Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

RUNDT KONGENS SKANDALEBORD ( 9.02.16 )

Forlaget Cobolt i Danmark har gitt ut debutboken til Karoline Stjernfelt. Første bind av «I morgen bliver bedre» er en strålende fortelling basert på historisk materiale om den dansk-norske kong Christian 7. og hans dronning Caroline Mathilde.

Av: Kristian Hellesund

Den danske serieskaperen Karoline Stjernfelt har en svært ambisiøs og interessant bokdebut. 22-åringen har valgt å lage et større verk basert på en av de største hoffskandalene i dansk-norsk historie. Stjernfelt går tilbake til det 18. århundre og skildrer hendelser i livet til kong Christian 7., dronning Caroline Mathilde og kongens tyske livlege Johann Friedrich Struensee. Bokserien «I morgen bliver bedre» skal strekke seg over tre bind, og første bind har fått tittelen «Kongen».

Fortellingen starter med dronningens eksil i den tyske byen Celle. Hun ser tilbake på livet sitt, og det er i første rekke hendelsene ved det dansk-norske hoffet som står i sentrum. Den engelske prinsessen Caroline Mathilde var 15 år gammel da hun ble viet til den to år eldre dansk-norske kongen. Ekteskapet var ikke spesielt lykkelig. I samtiden var Christian 7. omtalt som sinnssyk, og han foretrakk å rave rundt i København sammen med sine drikkfeldige venner eller sammen med den prostituerte Støvlett-Katrine. Stjernfelt skildrer en ulykkelig dronning, som føler seg utenfor på mange måter.

Kongen selv fremstilles av Karoline Stjernfelt som en svak person. Til tross for sine rusproblemer, har han også annet å slite med. Christian 7. var på papiret en av Danmark-Norges eneveldige konger. Slik var det ikke i virkeligheten. Det var embetsmennene som styrte, og kongens huslærer Ditlev Reventlow hadde brukt sin innflytelse til å skape en marionettskikkelse han selv kunne skalte og vralte med. Vi får se scener fra kongens oppvekst, der Reventlows mishandling setter sine spor. Den blir dermed en del av forklaringen på den atferden kongen har i voksen alder. Stjernfelt får også frem andre sider ved kongen. I den historiske litteraturen beskrives han som intelligent og interessert i filosofi og kunst, og hun bruker plass i boken for å synliggjøre dette.

Karoline Stjernfelt imponerer som forteller i første bind av i «I morgen bliver bedre». Hun er en meget dyktig tegner som har valgt et utrykk der hun blander realistiske fremstillinger av bygninger, byrom og interiør med litt mer forenklede fremstillinger av ansikter der uttrykk og stemninger står i sentrum. Det fungerer veldig godt, og Stjernfelt viser at hun mestrer både sidelay-out, fremdrift og oppbygging av fortellingen på en utmerket måte. Hun skaper også troverdige karakterer i både kongen og dronningen, og selv om dette er kjent, historisk stoff taler Stjernfelt med en egen stemme og får frem sin versjon av fortellingen.

«Kongen» er en fabelaktig debut fra en dyktig serieskaper. Denne anmelder ser frem til å følge Karoline Stjernfelt og «I morgen bliver bedre» fremover.

«I morgen bliver alt bedre: Kongen»
Av: Karoline Stjernfelt
ISBN 978-87-7085-588-4
160 sider
299 kroner
Cobolt

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 2. februar 2016.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)