Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

EPISODISKE EVENTYR ( 1.06.16 )

Minuskel slipper i dag den fjerde boken i serien om sjøulken Corto Malteses liv. På tross av relativt hyppige utgivelser er det er liv som man ikke blir lei av å følge.

Av: Andreas Emil Lund

I motsetning til de tre foregående bøkene er ”De vakre drømmers lagune” mer enn antologi enn noe annet. De tidligere bøkene har presentert fullendte historier som man følger fra perm til perm, noe som ikke er tilfelle i denne.

Boken består av fem historier, hvor den første og den siste i og for seg går litt inn i hverandre da de begge har jakten på Eldorado som bakteppe for historien. Ellers har historiene lite med hverandre å gjøre, foruten persongalleriet. ”Conga for bananene” er en heseblesende actionhistorie om revolusjon og banankrig og ”Voodo for presidenten” handler om Soledad som anklages for å bruke zombier som slaver. For øvrig et friskt pust med en zombiehistorie som ikke handler om kjøttspising og de overlevendes kamp for tilværelsen, slik som moderne zombiehistorier. ”De vakre drømmers lagune” handler om nettopp det, de vakre drømmers lagune. En fengslende historie om en mislykket soldats feberfantasier ved den sykdomsbefengte lagunen.

Et typisk Pratt-grep for historiefortelling er å gå rett på sak, og dermed skape mystikk rundt Corto og hva som faktisk har skjedd. Når historiene først er i gang kommer det tydeligere frem hva som foregår, men det er i starten av historiene at den virkelige magien skjer. Måten Pratt ligger opp til at leseren selv skal se for seg hvordan Corto kom seg fra den ene delen av landet til den andre. Hva har skjedd på veien? Hvordan gikk reisen til? På den måten blir det leserens jobb å fylle hullene i den grafisk redegjørelsen for Cortos liv og levnet. Dermed blir historiene fort mer fantastiske enn det tegninger kan vise. Og nettopp dette grepet viser Pratt virkelig at han eier i denne boken. Man må regne med at hullene i historien er der for en grunn, og grunnen er nok å tilføye noe til historien som kun leserens fantasi kan.

Boken er heller ikke like tekst-tung som de foregående bøkene. Med fem småhistorier trenger man ikke skjerpe sinnet like mye. Det virker også som at Pratt har spart litt på blekket og streken virker strammere. Den er rett og slett litt lettere på øyet. Lettlest Pratt.

På tross av alt dette har boken absolutt en plass i universet. Den flyter ikke i periferien slik det kanskje kan oppfattes som her. Den peker tilbake til tidligere utgivelser til stadighet, og å ha lest de foregående bøkene blir stadig mer givende i denne serien. Kanskje spesielt i denne boken. Ved hjelp av asterisker og ”se denne historien i denne boken”-referanser trenger man ikke gjøre det. Men det anbefales på det sterkeste. På samme tid er det en viktig bok for oppbyggingen av universet. Den onde Rasputin glimrer riktig nok med sitt fravær i historiene, men utenom det lekes det med de samme tematikkene som tidligere. Skattejakt, moralske kvaler, hensynsløse skurker og magi er ingredienser i enhver Corto-historie og Pratt finner stadig nye måter å inkorporere det på og får det på samme tid til å virke like eventyraktig og utrolig som han har gjort tidligere.

Man skulle trodd at en kan gå lei av maritime eventyr, men Pratt har en egen evne til å stadig bygge på universet sitt og stadig skape mystikk rundt karakterene. Selv om ”De Vakre Drømmers Lagune” har en litt annen rytme enn de andre er den likevel nok et mesterverk fra vår nomadiske italiener, Hugo Pratt.

PS: Om man er lei av brede ruter med båter og og måker i horisonten har denne boken til gjengjeld en utrolig kul dialog-scene i «Conga for Bananene»

Corto Maltese: De vakre drømmers lagune
Av Hugo Pratt
Oversatt fra italiensk av Jon Rognlien
ISBN 978-82-92796-38-2
120 sider
249 kr.
Minuskel forlag

divider
 1. Liker alt ved disse bøkene (format, kronologi, oversettelse, trykk, innbinding), bortsett fra at omslagene ikke faller helt i smak. Kunne også tenkt meg noe mer tilleggsmateriale, slik bokssettet fra 2006 var rikelig utstyrt med.

  Omslagene er langt fra dårlige, spesielt fargene er tiltalende nok, men selve illustrasjonene mangler brodd, her er nok de danske utgivelsene en smule hvassere.


  Jostein Hansen    2. June 2016, 10:23    #
 2. Flotte album, kjempelesestoff på ferien, og på stranda, i hengekøya og, i båten sammen med Fantomet, blir det hele topp av topp. For du vet vel at den gode Carto Maltese også har vært såkalt biserie i Fantomet. Slikt borger for kvalitet.
  Denne anmeldelsen i Dagsavisen, er en god hyllest til forlaget Minuskel og gode Carto Maltese.
  “Hva kan vel passe bedre om sommeren – i hengekøya, på stranda, i båten – enn å bli med Corto Maltese på eventyr? Det norske miniforlaget Minuskel er godt i gang med sin fine serie nyutgivelser av Hugo Pratets historier om sjømannen, spilleren og svindleren Corto Maltese. 40 år etter serien startet fremstår den friskere og bedre enn noen gang. Men sin miks av historie og mytologi, heroisme og fatalisme, I lysende svart-hvitt, og en interessant anti-kolonialistisk undertone, som blir, stadig tydeligere ettersom serien skrider fram. Begynn med den først utgitte historien, “Balladen om det salte hav”, som er helt fantastisk, og videre utover blir det bare bedre. Setter du igjen albumene i hylla på hytta, vil kommende generasjoner garantert ha like stor sommerglede av Corto Malteses ramsalte eventyr.”


  Bjoulv    14. June 2016, 00:06    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)