Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

VILLE VESTEN ER IKKE SOM FØR (31.08.06 )

Av: Frank Flæsland

Jonah Hex, 1-6
DC Comics
Skrevet av: Jimmy Palmiotti og Justin Gray
Tegnet av: Luke Ross
Gjestetegner i nr. 5: Tony DeZuniga

Etter et langt fravær har denne ensomste av alle revolvermenn kommet tilbake. Denne gang er det i hefteform, der hver historie er frittstående, og med en “realistisk” strek og fargelegging. Det gleder mitt gamle seriehjerte at det enda kan lages bra serier i USA uten at man må spre historiene over et uttall hefter, og at forlaget DC Comics tør å satse på en slik serie igjen.

Historiene er nesten som i gamle dager, røffe skildringer med en “obligatorisk” vri underveis. I en av historiene møter Jonah Hex folk fra sin fortid, men historien står på egne ben. Nytt er derimot “kapitlene” som i form av en svart rute med tekst gir en kunstig oppdeling av historien. Lengden varierer fra en til ca. 10 sider, og gir en undertekst til det som foregår, f.eks. “Ildprøven”.

Luke Ross tegner i en realistisk stil som gir figurene og omgivelsene troverdighet, og sammen med digital fargelegging av Jason Keith og Bob Schwager blir resultatet godt, om enn litt tradisjonelt i fortellerstilen. Kombinert med dyktige forsidetegnere som Brian Bolland, Tim Bradstreet og Frank Quietly blir resultatet en samlet pakke som fungerer bra.

Gjensynet med den gamle traveren Tony DeZuniga, som tegnet Jonah Hex fra starten, var artig. Han tegner nå i en en mer røff strek og dette passer bra med historien som heter “Jul med de lovløse”.

Disse 6 heftene kommer nå også samlet i bok.

Showcase Presents Jonah Hex, vol 1.
DC Comics
Forfattere: John Albano, Michale Fleischer m.fl.
Tegnere: Tony DeZuniga m.fl.

I 1972 oppstod en av de mest seiglivede westernheltene som med sitt skamferte ansikt og raske pistoler spredte skrekk blandt vestens befolkning, om de var lovlydige eller ikke. Jonah Hex har også vært utgitt i en rekke norske seriehefter, og skulle være kjent for de som liker westernserier.

Her er samlet de første historiene om denne dusørjegeren som ikke er velkommen noe sted, og det er gledelig å se hvor mye som kan skje i historier som ikke er over 20 sider hver. Kun et par av de siste historiene i boken har sammenheng med hverandre, og de dreier deg om Jonah’s oppgjør med sin fortid som sørstatssoldat.

De fleste historiene har uventede vrier og uvanlige situasjoner, som i en historie der han blir tatt til fange av en liten indianerjente. Ofte har “de snille” avakheter som grådighet og feighet som driver historiene litt videre fra de vanlige westernklisjeene.

I tillegg er det med noen historier fra “All-star Western” fra før Jonah Hex ble skapt, alle unntatt en fra serien “Outlaw” hvor far og sønn møtes på hver sin side av loven. Disse er mer tradisjonelle i formen, og spesielt den siste historien virker som den er et hastverksarbeid for å avslutte serien. Men tegnere som Tony DeZuniga, Gil Kane og Jim Aparo er nok hovedgrunnen for å ta med denne serien her. Det samme er nok tilfelle med “The Night of the snake” skrevet av Denny O’Neill og Gil Kane og tegnet av Gil Kane og Tony DeZuniga.

Alt i alt er dette et herlig gjensyn med en særpreget westernhelt.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)