Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

KVALITET I LITE FORMAT (26.09.06 )

Hugo Pratt og Corto Maltese er tilbake på norsk. “Eventyr i Venezia” er en utmerket tegneserie, men den kommer dessverre ikke i albumformat.

Av: Kristian Hellesund

Hugo Pratt har for lengst skrevet seg inn i tegneseriehistorien. Den italienske serieskaperens hovedverker er tegneseriealbumene om sjømannen Corto Malteses opplevelser, og i høst skal en rekke av dem gis ut i en samlekassett i regi av Egmont Serieforlaget. I forkant av samleutgivelsen kommer forlaget med Corto Maltese-historien “Eventyr i Venezia” i bokform. Boken er klassisk Corto Maltese med Hugo Pratt i god form både som manusforfatter og tegner. Historien fører leseren og Corto Maltese til gondolbyen, der Corto prøver å finne den mytiske Salomos nøkkel. I typisk og flott Pratt-stil består menyen av spenning, noen overnaturlige hendelser, litt melodrama og en god dose action. Historien er spennende og artig lesning, og den er en flott introduksjon til serieskaperen Hugo Pratt og tegneseriefiguren Corto Maltese.

Dessverre er ikke denne anmelder helt i fistel av “Eventyr i Venezia”. En av grunnene til dette er formatet. Da Cappelen ga ut Corto Maltese på åttitallet, var det som tegneseriealbum. Her presenteres tegneserien i et ombrekket format som er litt mindre enn et vanlig tegneseriehefte. Det betyr at hver side vanligvis består av fem-seks tegneserieruter i motsetning til ti-tolv ruter i Cappelen-utgivelsene. For denne anmelder fungerer albumformatet best. Ellers er Egmont-utgivelsen i farger, mens Cappelens album var i svart/hvitt. Mens denne anmelder foretrekker Corto Maltese i svart/hvitt, er det ingen tvil om at fargeleggingen av “Eventyr i Venezia” er meget godt utført.

Corto Maltese er en utmerket tegneserie, og det er flott at Egmont Serieforlaget satser på en utgivelse som “Eventyr i Venezia”. I fortsettelsen må det være lov å håpe på Corto Maltese-utgivelser i albumformat.

Corto Maltese: Eventyr i Venezia
ISBN 82-429-2951-3
128 sider
Egmont Serieforlaget

divider
 1. For den kresne er det verdt å merke seg de danske utgavene, fra Faraos Cigarer. Disse kommer både i lekre luksusutgaver og i albumformat. Til nå er Corto Maltese i Sibir og Det Gylne Hus i Samarkand utgitt.


  spacewang    26. September 2006, 18:39    #
 2. Ombrukket pocketformat! Jeg mister nattesøvnen ved bare tanken: Jeg kan heldigvis kose meg med albumene fra Cappelen, men hadde gjerne sett at det kom flere album på norsk. Ser at det også kommer en Corto maltese-boks i håpløst pocketformat. Fysj og føi.


  Øyvind Braaten    26. September 2006, 20:18    #
 3. Gi bøkene med Corto Maltese en fair sjanse. Dette er slett ikke noen pocketbok i vanlig forstand. Også i Frankrike/Belgia og Italia er flere av Hugo Pratts Corto Maltese-serier kommet i mindre format enn de ordinære albumene. Bildene er godt balansert og formatet er ikke mindre enn Westwinds serie Svartebøkene, f.eks. Fargene er, som nevnt, førsteklasses.


  jostein hansen    30. September 2006, 01:06    #
 4. jeg ser at MANGE gamle gode album blir utgitt i A5-format.
  hele Tintin-ouvre i miniformat.
  jeg er ikke sikker på om det er noe å satse på...


  fred M    1. February 2007, 09:11    #
 5. I følge Faraos Cigarer er Egmonts norske utgivelse av boksen med Corto Maltese i nærheten av en skandale. En av Faraos Cigarers bakmenn sier blant annet at Egmonts ansvarlige redaktør for utgivelsen ikke fatter noe omkring Corto Maltese.

  http://serieland.dk/?p=1515


  Johan Vilde    1. March 2009, 23:07    #
 6. Tilstår at jeg kjøpte Egmonts knøttlille boks med sjømannen, men jeg kjøper også Faraos album. Det store formatet er mye hendigere å lese, og gir en langt større leserglede.


  Øyvind B    2. March 2009, 18:39    #
 7. Og hvem er så den norske redaktøren som omtales så tarvelig av Faraos Cigarer?


  Erik    26. March 2009, 13:02    #
 8. Disse utalelsene fra en dansk redaktør virker så ensidige og sneversynte at jeg rett og slett ikke tar ham alvorlig. De fleste som har fulgt med bokutgivelser av serier de siste årene, vet at de norske utgivelsene har fått meget bra omtale både i Norge og i andre land. Corto Maltese-boksen ble heller ikke forbigått i stillhet, så det er direkte usant. Alt som utgis er sikkert ikke like bra presentert, men det er lov å rose det som ER bra? Det er en rekke danske samlere som har rost de norske utgivelsene, og å fremstille det som om den norske redaksjonen er inkompetente faller på sin egen urimelghet, og bidrar ihvertfall ikke til noe bedre samarbeidsklima.
  Kan noen fortelle meg hva som direkte er veldig galt med Corto Maltese-boken? Trykk, oversettelse, teksting, farger, design, format, pris? Er det NOE som er bra?


  jostein hansen    4. April 2009, 10:32    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)