Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ROCKY NETTOPP NÅ – NR 99 (14.07.16 )

Rocky teller ned til nr. 100 med kongestoff og danske gjester.

Av: Trond Sätre

Sommeren avsluttes med et jubileumsnummer av Rocky på slutten av august. I mellomtiden er kongehus tema for den 99. utgaven. Rocky er så vidt innom temaet selv, som det framgår av forsiden. Men for øvrig er månedens striper ganske uambisiøse, noe som er helt greit og egentlig veldig forfriskende. Ingen reiser, og minimalt med name-dropping og populærkulturelle og dagsaktuelle referanser denne gangen; bare Rocky og vennene hans som diskuterer store og små temaer (selvsagt med litt nødvendig spissformulering) som hvem som helst kan sette seg inn i, mens de griller i bakhagen. Simpelthen mer hyggelig lesing enn på lenge. Det hjelper også at vennene til Rocky deltar mer aktivt i diskusjonene enn vanlig.

Atskillig mer alvor og ambisjon er det i første gjesteserien, Karoline Stjernfelts «I Morgen Bliver Bedre». Som de mer observante kanskje har fått med seg er dette den første boka i en trilogi om den intrigefylte regjeringsperioden til kong Christian VII av Danmark-Norge. Her henger Rocky-bladet for en gangs skyld litt etter; «I Morgen Bliver Bedre» ble anmeldt i Serienett i februar, og Karoline Stjernfelt var OCX-gjest forrige måned. Men Stjernfelts historiske tegneserieroman (inspirert av P.O. Enquists historisk roman, «Livlegens Besøk») fortjener all den eksponeringen de kan få; den er vakkert tegnet, full av utsøkte, realistiske detaljer og talende ansiktsuttrykk, og visuelt sterk til å være en faktabasert, historisk tegneserie. Presentasjonen er også bortimot perfekt: Redaksjonen har valgt et avsnitt som fungerer på egen hånd, og i tillegg til et intervju med Stjernfelt inneholder bladet også en historisk artikkel av Dag Gravem. Denne tar for seg livlegen Johann Friedrich Struensees forsøk på å demokratisere Danmark-Norges politisk system under Christian VII. Strunesee blir etter alt å dømme fokus for den tredje boka i Stjernfelts serie (hun jobber fortsatt med den andre).

Med kunngjøringen av Rockystipendet i forrige nummer uttrykte jeg frykt for at svenskene ville dominere konkurransen for mye. Men denne kandidaten, «Ting Jeg Gjorde» av Maren Uthaug, er noe helt annet. Maren Uthaug er født i Nord-Norge av samisk far og (etnisk) norsk mor, og har bodd mye av livet sitt i Danmark. Skikkelig pan-skandinavisk bakgrunn der, altså. En mer indirekte tanke går også til Island, for i likhet med Hugleikur Dagsson satser Uthaug på kombinasjonen av strekfigurer og kynisk, absurd humor. Uthaug har likevel sin egen stil, noe mer underfundig enn Dagsson. Absurditetene hennes er i mye større grad tilknyttet dagliglivet, og har derfor muligheten til å treffe leseren mer direkte. Hun er også en smartere tekstforfatter. I det hele er «Ting Jeg Gjorde» min soleklare favoritt til Rockystipendet så langt.

Rocky nr. 5/2016
Av Martin Kellerman, med gjesteinnslag av Karoline Stjernfelt og Maren Uthaug
68 sider
Kr. 69,90
Bestselgerforlaget/Strand Comics

Les også:
Rundt kongens skandalebord

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)