Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MOWGLIS VEI (24.06.15 )

Olivier Schrauwens tolkning av Jungelboken er en sterk og innfallsrik fortelling om å finne sin identitet.

Av: Trond Sätre

Og jeg kaller dette en tolkning, for grunntrekkene i handlingen er den samme som i Kiplings bok og Disneys film. Forskjellen er at denne serien handler kun om Mowglis søken etter en identitet og en samhørighet i jungelen. Historien, i likhet med Mowgli selv, er avkledd og redusert til de mest primære instinkter. Serien er helt uten ord, men i dette tilfellet virker det ikke bare som et kunstnerisk valg, men som det eneste naturlige. Hvis Mowgli er oppdratt som et dyr, kan han jo ikke kommunisere som et menneske. Ikke bare tilføyer dette historien mer realisme, det forsterker også Mowglis følelse av hjelpeløshet. Han kjenner ikke noe annet hjem enn jungelen, men føler seg likevel mer og mer fremmedgjort og utilpass der. Symbolikken er tydelig, ikke minst ettersom Mowgli ser ut til å være i tenårene. Scenene der han prøver å gjøre kur til en orangutanghunn (som er det nærmeste han kommer til en menneskehunn i jungelen) er spesielt lette å lese, og gjør også det sterkeste inntrykket.

Tegneserien er laget av den belgiske tegneren Olivier Schrauwen, som var gjest på OCX så tidlig som i 2009. Han har gjort seg bemerket med en svært retro stil som minner om amerikanske tegneserier fra 1910/20-tallet. En ser spor av denne stilen her også, men strekens enkelhet er klarhet er viktigere, kombinert med et veldig bevisst fargevalg. Alt er nyanser av oransje og blått mot svart og hvitt, og forsterker dermed følelsen av isolasjon og ensomhet. Like viktig er det imidlertid at Schrauwen har en historie å fortelle. Iblant har en vondt av Mowgli i hans famlende og kleine forsøk på å finne seg til rette, men historien hans har et tydelig mål og hensikt, og beveger seg mot en tilfredsstillende konklusjon.

.
Mowglis Speil
Av Oliver Schrauwen
ISBN 9788282550437
48 sider
Kr. 100
No Comprendo Press

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)