Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

KAOS MED SYSTEM (21.06.15 )

Tim Ng Tvedts debuthefte “Omrokering” er en fantasifull lek med bilder og tekst.

Av: Trond Sätre

Til liks med Anja Dahle Øvrebye (uten noen sammenlikning for øvrig) debuterer Tim Ng Tvedt i år med egen publikasjon på Jippi etter å ha bidratt til de to siste utgavene av Forresten. Faktisk så tegnet han forsiden til Forresten 27. Den gangen kalte han seg bare Tim, men opererer nå med fullt navn.

Visse trekk går igjen fra Forresten-bidragene hans: Fascinasjonen for interiør, for rette streker og plantegninger, og vilkårlig plassering av tekst. Tvedt tenker system. I «Omrokering» , som er serieskaperens avgangsprosjekt ved Kunsthøgskolen i Oslo, blander han denne tenkingen med vilkårlige, kunstneriske innfall. Noen historie i vanlig sammenheng finner du ikke i dette heftet. Alt vi får, er en enkel, rød tråd i form av et hus med innhold som etter hvert blir oppramset i detalj. Til å begynne med er oppramsingen noe konkret og trolig overlagt tørr, men gradvis blir lista mer pussig og uforutsigbar. Etter hvert domineres heftet av en helt egen form for surrealistisk humor. En tørr plantegning av husets ytre blir f.eks. avbrutt av detaljer som «hiphop-maling», «hiphopere», «hiphop-tegninger», osv. På en snor henger (tilsynelatende) tilfeldig bilder med beskrivelser som «en glad» og «en dum», eller «en død» og «et skjelett». En (og bare én) side består av en vegg av tekst, som er én eneste setning med en detaljert beskrivelse av et arbeids/soverom i. Tim Ng Tvedts format og presentasjonsform gjør ham til en svært original skikkelse, både som humoristisk serietegner og som kunstnerisk serietegner.

Heftet er svært lite av format, nærmest bare en pamflett, noe som i dette tilfellet er praktisk for å imitere bruksanvisningsformat. Jeg kommer bare på en annen, norsk serieskaper som imiterer tegnestilen til bruksanvisninger, og det er Karstein Volle. Men mens Volle bruker denne stilen for å skape en kontrast til sine satiriske poenger, jobber Tvedt mer med bruksanvisningens og plantegningens estetikk, og er i ferd med å skape seg et eget uttrykk med dette utgangpunktet. Med den i utgangspunktet unnselige publikasjonen «Omrokering» er Tim Ng Tvedt et serieskapernavn for framtiden, og fortjener å bli lagt merke til.

.
Omrokering
Av Tim Ng Tvedt
ISBN 978-82-92226-55-1
48 sider
Kr. 60
Jippi Forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)