dette nummeret kunne jeg velge å fokusere på seriens generelle utvikling, men den har jeg allerede snakket mye om i andre anmeldelser. Men en ting har jeg ikke kommet så mye inn på før, og det er det økte fokuset på et fast persongalleri i serien. I gamle dager besto den av Nemi, Cyan og folk som Nemi møter på gata og på bar. Nemis univers var stort, og den generelle omgangskretsen hennes likeså, men det meste vi fikk se var tilfeldige innblikk. Etter at Nemi fikk en kjæreste har serien handlet mindre om Nemi og verden, og mer om Nemi og hennes nærmeste venner.

Et resultat er at serien handler mer om hvordan Nemi framstår i andres øyne. Nemis kjæreste Grimm virker fortsatt som en Marty Stu for meg, men han har andre funksjoner enn bare det å være øyenfryd. Han fungerer bra som en slags farsfigur for Nemi; en naturlig følge av hans mer ansvarlige livsholdning.

Som en følge av det er han også Nemis «straight man». Men Nemi hadde allerede en «straight man», og det var Cyan. Og Cyan er stadig med. Så hva gjør du hvis serien din har to «streitinger» og en «snåling» i det faste persongalleriet? Du introduserer en ny «snåling», og retter opp balansen. Inn kommer Ophelia.

Ophelia dukket først opp i en av de søndagssidene der Lise Myhre kommenterer aktuelle saker, og var vel mest ment som en solidaritetserklæring til overvektige folk som blir fortalt at de bare har seg selv å takke. Etterpå ble hun mer integrert i serien, som en del av Nemis faste omgangskrets.

Ophelia har fungert bra som bifigur, fordi hun er eksentrisk på en annen måte enn Nemi. Mens Nemi er mer som et stort barn, er Ophelia en depressiv og lett paranoid kunstnertype. Tankene hennes går i irrganger som blir for drøye selv for Nemi, noe denne stripa i det aktuelle nummeret så ypperlig eksemplifiserer.

Ophelia er også en ganske nyansert figur. Mens hun begynte som en ren sympativekkende skikkelse, og senere ble en komisk skikkelse, har hun vist at hun kan være like sta og egenrådig som Nemi. Hun ønsker å bli tatt på alvor. Hun vil gjerne ha suksess i kunstbransjen og i kjærligheten, men aldri hvis det betyr at hun må gå på akkord med seg selv. Derfor virker det helt riktig at Lise Myhre bruker henne til å illustrere Inger Hagerups «Eventyr».

Inger Hagerup – sannsynligvis den dikteren som har inspirert Myhre mest, nest etter André Bjerke – er for øvrig månedens tema. Og det var vel på høy tid. Kronen på verket i dette nummeret er en vakker minneartikkel skrevet av barnebarnet Henning Hagerup. Den tydeliggjør og forklarer, i den grad det var nødvendig, Lise Myhres beundring for dikteren.

Nemi 2/2015
Av Lise Myhre med Henning Hagerup, Ingvild Methi, Ida Neverdahl m.fl.
52 sider
Kr. 52,90
Egmont Kids Media Nordic

divider
  1. Juhu, jeg holder “et jevnt høyt nivå”!


    Magne    24. March 2015, 09:55    #
  2. Kocoloco er i alle fall den einruteren eg ser mest fram til i kvart nummer :-)


    Trond Sätre    24. March 2015, 11:49    #
  3. Så hyggelig å høre, Trond


    Magne    25. March 2015, 13:52    #
  4. Ser ikke noe mer til Fabler og Hundevakta i Nemi. Bladet har dessuten færre sider. Jeg ble derfor nødt til å omstille meg og stryke bladet fra innkjøpslista. Hva med å bruke Hellboy som biserie? Eller den svenske “Uti vår hage”? Eller Dylan Dog? Når det kommer en slik biserie i bladet igjen, vil den atter komme på innkjøpslista mi også.


    Øyvind B    25. March 2015, 20:54    #
  5. Nemi reduserte nok sidetalet på eit tidspunkt, sjølv om det må vere minst eit par år sidan.


    Trond Sätre    25. March 2015, 23:04    #
  6. Tiden flyr. Det var i 2012 at Nemi gikk ned fra 52 til 44 sider. Reduksjonen skjedde på starten av året. Det var samme år som Jill Thompson kom på Raptus. Hvis man ser bort ifra april utgaven i 2013,var 2012 det siste året som Hundevakta kom i Nemi. Jeg blar fremdeles igjennom Nemi i håp om at Hundevakta er med, men setter det alltid skuffet tilbake i kioskhylla. Er det på tide å gi opp?


    Øyvind B    29. March 2015, 12:20    #
  7. De har gjort en del effektive grep for å gjøre bladet mer kjedelig de siste årene.


    Herbert    31. March 2015, 16:58    #
  8. Det er vel ikke laget så mye mer av Hundevakta som passer inn i Nemi, Øyvind?


    Johnny Kongo    1. April 2015, 11:15    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)