Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

KLARE FOR MOSJØ COMIX CON ( 1.04.15 )

Kort tid etter påske debuterer en ny, norsk tegneseriefestival. Serienett har snakket med festivalledere Kenn Ole Moen og Ingunn Åsland.

Av: Trond Sätre

Mosjø Comix Con blir den andre, nord-norske tegneseriefestivalen. Mange husker nok at den første var Krusedull i Harstad. Festivalen var en del av et prosjekt i en studie, som deretter ble videreført. Men siste den ble arrangert var i 2013.

Festivalen har søkt om støtte hos Vefsn kommunes næringsavdeling Mosjøen og omegn næringsselskap KS, GRAFILL (Norsk organisasjonen visuell kommunikasjon), Fritt Ord, Kulturrådet og Nordland fylkeskommune og Vefsn bibliotek.

-Vi har fått støtte hos alle. Noe vi er meget glade for, konstaterer festivalarrangørene. – Støtten fra institusjonene har også gitt frie valg. Bokhandlene har lovet sponsing av bøker til gaver. Outland i Trondheim har gitt bøker, spill og byggesett til premier i tegneserieoppgaven «Ytringsfrihet». Men vi må gjøre en jobb med næringsdelen av festivalen, og trenger gode råd til det. Vi har snakket med Sparebanken1 Nord-Norge Mosjøen, han anbefalte oss å søke støtte hos et kulturfond som banken har. Det skal vi gjøre; det er positiv tone.

Videre satser MCC tungt på samarbeid med skolene. – Vi har et samarbeid med Kippermoen ungdomsskole, som begynner å arbeide med tegneserier i uke 13 (uka før påske), og har hatt kontakt med studierektor på Mosjøen videregående skole studiested Kippermoen. De vi gi programmet til elevene. Avdelingsleder for Medier og kommunikasjon og Design og håndverk ønsker festivalen velkommen. Lærere fra videregående skole i Brønnøysund og på Mo i Rana ønsker også å delta på festivalen. Vi har vært på tråden med Granmoen skole som sender 30 elever på 8. klassetrinn, og har sendt klassesett med program. Hvis flere ønsker program, si ifra.

-Det store målet for dette prosjektet er å skape et paradigmeskifte, fortsetter festivallederne. – Å sørge for at tegneseriermediet er noe som i litteratursammenheng blir sidestilt med vanlig skjønnlitteratur. Vi håper dette vil føre til at flere unge og voksne får gode leseopplevelser med tegneserier og grafiske romaner. Da må vi få fortalt de unge at det er lurt å lese tegneserier og at mediet er like mangfoldig som hva som helst annet.

Mosjø Comix Con har fått god respons fra lokalsamfunnet og lokale medier. Avisa Helgelendingen i Mosjøen hadde dem på forsiden, med to sider inne i avisa. De har også snakket AN (Avisa Nordland) i Bodø, som i følge ledelsen er « meget positiv» til Mosjø Comix Con, og de arbeider med å sende ut pressemelding til andre medier.

Som vanlig på en tegneseriefestival dukker det opp mange serieskapere som skal holde foredrag og presentasjoner. Hva skjer ellers?

– Vi kommer til å lage en utstilling om den niende kunstart, forteller Moen. – Vi hadde også planer om andre aktiviteter, men all støtte fra det lokale næringsliv falt ut. Vi har derfor valgt å være forsiktige i denne omgang. Jeg har et stort ønske om å engasjere noen til å dokumentere festivalen med film og lage korte intervju med kunstnere som vi legger opp på internett.

Det vil bli mye aktivitet i byen, det er Bysprinten, et skisprint show med kjente skistjerner samtidig i byen. Det fører med seg mye av fest og konserter, og burde la seg kombinere fint med festivalen. Samtidig kan det være et alternativ for de mindre sportsinteresserte.


De “hjemmeavla” serieskaperne bak DASS, John S. Jamtli og Vegard A. Skogmo, blir å se på Mosjø Comix Con

På programmet har MCC med serieskapere fra hele landet, men det kan virke som de prøver å sette fokus på Nord-og Midt-Norge, med gjester som Torbjørn Lien, John S. Jamtli, Vegard A. Skogmo, Marte Thingstad. Men noe regional begrensing vil festivalledelsen prøve å unngå:

- Vi ønsker folk fra hele Norge velkommen. Men samtidig er det viktig å si at vi ikke helt har funnet vår form ennå. Festivalen må finne et økonomisk grunnlag og noen som kan gjennomføre hvert år. Mosjø Comix Con er glade for de serieskaperne som har sagt ja til å komme. Jeg mener vi tenkte praktisk, men satte ingen grenser for hvor tegneserieskaperne kom fra. Innhold kan gjerne være lokalt, men vil ha global interesse. Jeg vil gjerne ha tegnere fra Nord-, Midt-, Vest- og Sør-Norge, det var hele Norge? Ja.

Og i det lange løp:

- Ønsker vi oss tegneserier og grafiske romaner fra Helgeland. Hvis økonomien senere gir oss mulighet til å hente en og annen utenlandske tegneserieskaper, så gjør vi det også.

Festivalledelsen ønsker også alle velkommen til Mosjøen den 24. og 25. april.

Festivalens hjemmeside

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)