Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

-MAKTBALANSEN FORRYKKES DRAMATISK (15.11.06 )

Frode Øverli, Lars Lauvik og Martin Kellerman skifter forlag i Norge neste år. Det betyr at Pondus, Eon og Rocky er i stallen til Egmont fra 2007. Hva betyr dette for det norske tegneseriemarkedet? Serienett har stilt spørsmålet til tegneseriekjenneren Øyvind Holen.

Av: Kristian Hellesund

En stor endring er på gang i det norske tegneseriemarkedet. Markante tegneserier som Pondus, Rocky og Eon skifter forlag fra Schibsted Forlagene til Egmont Serieforlaget. Hva betyr denne endringen? Vi stilte spørsmålet til Øyvind Holen. Holen er kulturredaktør i Ny Tid og fast tegneserieanmelder for Bergens Tidende. – Den viktigste konsekvensen er at maktbalansen mellom de to største forlagene, Schibsted og Egmont, forrykkes dramatisk, og at Schibsted står delvis ribbet igjen etter å mistet melkekuen Pondus. For Øverli, Lauvik og Kellerman tror jeg dette er gode nyheter, siden Egmont de siste viljene har vist større evne til satsing og nytenkning enn Schibsted som hadde festet seg vel komfortabelt i gamle mønstre. Jeg tipper både Rocky- og Pondus-bladene vil stå fram med betraktelige ansiktsløftninger i 2007, men det er selvsagt bekymringsfullt at Egmont nå blir sittende med en så dominerende stilling. La oss håpe Schibsted tar dette som en utfordring og blir tvunget til å tenke nytt, det var jo nettopp fra en slik outsiderstilling de bygget seg opp fra da de het Gevion og Bladkompaniet på 80- og 90-tallet. At de har annonsert eget M-blad er jo et godt tegn, sier Øyvind Holen til Serienett.

-Hvilke råd vil du gi Schibsted Forlagene når forlaget nå mister tre viktige tegneserier?
-Man må slikke sårene og tenke framover. M-satsingen er en dristig, men nødvendig idé, og ellers tror jeg Schibsted har mye å tjene på å videreutvikle sin manga-satsing, som etter alle solemerker kommer til å bli en viktig faktor på det norske seriemarkedet framover – i alle fall hvis man skal se mot utviklingen i USA, Frankrike og Danmark. Problemet er at Schibsted har mistet inntektsmulighetene som tegneseriebøkene med Pondus og Rocky har gitt dem, samtidig som heftemarkedet er ustabilt og uforutsigbart. 2007 bør nok først og fremst brukes til å satse på manga, M og ruste opp etablerte humorblader som Larsons gale verden og Tommy og tigern. Kanskje bør vi endelig få Larson-bøkene på norsk? er spørsmålet tegneseriekjenneren stiller seg.

-Hvordan ville du satt sammen et nytt Pondus-hefte hvis du bestemte hos Egmont Serieforlaget?
-Da ville jeg sett mot Nemi, som jeg synes er det mest gjennomførte og gjennomarbeidete humorbladet på markedet, med nøysomt utvalgte biserier, lekker layout, fint papir og grundig og gjennomtenkt redaksjonelt stoff. Det Nemi er for goth og fantasy bør Pondus bli for øl og fotball. avslutter Øyvind Holen.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)