Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

EN FANTOMET-FEST (18.09.15 )

Den tredje softcoverboken med «Fantomet» fokuserer på jungeltegneserier. Boken er et funn for gamle og nye lesere.

Av: Kristian Hellesund

«Fantomet» har i mange år vært den ledende actiontegneserien her til lands. Selv om det vanlige tegneserieheftet har redusert antall utgivelser og blitt et månedshefte, har fremdeles karakteren og tegneserien et publikum i Norge. Det dukker opp jevnlige utgivelser, og blant annet finner vi bokserien «Gullalderen», som presenterer tegneserier fra «Fantomet»-bladets storhetstid på åttitallet.

I forbindelse med femtiårsjubiléet til «Fantomet»-heftet i 2014, kom det ut to softcoverbøker i albumformat med spesielt utvalgte «Fantomet»-historier. Nå er en tredje softcoverbok i salg, og den tar for seg jungeltegneserier laget av «Fantomet»-skaperen Lee Falk. Her er det avistegneserier tegnet av henholdsvis Ray Moore, Wilson McCoy og Sy Barry. Vi snakker altså om de tre store «Fantomet»-tegnerne og tegneserier laget i tidsrommet 1937 til 1973. Tegneseriene er tidligere utgitt på norsk, men her er de trykt som fullstendige striper og søndagsserier. Det betyr at forklaringsruter er bevart, mens enkeltruter verken er redigert bort eller beskjært.

Innholdet er et flott knippe «Fantomet»-tegneserier. Først ut er «Diamantjegerne» av Lee Falk og Ray Moore, der to skurker prøver å få i gang en jungelkrig for å kunne stikke av med en stammes edelsteiner. Moores tegninger er klassisk Fantomet, og stilen hans var viktig for å definere både karakter og miljø, der de gir et ekstra mystisk preg til tegneserien. Moore vender tilbake senere i boken med «Jungelbandittene», som var den første «Fantomet»-historien trykt i Norge. Her er historien i farger, og det er interessant å sammenligne uttrykket i Moores tegninger fra svart/hvitt-historien til denne søndagssidetegneserien.

I «Fantomets list» er Wilson McCoy tegneren. McCoy hadde en renere strek, som også fungerer veldig godt. Historien er en søt kjærlighetsfortelling, der Fantomets forhold til kjæresten Sala blir et viktig bakteppe til romansen mellom høvdingsønnen og nattklubbsangerinnen. Best i boken er «Den tiende patruljemann» av Lee Falk og Sy Barry. Denne thrilleren om en rekrutt i Jungelpatruljen som må renvaske seg for en anklage om drapsforsøk, er også en flott introduksjon til Fantomets univers. Den forklarer veldig godt viktige elementer i Fantomet-mytologien, og den viser Barry i storslag som tegner. «Joomba – jungelens skrekk» setter Fantomets fostersønn Rex i hovedrollen, i det elefanten hans går løs på lokale landsbyer og stammer etter et ublidt møte med noen forbryterske dyrejegere. Sy Barry leverer også godt arbeid i «Trofétyvene» – en historie der jungelens egne olympiske leker står i sentrum.

Dette er en samling av «Fantomet» på sitt beste. Redaksjonelt er boken satt godt sammen, og et velskrevet forord setter tegneserier og Fantomet-mytologien i perspektiv. Anbefalt!

«Fantomet – Klassiske jungelhistorier»
Av: Lee Falk, Ray Moore, Wilson McCoy og Sy Barry
ISBN 978-82-429-5334-6
159,90 kroner
Egmont Comics Nordic

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 8. september 2015.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)