Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MODERNE SUPER-RETRO (17.09.15 )

Fantastisk-Mann gjør kun hva enhver nordmann ville ha gjort.

Av: Trond Sätre

Leif Erikson var en helt vanlig basehopper til lynet slo ned i ham og gjorde ham til den supersterke, patriotiske kostymehelten Fantastisk-Mann. Nå kjemper han for et Norge som likner vårt, men som konstant er under trusler fra monstre og andre mer eller mindre overnaturlige skurker. Men samme hvor mye ros og takksigelser Fantastisk-Mann får, trekker han bare på skuldrene og sier «Jeg gjorde kun hva enhver nordmann ville ha gjort».

De oversatte superseriene er så godt som døde på det norske seriemarkedet, men stadig dukker det pussige forsøk på norske superserier. The Urban Legend prøver fortsatt å erobre verden, og Überpress har gitt ut to nettserier med superhelt-tema i trykt form. Begge to er pastisjer, men formen likevel ganske forskjellige. Mens fjorårets Dødelige Nattskygge parodierte de moderne superheltkonvensjonene, er Fantastisk-Mann mer interessert i de klassiske.

Serien er tegnet av Bård Lilleøien (Dadaph Serraph) og skrevet av Fredrik Jullum. Tross i sin begeistring for populærkultur generelt, innrømmer Lilleøien i etterordet at superhelter «aldri helt har vært min greie». FM er først og fremst Jullums hjertebarn. Som han forklarer i etterordet er FM inspirert av superserienes såkalte gullalder (1938- ca. 1955). Han nevner også flere mer spesifikke trekk ved gullalderen som han bruker i historiene i dette bladet. I det hele tatt finnes det mye kulturhistorie i det som først kan fortone seg som bare enda en superheltparodi. Selv navnet på helten er tatt fra en faktisk superheltfigur fra 1939 (Amazing-Man).

Arkaiske virkemidler til tross, serien er lagt til en moderne verden. I de to nyeste historiene krever FM umiddelbar audiens med Erna Solberg, og senere slåss han mot ISIS. Med tanke på den dagsaktuelle verdenssituasjonen har Jullum og Lilleøien valgt å portrettere den jevne syrer sympatisk, og nøyer seg med å umenneskeliggjøre ISIS-terroristene.

Superserier fra gullalderen er lett å parodiere. Ikke bare fordi de virker så arkaiske på et moderne publikum, men også fordi historiene er korte og ofte mangler kontinuitet. Dermed kan serieskaperne på bare noen få sider skape en ganske troverdig etterlikning. Som kjent er de beste parodiene laget med kjærlighet til originalmaterialet, og Jullum har en solid forståelse av klassisk superheltaction. Selv om FM først og fremst er en humorserie, lar han sjangerkonvensjonene ha prioritet foran vitsene. En slik integritet er prisverdig. Også Lilleøien prøver å være mest mulig stilren; tegningene hans har et tydelig 50-tallspreg, og FM gir ham dermed muligheten til å vise mer bredde.

Fantastisk-Mann 1
44 sider
100 kr.
Überpress

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)