Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MINNER MELLOM VENNINNER (12.06.15 )

Anja Dahle Øverbye kommer til OCX, og har allerede fått mye ros for bokdebuten «Hundedagar». Serienett har snakket med henne.

Av: Trond Sätre


Anja på Stockholm Internationella Seriefestival i mai

Anja har alltid tegnet, men i motsetning til den typiske tegneserieskaper har hun ikke alltid lest tegneserier. Den profesjonelle bakgrunnen har hun fra kunstskole i Bergen og fra Kent Institute of Art and Design i England, der hun fikk bachelor i illustrasjon og visuell kommunikasjon Etter det har hun jobbet både med egne kunstprosjekt og med illustrasjonsoppdrag, men tegneserier begynte hun med først for to år siden.

-Alle andre rundt meg hadde sagt lenge at jeg burde gjøre det, forklarer hun. – Jeg liker å tegne, og med tegneserier kan du lage veldig mange tegninger på rekke og rad, som foreller en historie. Det er ikke sånn at jeg har vært noe interessert i tegneserier før. Jeg begynte å lese tegneserier da jeg begynte å lage dem.

Likevel har hun tatt inspirasjon fra andre serieskapere, og ikke minst fra trender innen mediet. Jeg traff henne på den internasjonale tegneseriefestivalen i Stockholm, og besøket hennes der var ikke tilfeldig valgt. – Det er sikkert ganske tydelig i «Hundedagar» at jeg har sett veldig mye til Sverige, påpeker hun. – Til selvbiografibølgen og blyantkonseptet. Jeg har fått en del inspirasjon derfra, men samtidig så tror jeg det er lettere å lage tegneserier når du ikke har lest en masse tegneserier. For du bare begynner, du bare lager en historie uten å tenke på at det skal passe inn i noe.

Merittlisten hennes som serieskaper er altså relativt kort. Hun har bidratt med små historier til de to siste utgavene av «Forresten», antologien til tegneserieforlaget Jippi. Dessuten legger hun ut mye på bloggen sin, og dette materialet har hun tenkt å samle snart. Men nå først kommer «Hundedagar», som også er utgitt av Jippi.
Hundedager er et fenomen som finner sted på sensommeren. Ifølge gammel folketro er dette en tid hvor det er spesielt varmt, og hunder blir lettere gale. Det er på denne tiden vi møter Anne, historiens hovedperson, som føler seg utenfor når bestevenninnen Mariell dras mot den litt eldre Karianne. – «Hundedagar» handler om jenter og jentevennskap når man er 12-13 år, for da er jentevennskap så sterke, forteller Anja om handlingen. – Rivaliseringen, hierarkiet og det sosiale spillet er veldig altoppslukende. Det er alt som betyr noe. Og når noen andre kommer og tar bestevenninna di, for eksempel, så rakner alt. Det er som et slags kjærlighetsforhold. Du føler et eierskap til en bestevenninne, som du føler det til en kjæreste. Så det er det som blir skildret, i hovedtrekk, og hva man gjør for å prøve å få bestevenninna tilbake.

Opprinnelig kommer Anja fra Romsdal, og i «Hundedagar» vender hun tilbake til barndomstraktene: – Det er jo selvbiografisk, innrømmer hun. – Jeg nevner ikke navnet på bygda, for den er såpass liten at jeg vil ikke legge fokus på stedet, men alt landskap er hentet derfra. De som bor der vil kjenne igjen alle stedene, huset jeg tegnet er jo huset jeg vokste opp i. Og den ene karakteren (Anne) er jo meg.

«Hundedagar» er selvbiografisk i det at alle hendelser i boka er reelle, men måten det er satt sammen på er konstruert. Noe av det skjedde da Anja var tolv, andre ting skjedde da hun var åtte. Så er dette satt sammen til et narrativ som pågår over én sommer. Sånn sett er det ikke reelt, men hovedtrekkene er selvbiografiske. Anja skiftet navn på hovedkarakteren for å kunne ta seg en sånn frihet, for å slippe å tenke at dette skulle være en sann historie. – Jeg måtte først og fremst tenke på at det skulle være interessant for en leser, konkluderer hun. -Det er komprimert, kan du si.

Venninnen som også figurerer i boka, vet om serien. – Da jeg var i oppstarten av prosjektet spurte jeg henne om hun kunne komme med ting hun husker fra den perioden. Det var mange ting jeg hadde glemt som hun bidro med, innrømmer Anja. Venninnen har i skrivende stund ikke lest «Hundedagar», men hun vet om prosjektet.

Nå bor Anja i Kongsberg. Mannen hennes er derfra, og de har mye familie der. Dessuten er beliggenheten bekvem i forhold til Oslo. Til daglig er hun blant annet tilkallingsvikar på det lokale biblioteket, og vikar på Buskerud Folkehøgskole, der også Håvard S. Johansen jobber. Folkehøgskolen har en tegneserielinje der hun kommer til å jobbe fast hver fredag fra høsten, i og med at Johansen trapper ned etter at han fikk arbeidsstipend.

Mange aspirerende serieskapere lurer sikkert på hvordan man får utgitt sitt eget tegneseriealbum eller bok. For Anjas del begynte det med at hun hadde en fot innenfor etter å ha fått ting på trykk i «Forresten». Hun hadde ideen til boka, og nevnte det for Erik Falk, som var interessert i å gi det ut.

«Hundedagar» hadde slippefest på utestedet Gaasa i Oslo, og senere skal Anja skape blest om boka på Oslo Comics Expo og Stribefeber. Mottakelsen så langt har vært god. – Den henvender seg jo til unge jenter, og det er ikke så mange tegneserier i Norge i dag som har det som hovedmålgruppe, mener Anja. – Så jeg håper at den passer inn i det segmentet, selv om alle kan lese den. Det er jo en voksenbok, og voksne kan kjenne seg igjen i den. Men jeg håper at unge jenter skal plukke opp noe og finne tegneserier som treffer dem, og kan passe for dem.

Dette intervjuet har tidligere stått på trykk i avisa Laagendalsposten 29.5 2015

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)