Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

BARE MÅ HA DET (15.06.16 )

Kan kunstens appell alltid forklares med rene ord? Dette er et sentralt spørsmål i tegneserieromanen Ting Vi Trenger

Av: Trond Sätre

Boka er et samarbeidsprosjekt mellom bildekunstner, skribent og kunstkritiker (merk dere det siste) Silje Rønneberg Hogstad og animatør og illustratør Siv Nordsveen. Sistnevnte har vært serietegner før; hun er mest kjent for stripeserien «Sara Sahara», men duoen har ellers ikke mye fartstid innen tegneseriene.

Dette synes for så vidt. Hogstads manus (basert på en sann historie) er svært dialogtungt, mens Nordsveen bakgrunn som stripetegner merkes i måten hun tegner historien på, med naivistiske og for å si det rett ut, søte figurer med forvokste hoder i helfigur. Men det fungerer. Ettersom historiens tema er kunst, føles en visuell framstilling bare mer riktig, og Nordsveens figurer har et stilisert, men tiltalende ytre som skaper behag hos leseren.

Hovedpersonene Siri og Endre, et samboerpar i trettiårene med høy kulturell kapital men i beste fall bare middels økonomisk kapital – hun er kunstner med deltidsjobb på sykehjem, han er kommunal tjenestemann og den som bidrar mest økonomisk til husholdet. På en av Endres jobbreiser til Brussel oppdager Siri et kunstverk som hun føler seg spesielt tiltrukket av. Selv etter de kommer hjem igjen kan hun ikke slutt å tenke på det, og erklærer sin interesse for å kjøpe det. Men til en prislapp på 10 000 kr, samt utgifter til en ny Brussel-reise, er Endre forståelig nok skeptisk. De trenger pengene til en ny oppvaskmaskin. De har også en liten datter sammen. Hun er for liten til å spille en aktiv rolle i historien, men fungerer som en påminnelse om de økonomiske og pragmatiske innvendingene mot Siris rene «lystkjøp».

Egentlig er plottet ganske tynt. Det er summen av de små episodene og alle de små samtalene rundt spørsmålet om kunstkjøpet som gjør «Ting Vi Trenger til» til en så sjarmerende tegneserie, og en historie til ettertanke. Her er ingen klimaks, ingen satire, og ingen melodrama; handlingsforløpet virker derfor mer virkelighetsnært og kaller på leserens identifikasjonsevne. Konflikten holdes på et realistisk nivå av det faktum at Endre selv er et individ med relativt høy kulturell kapital, og smaken hans er ikke utpreget «folkelig»: Han elsker progrock, og er tydelig fascinert av en historie han får høre om Tintin-skaperen Hergé. Den kulturelle konflikten mellom Siri og Endre er derfor ganske balansert skildret. Selv om han helt tydelig er mer pragmatisk enn henne, forstår han hennes behov for kunst. Det han ikke forstår, er hvorfor hun har vansker med å forklare nøyaktig hva det er som gjør dette maleriet så uimotståelig at hun vil ofre mye penger fra et sparsommelig budsjett for å få det. Spørsmålet om kunst alltid kan forklares er gammelt, og jeg røper vel ikke for mye hvis jeg sier at «Ting Vi Trenger» lar spørsmålet henge i lufta. Kanskje det ikke bør få noe endelig svar.


For et bilde til 10 000 kroner fikk Siri i alle fall anledning til å besøke kunstneren (lengst til venstre i første rute) og diskutere kunstneres kår med ham

På spørsmålet om et unyttig kjøp kan forsvares hvis det gir deg behag og lykke, gir serien et mer tydelig og sikkert svar. Og svaret er ja. Men også konflikten mellom det nyttige og det behagelige blir grundig diskutert og behandlet med atskillige nyanser.

Vi får aldri se selve maleriet (selv om vi får et lite innblikk i hagen som inspirerte kunstneren til å male det), noe som utvilsomt var det klokeste for fortellingens skyld. Å peke på et konkret motiv ville vært å begrense de individuelle lesernes evne til innlevelse. Det er bedre å la de se for seg et motiv som hadde en spesiell tiltrekningskraft på ham eller henne.

Ting Vi Trenger
Skrevet og fargelagt av Silje Rønneberg Hogstad, tegnet av Siv Nordsveen
ISBN 978-82-92226-61-2
90 sider
210 kr.
Jippi forlag

Les også:
Forsvar for hverdagskunsten

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)