Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

I MØRKE OG LYS (26.05.16 )

«Ungdomsskolen» er historien om serieskaperens mørkeste år. Den føles likevel optimistisk.

Av: Trond Sätre

I noen år nå har Anders N. Kvammen laget tegneserienoveller som han innrømmer er selvbiografiske. «Folk blir vel snart drittlei av at selvutleverende historier om angst og usikkerhet», kommenterte hans tegneserie-avatar så sent som i Forresten nr. 28 (2014). Ikke desto mindre er det nettopp noe slikt han valgte å fortelle om i sin første tegneseriebok.

Navnene er endret i «Ungdomsskolen», men ellers er dette, etter forfatterens eget utsagn, nesten 100 % selvbiografisk. Boka kan ses på som hans måte å bearbeide en vanskelig periode av livet på, nemlig tiden på…ja, du leste jo tittelen. Det er noen konkrete grunner til at denne perioden av livet var så vanskelig for ham, den viktigste skal jeg ikke røpe her, selv om den riktignok er beskrevet bak på permen.

Kvammen utmerker seg som en interessant og ganske original forteller, både i tegning og manus, men av ulike grunner. Jeg skal begynne med det meste åpenbare, nemlig tegningene. Inspirasjonen fra Christopher Nielsen er blitt nevnt, blant annet av NRK, men Kvammens tegninger er mer naivistiske, inspirert av impresjonistisk kunst, kanskje til og med av ortodoks ikonkunst. Bruken av svarte streker er gjennomgående særs viktig i den grafiske framstillingen; nesten alt av skygger og bakgrunner og landskap er bygd opp på den måten. Det er veldig stilisert og flatt, men behagelig å se på og lese, og det tilføyer en egenartet skjønnhet særlig til landskapene. Og Kvammen elsker landskap; helsider med landskapsbilder og utsnitt går igjen i hele boka, og fungerer som kapittelinndelinger om du skulle trenge det. Men viktigst er det at de gjør boka mer «luftig», og derfor mer behagelig å lese.

Når det gjelder historiefortelling kan være greit å se tilbake på Kvammens tegneserie om sin grandonkel Knut i Forresten nr. 29 (1915). Denne var rik på tekst og hadde en fortellerstemme. Og det var greit nok til sitt bruk, over et par sider, men jeg er glad for at forfatteren har brukt en helt annen framgangsmåte her. Her er ingen forteller, og minste mulig er forklart. I størst mulig grad lar Kvammen bildene fortelle, og flere scener er uten dialog. Når det er mye dialog, er det i scener der en kan forvente at det bare tilfeldigvis blir pratet mye, så det virker naturlig. Noe av dialogen er selvsagt oppklarende, men i konteksten er den også naturlig, og Kvammen har det ikke travelt med å forklare. Ganske mye blir vi forventet å forstå utfra illustrasjonene. Det er intelligent historiefortelling med respekt for leseren.

Skal jeg si noe negativt om Kvammens måte å fortelle på, måtte det være at den kanskje føles litt vel «snill». Han har da også innrømmet å skrive inn noen positive ting i boka som ikke nødvendigvis skjedde i den perioden. Kanskje jeg hadde ventet at den skulle være mørkere? Tragedien som er sentral i historien er så ubehagelig og sørgelig som den må være ment. Men først og fremst formidler «Ungdomsskolen» håp, optimisme og en velvillig innstilling hos forfatteren. Familie, lærere og game venner kommer alle heldig ut av tegneserien. Mangelen på råskap og kynisme er imidlertid ikke noe jeg vil beklage, men heller verdsette. Vi trenger alltid flere historier om håp.

Ungdomsskolen
Av Anders N. Kvammen
ISBN 978-82-8255-055-0
128 sider
Kr. 240
No Comprendo Press

Les også:
Mitt liv som tegneseriefigur

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)