Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SERIE TIL FILM: KNØTTENE ( 1.12.15 )

Kan Charlie Brown, eller Baltus, bryte et 65 år gammelt ulykksalig mønster i Snoopy & Charlie Brown: Knøttene-filmen?

Av: Trond Sätre

Knøttene har lang fartstid som animasjonsfilm – særlig for tv, men serien kan også se tilbake på et pent knippe med kinofilmer. De fire første ble produsert i perioden 1969-1980. Deretter fortsatte produksjonen av tv-episoder (og én direkte-til-DVD-spesial), også etter Charles M. Schulz’ død i 2000. Schulz’ familie ville gjerne bringe serien tilbake til det store lerret, men satte strenge betingelser for hvordan det skulle gjøres. Charles’ sønn og sønnesønn er begge tung involvert på både produksjons-og manussiden.


Et tidlig forsøk på å tilpasse Knøttene 3D-formatet, laget for View-Master.

Og Schulz-familiens strenge «hands on-policy» har gitt gode resultater. Rent visuelt er animasjonen et perfekt amalgam av moderne 3D-effekter og den mer tradisjonelle animasjonen fra de gamle filmene. Heller enn å bruke de runde formene som er vanlige i moderne animasjon, beholder figurene er «flatt» utseende, og tilfører dem dybde ved hjelp av farge-og skyggebruk. Resultatet kan nærmest beskrives som å se digitale papir-eller filtdokker på en tredimensjonal bakgrunn. Jeg hadde ikke trodd at å lage en Knøttene-film i 3D ville være bryet verdt, men det ser praktfullt ut.

På det fortellermessige plan er historien overraskende uambisiøs (noe som selvsagt ikke betyr det samme som at filmen er det), men effektiv i sin enkelhet. En av de tingene som på forhånd bekymret meg mest med manus var at det skulle bli for avhengig av å resirkulere gamle vitser. De beste Knøttene-episodene for meg har alltid de som var basert rundt en ny historie. Å gjenskape en stripesekvens fra tegneserien pleide ikke å fungere like bra, for mens sekvensen kunne være morsom i sin opprinnelige form, ble den gjerne litt stakkato når den skulle settes sammen til en tv-spesial.

Filmen unngår dette. Den dreier seg rundt Baltus Bruns forelskelse i den sagnomsuste rødhårete jenta, noe som er et kjent tema. Men akkurat denne historien er ny, og vitsene er også for det meste nye – og til tider svært vellykte og godt tima. Vi følger hele persongalleriet gjennom en vinter mens Baltus prøver å gjøre seg verdig til, vel, bare å gå bort og snakke med den rødhårede jenta i første omgang. Historien har et episodisk preg, noe som kunne vært et stort problem, men den røde tråden er tydelig nok til at filmen føles som et hele mer enn summen av enkelthetene. Alle figurene får sine øyeblikk i rampelyset, selv om filmen alt i alt fokuserer veldig tungt på Snoopy og Baltus (slik den fulle tittelen gir en pekepinn om).

En innvending som kan brukes om filmen er at etter vel en time med Baltus’ iherdige forsøk på å bli kul og populær nok til å få den rødhårede jentas oppmerksomhet (som riktignok avrundes med et logisk klimaks) skifter den brått tema og går over til å handle om Snoopys «flygeress fra 1. verdenskrig»-fantasier. På den ene side betyr dette at publikum får del i noen fantastiske fly-og landskapsscener som alene er verdt den ekstra prisen for å se 3D-versjonen. På den andre sida er det et ganske åpenbart forsøk på å hale ut tida. Filmen lykkes ikke med å holde på den røde tråden. Noen har også hatt innvendinger mot slutten, selv om jeg personlig mener at den ikke er for urealistisk, og heller ikke for lykkelig.

De amerikanske kritikerne har vært strålende begeistret for denne filmen. Jeg har en anelse om at den norske kritikken kommer til å være litt mer blandet. Knøttene er en del av amerikanske kulturarv. Amerikanerne forstår Schulz’ humor og fortellerform bedre, og har et mer hjertelig forhold til den. Selv er jeg en stor fan av serien, og neppe den mest nøytrale observatøren. Men jeg har blitt skuffet av Knøttene før, både animert og som tegneserie. Denne filmen, derimot, skuffer ikke. Den er hjertevarm, morsom og visuelt spenstig. Jeg tror den er hva Charles M. Schulz ville ha ønsket at en Knøttene-film skulle være i 2015.

Snoopy & Charlie Brown: Knøttene-filmen
USA 2015
Regi: Steve Martino
Manus: Craig Schulz, Bryan Schulz, Cornelius Uliano
Norsk kinopremiere: 04.12.2015
Lengde: 1 t. 33 min.
Aldersgrense: Alle
Skuespillere: Noah Schnapp (Baltus), Hadley Belle Miller (Sofie), Alex Garfin (Espen), Mariel Sheets (Lise), Venus Schultheis (Pernille), Francesca Capaldi (Den lille Rødhårede Jenta). Bill Melendez (1916-2008), i arkivopptak, gir stemme til Snoopy og Fredrikke
Basert på Charles M. Schulz’ tegneserie

(Denne anmeldelsen er basert på en visning av den udubbete originalen.)

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)