Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SLEIVDAL I FRY FLYT (20.05.16 )

Med boka «Tabellen er lang» er Sleivdal for første gang ute på egen hånd.

Av: Trond Sätre

Før Tufte var det Sleivdal. En fotballklubb fra de dypeste norske skoger som har en tapsrekke uovertruffen selv i norsk idrett, men som likevel, av mer eller mindre logiske årsaker (mest mindre!), stadig blir involvert i internasjonal storfotball. Som i ordentlige klubber kommer og går spillere, men de svakeste leddene forblir i Sleivdal, alltid anført av Hallvar Thorkildsen – fotballtreneren med Dr. Dooms ego og temperament, Baltus Bruns idrettsferdigheter, og Trubadurix’ selvinnsikt.

Før jeg begynner å snakke om denne boka, er det vel rettferdig å nevne en ting. Jeg er en pasjonert Sleivdal-samler. Noe som egentlig er litt rart, ettersom fotballinteressen min egentlig er beskjeden, og jeg var for gammel for BOING-klubben allerede da «Sleivdal» ble et fast innslag der. Kanskje var det utfordringen ved å finne albumene som lokket; ettersom ingen ting av Sleivdal var å finne i kiosken, appellerte serien til samlerinstinktet. Sleivdal var den perfekte unnskyldning for å tråle bruktforhandlere. Og selv om Sleivdal teknisk sett er en sportsserie, har den også et bredere nedslagsfelt. Harselas og satire over media, samfunn og det skitne spillet i verdensidrettens korridorer er vel så interessant som spillet på banen.


Et sjeldent eksempel på at Hallvar Thorkildsen lykkes i å ta innersvingen på en av sine mange hissige (men velbegrunnede) kritikere

Det var derfor med blandete følelser jeg oppdaget at Sleivdal omsider blir tilgjengelig i andre butikker enn bruktsjappene. Gode nyheter fordi Sleivdal ikke lenger er eksklusivt for BOING (senere Kickerz)-klubben, dårlige nyheter fordi det var serieskaperne Sveen og Emberlands tilknytning til klubben som gjorde dem i stand til å lage serien så lenge. I vår tidsalder er den tryggheten som ligger i en bok/abonnementsklubb nesten ikke til å fatte lenger. Takket være den greide Sveen og Emberland å få ut – blant mye annet! – 42 album med nytt materiale hver gang. Hvor mange norske tegneserier har fått ut 42 album i det hele tatt, langt mindre album med bare nytt materiale?

Men nå er Sleivdal altså blitt «hjemløse», og duoen Sveen og Emberland må ta serien ut på det åpne marked i håp om å holde serien i live – Noe som Øyvind Sveen forklarte i et intervju med Serienett sist uke, og som han utdyper i denne boka. For «Tabellen er lang!» er ikke bare en Sleivdal-antologi, den er også Sveen og Emberlands CV til det norske tegneseriemarkedet, med både bibliografi og kontaktinformasjon. Som fan og samler er det svært interessant både å lese Sveens gjennomgang av serien historie og å ha en bibliografisk liste. Men jeg bør vel også prøve å se dette fra en ny lesers synsvinkel. Og da er det naturlig å spørre: Er denne boka en god introduksjon til Sleivdal?


“Tabellen er lang!” inneholder blant annet en lenger føljetong, “2013: En Bom-Odyssé”, som blander science fiction med satire over gulfstatenes fotballpolitikk

Ja, det er den. Boka begynner og slutter med nye sekvenser (inkludert en cliffhanger) som det nok særlig vil engasjere gamle lesere, men går deretter rett over på en større samling med avisstriper som gir en grei og enkel introduksjon til Sleivdals verden. Det øvrige materialet er for det meste tatt fra BOING (senere Kickerz)-bladet, og kan dermed by på mye stoff som er ukjent, også for albumkomplettister som meg. Men viktigst for å gi leseren en mest mulig sømløs introduksjon er at Sveen og Emberland har benyttet seg mest av materiale fra nyere tid. Tegnestilen er derfor mer på det jevne; bare én historie skiller seg tydelig ut tegnemessig. Det har dessuten skjedd en merkbar utvikling, særlig i tegningene, men også til dels i historiene, siden seriens begynnelse (Sveen hevder at begge serieskapere bidrar omtrent likt på begge områder). Med årene er Sleivdal blitt mer spenstig i utseende og mer fantasifull i innhold. At seriene er kronologisk trykket (unntatt stripene), hjelper også. Sveen og Emberlands tradisjonelle bygdedyr-vitser (en tilbakevendende kilde til komikk i Sleivdal) er for det meste satt til side til fordel for historier som putter Sleivdal inn i et mer nasjonalt og globalt perspektiv. Dette er en rikere kilde både til satire og kreativ historiefortelling. For Sleivdal har noe ofte absurd episk ved seg som likevel viser seg å fungere.


I “Jakten på Mesterpokalen” spiller det mystiske Grumsetjern en sentral rolle. Stedet brukes gjerne for å tilføre Sleivdal-serien mer overnaturlige elementer

Samlingen inkluderer også gjenopptrykk av et helt album, «Jakten på Mesterpokalen» (2013). Summen av delene er mer enn helheten i dette albumet, og sluttpoenget er så billig som mulig, men historien har noe av den episke kvaliteten jeg nevnte tidligere.

Optimistisk nok er boka prydet av en stor «1» både på cover og rygg, med forsikringer fra Sveen om at både ny bok og julehefte er på vei, hvis denne selger sånn tålelig. Det er det verdt å krysse fingrene for; Sleivdal er ennå liv laga

Sleivdal bok 1: Tabellen er lang!
Av Øyvind Sveen og Ivan Emberland
ISBN 978-82-300-1447-9
200 sider
Kr. 299
Kolofon Forlag

Les også:
Sleivdal – veien videre

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)