Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ROCKY NÅ OG DA ( 9.04.16 )

Årets andre «Rocky»-hefte er en god blanding av eldre og nyere tegneserier av Martin Kellerman. I tillegg får vi for første gang stifte bekjentskap med den amerikanske serieskaperen Derf Backderf på norsk.

Av: Kristian Hellesund

Den svenske serieskaperen Martin Kellerman har etter hvert fått en solid posisjon her til lands. Tegneserien «Rocky» og vitsetegningene «Kellermannen» publiseres i en rekke aviser landet over, og Kellermans tegneserie har fått en imponerende utgivelseshistorikk i Norge. Ut over bøker, album og julehefter, nærmer tegneserieheftet seg 100 utgivelser. Det nyeste bladet, «Rocky» nr. 2/2016, er det 96. heftet i rekken.

Formen på heftet er blitt fortreffelig. Etter at andre forlag hadde gjort sine eksperimenter med «Rocky»-utgivelser, har Bestselgerforlaget og Strand Comics funnet en modell der Martin Kellermans tegneserie kobles med godt redaksjonelt stoff om populærkulturelle fenomener samt spesielt interessante gjestespill.

Her har for eksempel flere gode, svenske tegneserieromaner blitt presentert på norsk, og vi har også fått se smakebiter fra produksjonen til kjente internasjonale navn. I «Rocky» nr. 2/2016 er det den amerikanske serieskaperen Derf Backderf som er gjest. Backderf er best kjent for sin tegneserieroman om massemorderen Jeffrey Dahmer, «My Friend Dahmer» fra 2012. Backderf var nemlig klassekamerat med Dahmer på syttitallet, og han brukte det utgangspunktet til å lage en røff, naturalistisk og troverdig skildring av utenforskap og oppvekst i en dysfunksjonell familie for en person der noe virkelig gikk galt.

Derf Backderf har også laget andre tegneserier, og i «Rocky» nr. 2/2016 er det et utdrag fra tegneserieromanen «Trashed» vi kan lese. Backderf har en bakgrunn som søppelkjører, og han har brukt erfaringer derfra til å skildre livet i dette yrket. Vi møter J.B. og Mike, som begge må ut på arbeid en iskald vinterdag. Det er ikke lett, når søppelet fryser seg fast i søppelbøttene og vær og vind gjør sitt for at det blir vanskelig å utføre arbeidsoppgavene. På mange måter er dette også en naturalistisk og troverdig skildring, som viser frem den mindre hyggelige delen av forbrukersamfunnet. Backderf har valgt en tilnærming med en karikaturpreget strek der han til tider overtegner. Resultatet fungerer utmerket, og smakebiten fra «Trashed» gjør at man får lyst til å lese mer av tegneserieromanen.

For hovedpersonen selv, starter «Rocky» nr. 2/2016 med en tur til fjells. Rocky selv skal ha noen dager alene på ski, og han har leiet seg en stor hytte til dette formålet. Den første delen av bladet er en samling enetaler der Martin Kellerman lar karakteren sin kommentere livet med små og store anekdoter. Blant annet kommer han inn på terrorbombing, og det blir ubehagelig lesning så tett opp til hendelsene i Brüssel. Men så kommer hovedsaken: Rocky møter igjen Emilie, som var hans eks-kjæreste på slutten av nittitallet. Vi får se dem omgås hverandre, og i stedet for at hendelsen bare blir et blaff bruker redaksjonen muligheten til å hente frem tidligere striper der hun er med.

Det blir et interessant møte med den «gamle» Rocky. Dagens kyniker var der også i de gamle stripene, og det er godt å se tegneserien utvikle seg. Blant annet fungerer tegneserien enda bedre grafisk sett i dag. Men noe er ved det samme: Den selvsentrerte hovedpersonen, de lange tekststykkene og filosoferingen over livets viderverdigheter. «Rocky» er og blir en av de bedre svenske tegneseriestripene, og noen gode eksempler på dette finnes i nettopp dette bladet.

Rocky nr. 2/2016
Av: Martin Kellerman m.fl.
68 sider
69,90 kroner
Bestselgerforlaget

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 30. mars 2016.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)