Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FORSVAR FOR HVERDAGSKUNSTEN (12.06.16 )

Siv Nordsveen og Silje Hogstad er ikke umiddelbart gjenkjennelige navn i norsk tegneseriebransje, men de står bak en av de viktigste nyhetene på årets OCX

Av: Trond Sätre


F.v. Silje Hogstad, Siv Nordsveen og Lene Ask

Nordsveen har riktignok laget tegneserier før; mest “kjent” er trolig stripeserien hennes, “Sara Sahara». Hogstad er frilansskribent og bildekunstner. Sammen står de bak tegneserieromanen «Ting vi trenger» (Jippi forlag), som ble lansert på OCX denne helgen.

Lørdag sto de på scenen, hvor de ble intervjuet av en tydelig entusiastisk Lene Ask. Selv om dette er det første samarbeidet de to kvinnene har hatt på en tegneserie, har de kjent hverandre siden barndommen i Trysil.

«Ting vi trenger» handler i korthet om samboerparet Siri og Endre. Siri er bildekunstner, men må ta deltidsjobb for å tjene noen penger, og det er Endre som er hovedforsørger. På ferie i Brussel oppdager Siri et kunstverk som hun føler at hun bare ha, og dermed er diskusjonen om prioriteringer, behov og kunstforståelse i gang. Som Siv uttrykte det innledningsvis: Kunstnere har som regel ikke råd til å kjøpe kunst.

- Det er et forsvar for kunsten i hverdagen, forklarer Silje. – Det er jo blitt en klisje, dette med hvor tøft og vanskelig det er å være kunstner, jeg ville gi et mer balansert bilde. I historien er det ikke opplagt at Siri og Endre skal bruke sparepengene sine på dette bildet.

Siv møtte visse utfordringer i å gå fra stripetegning til å lage en lenger tegneserie. Ikke minst lå utfordringen i hvordan hun skulle bruke Siljes manus. – Det er lite action og mye dialog, forklarer hun, så hun finne ut hvordan hun skulle gjøre det visuelt spennende. Skisser ble sendt fram og tilbake. – Vi har gitt hverandre stor frihet, understreker Silje, – Siv har vært veldig delaktig i redigeringen av manus. Prosjektet startet for fem år siden, men de har jo begge en tilværelse som likner, vel , litt på Siris. Så de har ikke hatt anledning til å jobbe med dette på full tid.


En av de beste åpningsreplikkene jeg har sett i en tegneserie, mener Lene Ask. Fra Ting Vi Trenger.

Silje er i tillegg til det ovenfornevnte, også kunstkritiker, og innrømmer at det derfor har vært litt rart å skrive en historie der noe av poenget er at en kan ikke alltid forklare hva det er med kunst som appellerer. – Det er litt rart at mennesker har evne til å falle for kunst, legger hun til. Men hun følge seg svært fri i arbeidet med serien, fordi hun var på et nytt område og prøvde seg på noe hun ikke hadde gjort før.

Men hvis hun er bildekunstner, hvorfor gikk hun ikke et skritt lenger og tegnet serien selv? – Ideen ble til sammen med Siv, forklarer hun, og manuset ble skrevet med hennes tegnestil i tankene. Dessuten orket hun (Silje) ikke det tekniske og analytiske ved serietegning. Siv er mer teknisk. Til gjengjeld har Silje fargelagt boka, slik at de to har kommet fram til en arbeidsfordeling som er tilnærmet 50/50

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)