Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SUKSESSENS SKYGGESIDER (19.01.16 )

«Floppy Fish» er årets første norskproduserte tegneseriealbum.

Av: Trond Sätre

Det er Trond J. Stavås, skaperen av nettserien «Walk of Life» som står bak det albumet, hans første med en sammenhengende historie laget spesielt for publikasjonen. Albumet er også et veldig self made produkt, da Stavås har utgitt det selv, med pengestøtte Sør-Trøndelag Talentstipend, hjemkommunen Hemne og en lokal bank. Utgivelsen i seg selv burde dermed være til inspirasjon for andre serieskapere som prøver å få et gjennombrudd.

Ønsket om å slå igjennom er da også et tema for serien, sammen med det klassiske spørsmålet om kunstnerisk utvikling kontra kommersiell suksess. I sentrum står Kennth og Ivan, to uavhengige spillutviklere som endelig slår gjennom, men ikke på den måten de hadde håpet. Når mobilspillet «Floppy Fish» blir en verdenssuksess, reagerer de på svært ulike måter. Kenneth lar seg rive med av suksessen og pengene, og lar det gå til hodet på ham. Ivan kan egentlig ikke fordra mobilspill, og tanken på at det var dette spillet han skulle slå gjennom med, fyller ham med raseri og kvalme. Det hjelper ikke at han blir bombardert med hatmeldinger. For halve verden elsker spillet, men den andre halvparten hater det – inkludert resten av spillbransjen.

(Lesere som kjenner det internasjonale spillmiljøet godt har muligens gjettet at «Floppy Fish» er en parodi på Dong Nguyens mobilspill «Flappy Bird»; Stavås bekrefter at serien hans er inspirert av dette)

Som tegner har ikke Stavås utviklet seg så mye siden «Walk of Life» – fortsatt har figurene hans gjennomgående stive positurer, men til gjengjeld er han blitt god på bakgrunnsdetaljer og ansikter. Når det gjelder manus har han derimot blitt klart mer ambisiøs. «Floppy Fish» har en solid historie med en troverdig oppbygging, og på kanten-vitser som bidrar til å framheve handlingen heller enn å trekke oppmerksomhet bort fra den. Spillreferansene er heller ikke for interne, i alle fall ikke sammenliknet med noen av de gamerseriene du kan finne på nettet. Det meste av handlingen er fullt forståelig med bare en overflatisk kjennskap til bransjen. Ellers er historien en ganske streit og lettlest tenårings/voksenkomedie. Med noen få omskrivinger kunne f.eks. Seth Rogen lett laget en film av denne tegneserien.

«Floppy Fish» er ingen revolusjon innen norsk tegneseriebransje, men den er et perfekt eksempel på at norske serieskapere kan lage gode produkt uten store forlag i ryggen, bare de har initiativ, innsatsvilje, og kanskje litt lokal støtte.

Floppy Fish
Av Trond J. Stavås
ISBN 978-82-998605-2-9
60 sider
80 kr.
Egenutgivelse

Albumet kan bestilles fra tegnerens webside, eller kjøpes i utvalgte butikker, som Outland.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)