Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FANTOMET NETTOPP NÅ – GODKJENT, MEN IKKE I STJERNEKLASSEN (21.07.16 )

Godt å få det ordtaket bevist – etter en superlativ rekke med utgivelser er vi kommet til en «absolutt midt-på-treet» utgave. Ikke dårlig, men absolutt mer på det jevne.

Av: Arild Wærness

Fantomet 8/2016 er her, med «Fantomet-historier fra tre tiår!» som toppbjelken forteller oss. Det er lett blanding vi får presentert. Forsiden er denne gang ikke malt, slik situasjonen har vært den siste tide, men tegnet (Sal Velluto) og den er ikke så bra som vi er vant til. Fargene «setter» ikke figuren Fantomet godt, tegningen er også uoversiktlig, selv om situasjonen er dramatisk nok. Sammenlignet med forrige «REVOLT»-forside er denne ikke like kjøpsvennlig. Tror jeg, da…

Karakter: 3.

Hovedhistorien er en reprint fra 1996, i alle fall har forfatter Donne Avenell et navn jeg forbinder med historier fra 20-30 år siden. Tegningene av Heiner Bade er greie nok, men har også et «retro-preget» utseende. Fortellingen konsentrerer seg om et statskupp mot Fyrst Rex, og vi får de sedvanlige palassintrigene som vi har sett en del ganger før. Mysteriet er for så vidt veldreid, men som sagt – velkjent.

Karakter: 4.

En lengre, ny historie følger, med Paul Ryan ved tegnebordet. Også, dessverre en historie vi har lest varianter av tidligere- Så spørsmålet reiser seg, er det begynt å bli umulig å finne på nye vrier i Fantomets 80-år lange fortellingsrekke? Her har vi den klassiske (kvinnelige) journalisten (les også: skuespillerinne/sangerinne/prinsesse/bortskjemt arving osv.) som ønsker å oppspore jungelens store mysterium: Fantomet og hans Hodeskallegrotte. Vi får også servert den klassiske pub-kjeltringen/jungelguiden/stifinneren som vet hva som finnes i skattkammeret og gjerne vil slå kloa i godsakene. Sammen reiser de ut i jungelen. DePaul snekrer en fin variant av denne klassikeren, sånn sett er dette en grei historie. Som bonus får vi en presentasjon av skattene i det lille skattkammeret, akkurat slik Falk/Barry gjorde for 40 år siden. Ryan er allerede sterkt savnet, det er noe trygt, solid og ryddig over de gode illustrasjonene hans.

Karakter: 5.

Så får vi klassiker fra 1956 av Falk/McCoy; «Mysteriet med ranglen» er en fin, stillferdig historie som jeg bare har sett i svart/hvitt tidligere. Fargene er nydelig avstemt, primær- og jordfarger som gjenspeiler tiden serien er skapt i. Historien er en sjarmerende røverhistorie, med en gjemt sivilisasjon av miniatyrfolk – rene «Gullivers Reiser», altså. Slike historier skrives ikke lenger, så dette gjensynet var kjærkomment.

Karakter: 5.
Bladet avsluttes med «historiene som man enten elsker eller hater»; de svenskproduserte «Fantomet Kids». Tegnet i en slags «Manga-stil», morsomt og heseblesende – slik ungdommen liker. Også anmelderen er litt svak for disse. Denne gangen bor barna på kostskole/internat og får besøk av et jungelmonster som terroriserer elevene. Kidsa ordner opp!

Karakter: 5.
¨
Samlet for et OK hefte: 3+4+5+5+5 = 22/5; 4.4. Godkjent!

PS: Paul Ryans navn er nevnt, og han dukker også opp i «neste nummer»-oversikten. Internett er «oppe» med diskusjon om den kommende historien, som visstnok skal belyse problemet med en tom trone -og hvem av barna som skal fylle den. Ryans aller siste story – og et svar på mitt spørsmål lenger oppe – «om det finnes flere nye historier å fortelle om Fantomet». Tydeligvis går det an, og jeg gleder meg. I tillegg kommer «Kriss fra Valnor» tilbake (hurra!), pluss en Rhodia-relatert soldathistorie. I salg fra 15. august, så denne er det bare å forhåndsbestille i butikken 

Fantomet 8/2016
67 kr.
Egmont Publishing

divider
 1. Høydepunktet i dette nummeret er Mysteriet med ranglen som jeg synes var en fin og god historie. Litt i samme stil som Den røde heksa. Falk var påvirket av eventyrfortellinger på den tida?

  Selv om Rex-historien er forutsigbar er flyten og tegningene av Bade bedre enn nå med 22 sider og med flere ruter på hver side.

  Rafael Ruiz er en spennende ny tegner. Hans første historie, Kains merke i Fantomen 25-26/2015 er av en merkelig grunn ennå ikke publisert i Norge, jeg liker tegnestilen hans. Som de fleste nye tegnere, har han litt problemer med Fantomets figur og ansikt, men han får vel dreisen på det etterhvert.

  https://scontent.fsvg1-1.fna.fbcdn.net/t31.0-8/12291969_947185685318769_3182417765736857281_o.jpg

  Men som sagt, det er neste nummer som jeg tror kommer til å bli det store i år!!


  Thomas Askjellerud    21. July 2016, 22:27    #
 2. https://www.youtube.com/watch?v=VB42ZE-pMu8


  Thomas Askjellerud    21. July 2016, 22:33    #
 3. Ingen som har noe å si?

  Vel, hadde ikke tenkt å si noe om Fantomet Kids, for det var skikkelig turn-off. Jubileumsnummer med tre tiår sammen med det tullet? Og mer blir det, grøss…


  Thomas Askjellerud    22. July 2016, 19:03    #
 4. Tja. Historiene er på det jevne. Fargene på ranglen er ok, men litt for mye “computer”. Kids er da riktig fornøyelig. Litt morro for unger i alle aldre tåler vi nok.


  IpComics    22. July 2016, 21:29    #
 5. Kidsa passer muligens for kids, men siden ingen kids kjøper Fantomet, så er disse sidene helt bortkasta. “Min” Narvesen fikk kun to eks. av Fantomet også denne gang, og ble utsolgt første dagen igjen. Og Jerome kommer heller ikke i neste nummer.

  På facebook har Knut Robert postet nyheten om denne boka:
  Coming in October! Hermes Press: THE PHANTOM: THE ART OF THE GHOST WHO WALKS (Writer) Daniel Herman (Art) Ray Moore & Various

  To celebrate the 80th anniversary of the first masked hero of the comics, The Phantom, Hermes Press presents the first definitive survey of all of the major artists whose work brought the character and the comic strips and comic books to life. Prefaced by a definitive essay, which chronicles the birth of the feature, this book offers rarely seen early original artwork by Ray Moore and Wilson McCoy. This deluxe art book additionally offers chapters on the artists who have worked on the strip from its beginning in 1936 to the present with numerous examples of original artwork, specialty pieces, and unpublished artwork. The Art of the Phantom also covers artists from all over the world who have worked on feature including Australia, Italy, and Scandinavia.

  Hardcover, 9×12, 240 pages, Full Color, $65.00, On sale October 19.

  THE PHANTOM: THE ART OF THE GHOST WHO WALKS is solicited in the August PREVIEWS. The Diamond Item Code is AUG162220.


  øyvind B    22. July 2016, 23:41    #
 6. I Den røde heksa var Fantomet i lilla, hvorfor gjorde man ikke det samme her?


  Thomas Askjellerud    23. July 2016, 00:00    #
 7. Den røde heksa ble utgitt første gang utgitt i farger i 2004. Da la redaskjonen vekt på å ha originale farge, selv om det ble nyfarvelagt. Det ble også utgitt noen sødaher til i samme slengen. Hvorfo ble ikke dette gjort på samme måte i dag, i stedet for de litt grusomme “computerfargene”. Det vet jeg ikke, men originaler ligger ikke akkurat og flyter rundt om, så tilgjengelighet på originaler å farge etter kan være en grunn.


  Ipcomics    23. July 2016, 21:11    #
 8. Sant nok, men man kan vel bruke de grusomme “computerfargene” på å etterligne originalfargene?


  Thomas Askjellerud    23. July 2016, 22:04    #
 9. Da må man ha noe å se på. Når resten ikke er riktig, så kan drakten kike godt være blå.


  IpComics    23. July 2016, 23:14    #
 10. #5: “I beg to differ”, som gentlemannen sa. Uten at redaksjonen prøver og tester nye vinklinger av figuren og hans galleri vil serien stoppe helt opp. Muligens kidsa ikke leser Fantomet i det hele tatt – men da er det bare å kaste inn håndkleet og vente på kanselleringen. Redaksjonen prøver – og ære være dem for det!


  arild    24. July 2016, 02:28    #
 11. Der er vi helt enige, med litt forbehold. Selve Fantomet bør ikke bli endret altfor mye.


  Ipcomics    24. July 2016, 14:50    #
 12. Gjesp…


  Thomas Askjellerud    25. July 2016, 21:33    #
 13. Sensasjonshistorien har nådd abonnementene i Sverige!!

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209012593405721&set=gm.1202886713077050&type=3&theater


  Thomas Askjellerud    29. July 2016, 23:03    #
 14. Og hvor blir det av engasjementet og alle kommentarene?


  Thomas Askjellerud    31. July 2016, 03:18    #
 15. Enig, forsiden denne gang var ikke av fremragende 2015/2016-klasse.

  En annen sak som undrer meg er hvorfor ikke de nye avisseriene kommer som første historie i bladet, slik nytt stoff hadde for vane gjennom mange klassiske Fantomet-årganger.

  Ditto burde forsiden hente spennende motiv fra disse nye seriene.
  Se for deg en klassisk scene fra den falbelaktige “Aeronauten“på forsiden…

  “Skupet” er heller ikke dårlig, den har underfundig humor, som kan være lett å overse i denne sammenheng.
  Med andre ord skal den ikke tas FOR alvorlig…


  Jostein Hansen    7. August 2016, 16:24    #
 16. Jostein: I nr. 10 kommer en ny avisserie og en Barry-klassiker. Så får man håpe på en spenstig forside?


  Thomas Askjellerud    8. August 2016, 23:28    #
 17. Absolutt noe å se frem til, men nummer 9 har også en meget uvanlig forside, selv om den ikke er av den spenstige typen.

  Fantomet får for øvrig en fin omtale i dagens utgave av Dagbladet.


  Jostein Hansen    9. August 2016, 21:01    #
 18. Er det kommet på nett?


  Thomas Askjellerud    10. August 2016, 15:47    #
 19. Nå vet jeg hva som blir forsiden på nr. 10!

  https://www.facebook.com/212311305510144/photos/a.213934642014477.50266.212311305510144/977534025654531/?type=3&theater


  Thomas Askjellerud    16. August 2016, 15:39    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)