Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

JULEHEFTER 2015: BARN OG FAMILIE ( 5.12.15 )

Jul er tida for familievennlig kos og moro. Her er seks julehefter som med varierende hell prøver å formidle dette.

Av: Trond Sätre

Asterix & Obelix- Idefix

I avdelingen for ekstra obskure jubileer kan det meldes at Idefix fyller 50 år i år. Han opptrådde første gang i «Gallia Rundt» (1965). Grunnen til at jeg vet alt dette er selvsagt at Obelix’ vesle hund er tema for årets Asterix julehefte. Akkurat som i fjor er heftet en kavalkade med temarelevante tilbakeblikk og tilhørende kommentarer. Det inneholder ellers to komplette korthistorier, «Gallegalix den galliske hane» og «Maskoten», men de stammer selvsagt fra utvalget av Asterix-korthistorier som tidligere er gjenopptrykt gjentatte ganger i julehefteformat. Ikke at den vesle, nusselige kruttlappen av en hund ikke er verdt en publikasjon til sin femtiårsdag, men årets julehefte er igjen bare verdt å ha for Asterix-komplettister.

Av René Goscinny og Albert Uderzo
52 sider
Kr. 58,90
Egmont Kids Media

Tom & Jerry

Oscar Martin står som vanlig bak innholdet i årets hefte, som består av en julehistorie, «Den beste gleden man kan ha…», med et tradisjonelt «hjertevarmt» budskap om å vise generøsistet i jula, og «Fotballkaos» der tittelen sier alt. Martins store styrke som Tom & Jerry-tegner er at han gjenskaper slapstick-humoren som gjorde de opprinnelige tegnefilmene så høyt elsket, samtidig som han bruker mye dialog. Han lager altså tegneserier uten å ofre den klassiske tegnefilmens estetikk, og holder en jevnt høy kvalitet.

Av Oscar Martin
36 sider
Kr. 58,90
Egmont Kids Media

Nissehistorier

Frid Ingulfstad har ingen høy status i litterære kretser, men hun er Norges mest solgte forfatter. Årsaken er at hun har skapt flere populære kioskromanserier, gjerne med historiske settinger. Men som forfatter har hun også andre interesser enn historiske drama – deriblant nisser. Dette heftet samler fem av Ingulfstads nissehistorier – Tre i sin opprinnelige novelleform, og to som tegneserier. Samtlige av historiene er enkle, ja direkte banale, men stemningsfulle (og en nissekoloni ved Akerselva er jo et artig påfunn). Asbjørn Tønnesen, som for anledningen er innleid serietegner, gjør en utmerket jobb med det materialet han har fått, og viser seg svært allsidig som tegner. Særlig serien «Den Fineste Julen» har fått mer av både dybde og humor i hans (til denne anledningen) lett Uderzo-aktige strek. Men Ingulfstad selv skriver ganske godt, som en kan se av novellene.

Av Frid Ingulfstad. illustrert av Erlend Tønnesen. Tegneserieversjoner tilrettelagt av Hanne Innsedt og tegnet av Asbjørn Tønnesen
28 sider
Kr. 59
Cappelen Damm

Mormor og de Åtte Ungene (Anne-Cath. Vestlys Jul)

Tre spillefilmer til tross, Knerten fikk ikke plass i årets julehefteflora i år, så alene igjen står Anne-Cath- Vestlys litterære storfamilie. Årets hefte dreier seg rundt Marte (det er den tredje eldste, og hun med brillene, hvis noen prøver å holde oversikten) og hvordan hun får oppfylt drømmen sin om å ri som en eventyrprinsesse. Historien er ufarlig og strømlinjeformet, noe som selvsagt er mye av poenget med en slik tegneserie. Tegningene er ganske strømlinjeformete de også; et helt studio (Sandnes Media, se detaljer nedenunder) står bak den prikkfrie visuelle utformingen.

Ingen ironi, ingen postmodernisme, og minimalt med action – Dette er ren vare, upåvirket av at verden har endret seg siden Vestlys storhetstid, med høy kos-og trivselsfaktor. Og høy julestemning, selvsagt.

Av Anne-Cath. Vestly. Tilrettelagt for tegneserie av Maja Lunde og tegnet av Sandnes Media AS: Hans Jørgen Sandnes (figurer og storyboard), Ingebjørg Faugstad Mæland (bakgrunnslayout), Ann-Kristin Lie (farger) og Lars Thorsen (ombrekking)
36 sider
Kr. 58,90
Egmont Kids Media

Frost

Filmspesialer (dvs. tegneserieversjoner av populære filmer) hadde muligens sin misjon den gangen da det ikke var mulig å kjøpe filmer på video, og det tok lang tid å få en kinofilm på leievideo. Mange år etter at slike ting var blitt overflødige kommer denne julehefte-filmspesialen basert på en to år gammel film. På den andre siden er det snakk om en film som kan selge hva som helst. Egmont er ærlige om akkurat dette; det første som møter deg når du åpner heftet, er en annonse for mer enn et dusin Frost-produkter fra Egmont. Så det er godt mulig at det tiltenkte publikum vil kjøpe heftet i bøtter og spann, selv om de allerede kan filmen utenat.

Heftet demonstrerer de typiske svakhetene ved en filmspesial, nemlig at fortelleren er nødt til å fylle inn mye informasjon i tekstrutene, og at tegneren er nødt til å haste gjennom flere scener, og dermed forringe dem. Men Massimilian Narciso lever pene tegninger, som den italienske Disney-proffen han er, og det er mulig at det holder i massevis for Frost-fansen.

Tilrettelagt av Alessandro Ferrari etter Disney Studios’ film og tegnet av Massimilian Narciso
52 sider
Kr. 58,90
Egmont Kids Media

Truls og Trine: Dragehornet

Selvsagt vakte det oppsikt da et nytt Truls og Trine-julehefte ble annonsert, 30 år etter det forrige. Arild Midthun har selv sagt at de ville lage dette «for gamle dagers skyld», så da blir det kanskje med dette ene gjensynet? I så fall avslutter serien på topp. Tegningene er utsøkte, fulle av detaljer, og fargeleggingen er lekker. Historien er et julebord av kulturhistoriske referanser. Arild Midthun har latt seg inspirere av nasjonalromantisk kunst, ikke bare i figurutvalget med også i miljø og landskap (og alt dette har han jobbet med mens han fortsatt er Donald-tegner på heltid). Her skal alle med: Ikke bare den faste fjøsnissen, men også huldrefolket og hele deres samfunn, nøkken, dverger og selvsagt drager. Dette er et sant eventyr der alle får sin naturlige plass. Nøkken som en arrogant Ole Bull-aktig fiskemann er et høydepunkt, men serien er uten svake punkter. Kanskje bortsett fra at Truls og Trine selv ofte kommer litt i skyggen. Men det var kanskje ikke til å unngå, i en historie med så mange figurer og så mye handling.

Skrevet av Dag E. Kolstad og Terje Nordberg, tegnet og fargelagt av Arild Midthun
36 sider
Kr. 58,90
Egmont Kids Media

divider
 1. Og her er mine terningkast til denne gjengen:

  Asterix 5
  Tom og Jerry 2
  Nissehistorier 2
  Mormor og … 3
  Frost 3
  Truls og Trine 5


  Bjoulv    6. December 2015, 00:42    #
 2. En liten korreksjon til omtalen av “Nissehistorier”: Begge tegneseriene i heftet er tegnet av Asbjørn Tønnesen! Illustrasjonene til tekstfortellingene er laget av Erlend Tønnesen.


  Haakon W. Isachsen    7. December 2015, 10:50    #
 3. Og slik ble mine terningkast:

  Asterix 2
  Tom og Jerry 4
  Nissehistorier 4
  Mormor og … 1
  Frost 6
  Truls og Trine 6

  Foretatt med ekte terning….


  Frank Flæsland    7. December 2015, 17:27    #
 4. Haakon: Det stemmer, eg skal rette opp det. Takk skal du ha.


  Trond Sätre    7. December 2015, 21:43    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)