Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

BUDDY-SERIEN (10.10.06 )

Arne Byes stripeserie Holger og Hagbart ble offisielt nedlagt i 2005, men det finnes fortsatt mange striper å ta av. Nå kommer det første H&H-albumet fra et større forlag.

Av: Trond Sætre

Til etterretning handler serien om to kompiser som deler leilighet. Dagdriveren Hagbart har en negativ innstilling til det meste, og vil heller klage enn å foreta seg noe som helst aktivt. Pizzabudet Holger har en i utgangspunktet positiv innstilling til det meste, men gir som regel opp fordi han er for lat til å fullføre prosjektene sine. Dermed er de to i praksis like mislykkete.

I følge Arne Byes nettside har han tegnet serier fra han var ganske liten, og han utviklet en viss rutine mens han laget Holger og Hagbart, noe som synes i dette albumet. I de tidlige stripene er stilen ujevn og figurene beveger seg påfallende stivt iblant. Særlig er dette tydelig i sekvenser der Bye tegner uvante figurer og settinger – for eksempel når Holger og Hagbart skal rive et hjemsøkt hus. Men du merker en gradvis sikrere stil utover albumet.

Imidlertid er det vitsene som er Bye sterkeste side. Om han ikke er noe komisk geni så kan han ofte måle seg med mer etablerte stripetegnere på alt fra treffende subtiliteter (”Hvorfor har enstavelsesord fem stavelser?”) til mer grovkornet fysisk komikk. Bye har også evnen til å fortelle sammenhengende historier med stripene sine, noe som ennå ikke er særlig typisk for de fleste norske stripetegnere. I tillegg til en mengde striper inneholder albumet en åttesiders historie som ikke er spesielt morsom, men til gjengjeld godt fortalt.

I ettertid er det ikke vanskelig å se at Holger og Hagbart hadde et lite problem når det gjaldt konseptet. Altså: serien handler om to kompiser som først og fremst bare vil nyte livet. Som gjerne henger på puben og drikker øl. Som ikke er særlig ryddige eller ordentlige. Og som er til dels sykelig opptatt av musikk, særlig hardrock. Ser du mønsteret? Med enkelte variasjoner likner Holger og Hagbart ganske mye på mer etablerte norske stripeserier som Pondus, Nemi og til en viss grad Rex Rudi.

Strengt tatt trengte vi ikke enda en slik serie. Men morsomt har det vært.

Holger og Hagbart: Temmelig vemmelig
ISBN 82-996530-3-7
36 sider
39,50 kroner
Laksevåg forlag/Seriehuset AS

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)