Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

BLANDA MILJØDROPS (17.11.06 )

Bellona fyller 20 år, og feirer blant annet med praktboka ”Utslipp”. Bidragsyterne er nesten alle nålevende norske serietegnere.

Av: Trond Sætre

I forordet skrytes det av at de fleste seriene er nye, men det er en sannhet med visse modifikasjoner. De mest kjente og mest leste tegnerne bidrar med materiale som er laget for lenge siden. Det gjelder for både Frode Øverli, Lise Myhre, Mads Eriksen, Lars Lauvik, Knut Nærum, Christopher Nielsen og Haakon Aasnes. I Øverli og Nielsens tilfelle er det riktignok snakk om serier som også i utgangspunktet ble laget for miljøbevegelsen. Pussig nok inneholder ikke boka noen av Sveen og Emberlands mange sleiv(dal)spark mot rovdyrhaterne.

Blant bidragsytere med nytt materiale finner vi størrelser som Tor Ærlig, Steffen Kverneland, Karstein Volle, Torbjørn Lien, Knut Westad, InkaLill og Øystein Runde. Runde har vært veldig kreativ, og bidrar med tre svært forskjellige visjoner av Frederic Hauge spesielt og Bellona generelt. Den mest groteske av disse har han tegnet selv, så klart. Tor Ærlig fokuserer også på personen Hauge, og har en vinkling som gjør bidraget hans til bokas beste. Han ble nemlig født samme år som Hauge, og sammenlikner Hauges karriere som miljøverner med sin egen. Ærlig tillater seg en god porsjon selvironi her, idet han framstiller seg selv som en dårlig taper som sutrer fordi han aldri ble kjendis. Kverneland beretter med sinne – og en smule dommedagsfrykt – om en Europaferie som ble ødelagt av flom. Men selv Kvernelands klare tale blekner mot Volles ”06/06/06”. Karstein Volle, for hvem subtilitet er et ukjent begrep, lar en Exxon-agent håne satanister som ikke når ham til ankelhøyde når det gjelder sann ondskap.

Noen bidrag er mer lettvinte. Flere av dem er typiske dystopier. På den annen side er det lett å plumpe uti hvis du er for optimistisk også. InkaLill bidrar med ”Kraken”, der Frederic Hauge opptrer som actionhelt i kamp mot en slem, karikert industriherre. Historien er så hjelpeløst banal at jeg først var sikker på at den måtte stamme fra Blekkulf-bladet. Men nei, den er laget spesielt for denne boka. Trodde InkaLill at ”Utslipp” skulle være en barnebok?

Endelig kan jeg nevne Knut Westad, som en stund var fast bidragsyter i Bellona-magasinet. Seriene hans var visstnok for omstendelige for denne boka, og det tror jeg så gjerne. Den nyproduserte scifi-historien han bidrar med her, ”Genius 2222”, er ganske enkelt ubegripelig.

Jeg bør vel legge til at ”Utslipp” også har over 50 sider med redaksjonelt stoff, dvs. historier og avisklipp fra Bellonas historie.

Antologien er et problematisk format. Resultatet blir vanligvis ujevnt, og det er så absolutt tilfelle her også. Men totalt er det mye godt lesestoff i ”Utslipp”, og selv om det skal være en bok til ettertanke, er det også en bok som det er lett å ta fram og bare bla i for fornøyelsens skyld. Formatet er imidlertid upraktisk, og formidler en pompøsitet som jeg lurer på om Bellona er tjent med. En paperback i litt mindre format ville vært det ideelle.

Utslipp. Miljøstiftelsen Bellona 20 år
ISBN 82-92489-58-4
240 sider
389 kroner
Vega forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)