Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

GOD START (15.11.06 )

Den første Kollektivet-samlingen er et faktum. “Masse pils og litt pizza” viser starten på en av Norges beste humortegneserier.


Av: Kristian Hellesund

Kollektivet av Torbjørn Lien er for tiden en av de mest profilerte norske tegneseriene. Siden 2000 har Torbjørn Liens streker vært å se som fast biserie i Larsons Gale Verden, og serien har også bak seg lengre perioder i hefter som Pondus og Smult. I tillegg er det gitt ut egne album og julehefter.

I år har Schibsted Forlagene valgt å tilby en egen samling med Kollektivet. I “Masse pils og litt pizza” er de første årene med Kollektivet-tegneserier samlet. Her får vi bevisene på at serien har utviklet seg en del siden starten. Tegnestilen til Torbjørn Lien har et annet og enklere look i de eldste stripene enn det serien har i dag. Denne anmelder mener at den moderne utgaven av Kollektivet ser bedre ut, men like fullt er det noe sjarmerende og kledelig over den opprinnelige stilen.

Samtidig er humoren på plass. Lien lager morsomme tegneserier, og allerede fra starten setter han standarden for dette. Det er mye å le av i boken, og serien spiller på flere strenger humormessig etter hvert som både konflikter og karakterer blir mer og bedre definert. Samtidig er det spennende å se figurene i Kollektivet uten for mye ballast. I Ronny, Kisse, Mounir, Tobben og Gro har Torbjørn Lien skapt et interessant femkløver, men det er først når de er mer enn sjablonger at de fungerer best.

Kollektivet har fortjent en slik bokutgivelse, og forhåpentligvis vil forlaget følge opp med nye bøker i årene som kommer. I tillegg skal forlaget ha ros for å ha tatt med interessant bakgrunnsmateriale som Torbjørn Liens kommentarer til ulike striper og introduksjoner til enkeltsekvenser.

Kollektivet: Mye pils og litt pizza
ISBN 82-509-5591-9
180 sider
298 kroner
Schibsted Forlagene

divider
  1. Kongebok! Den har dessuten litt bedre utnyttelse enn sidene i tilsvarende Pondus-bøker, jeg synes de blir litt “billige” med kun tre striper og enorme mellomrom på siden. kollektivet har i allefall sideheadere som hjelper litt på det estetiske…


    Jon Løvstad    16. November 2006, 14:53    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)