Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MARVEL-ØNSKER FOR 2007 (18.12.06 )

Etter mange år med Egmont Serieforlaget som Spider-man og X-Mens utgiver i Norge, er det Schibsted Forlagene som skal ta seg av Marvels superhelttegneserier i Norge fra og med neste år.

Serienett har gjennomført en uhøytidelig enquete blant norske tegneserieeksperter om hva Schibsted Forlagene bør gi ut. Her er spørsmålene vi stilte:

1. Schibsted Forlagene har fortalt at de vil gi ut Spider-Man og X-Men i 2007. Hvilke andre titler vil du gjerne se i hefteformat på norsk?

2. I 2005 ga Egmont Serieforlaget ut en Spider-Man kjempepocket med klassiske superhelthistorier fra syttitallet i kronologisk rekkefølge. Vil du se flere slike utgivelser på norsk? Hvilke andre serier bør også gis ut i dette formatet?

3. Det har blitt gitt ut flere boksamlinger av Marvel-serier på norsk de siste årene. Bør Schibsted Forlagene fortsette med dette?

4. Hvilke serier vil du helst se på norsk i tegneseriebøker á la Egmonts “Alle tiders superhelter”?

ØYVIND HOLEN (kulturredaktør i Ny Tid og tegneserieanmelder)
1. Dette er jo en trygg og forståelig begynnelse, så spørsmålet er vel heller om hva det er publikumsgrunnlag for å gi ut i hefteformat på norsk. Spider-Man og X-Men har fått en solid boost av filmatiseringene, men hvis det er plass til andre Marvel-titler på markedet håper jeg de fortsetter Egmonts satsing på Ultimates-linja. Ultimate Spider-Man og ikke minst Mark Millars Ultimates, som er en personlig favoritt. Det hadde også vært morsomt med en tittel som rommer flere forskjellige titler, litt i stil med Gigant, Mega-Marvel og lignende utgivelser. Her kunne man presentert et utvalg av det beste fra andre helter, gjerne litt basert på hva som er aktuelt i forhold til Hollywoods filmatiseringer. Garth Ennis’ The Punisher ville jeg også ha likt sett en fortsettelse på, men her har jo Seriehuset alt forsøkt seg.

2. Jeg likte godt den kjempepocketen, og skulle gjerne sett flere innholdsrike og billige utgivelser av det beste fra Marvel-arkivet. Her vil det jo være naturlig å legge seg opp til Marvels Essentials-serie, men kanskje med mer fokus på nyere serier. På den ene siden går det an å presentere de beste og mest kjente av de tidligste Marvel-seriene, som Stan Lee og Jack Kirbys ”Fantastic Four” og Stan Lee og Steve Ditkos ”Spider-Man”, men også seinere serier som X-Men av Claremont/Byrne, Fantastic Four av Byrne, Frank Millers Daredevil, Walt Simonsons ”Thor”, Peter Davids Hulk, for ikke å glemme helt ferske serier som Brian Michael Bendis’ Ultimate Spider-Man, Grant Morrisons X-Men og kanskje til og med X-Statix av Milligan/Allred.

3. Hva skjer med Alle tiders superhelter? Vil Egmont fortsette med bare DC-serier eller vil Schibsted ta over. Kanskje de kan samarbeide, det hadde vært gull. Jeg håper Schibsted fortsetter med fine bøker, men det er vel heller et spørsmål om det lønner seg og om man klarer å få hjulene til å gå rundt.

4. Hvor skal jeg begynne? Alle titlene som jeg nevnte under spørsmål to er jo aktuelle, og det hadde spesielt vært moro å fått noen av de tidligste og banebrytende Marvel-seriene i stive permer. For eksempel de første Fantastic Four-seriene. ”Alle tiders superhelter” begynte ujevnt, men har tatt seg kraftig opp med de to siste titlene, ”Supermann: Årets mann” og ”Watchmen”. Personlig ser jeg gjerne at man fortsetter med revisjonistiske superheltserier i ånden etter ”Watchmen”, som Frank Millers Batman og Elektra: Assassin, ”Doom Patrol” og ”Animal Man” av Grant Morrison, ”Kingdom Come” av Mark Waid, ”Astro City” og ”Marvels” av Kurt Busiek, ””The Authority” av Ellis/Millar, ”Civil War” av Mark Millar og så videre. Til slutt kan man avslutte med den definitive revisjonistiske superheltserien, Mark Millars ”Wanted”. Sjelden har superhelter vært ondere.

JOSTEIN HANSEN (tegneserieekspert)
1. Disse to titlene i hefteformat holder for meg, så lenge det også kommer serier i bokformat som samler serier i kontinuitet.

2. X-Men/Uncanny X-Men fra 70- og 80-tallet.

3. Se svar på spørsmål 1!

4. Mer av John Byrnes Fantastic Four og Alpha Flight, Batman av Steve Englehart og Marshall Rogers.

KNUT R. KNUTSEN (serieskaper og superheltentusiast)
1. Vil gjerne sjå Dan Slott’s She-Hulk (gjerne med gjestespel av John Byrne’s klassiske She-Hulk historier ) på norsk. Den er morosam og klarar å stå for seg sjølv. Franklin Richards one-shotsene var fine og, det same med den kortvarige “Thing” serien. Ein del av What if seriane nyleg var flotte, spesielt Thor (av Oeming) og Wha Huh? humor spesial. Elles var “alias” av Bendis ganske god, men den er ikkje så enkel å kombinere med andre Marvel seriar. Powers ville ha vore fin å sjå, den er jo no under Marvel (Icon). Elles er det jo mykje bra av eldre ting som ikkje er kome ut på norsk.

2. Eg har mange av Marvels Essentials bøker, og dette er vel tilsvarande. Av superheltseriane ser eg helst Dr Strange eller “New Mutants” i dette formatet, elles ville eg gjerne ha sett dei litt meir spesielle Marvel seriane i svart-kvitt pocket: Tomb of Dracula og diverse andre horror og sci-fi seriar.

3. Eg har ikkje noko imot bokutgivelsar (hardcover) av marvel-seriar, men av og til føler eg at dei gir ut ting i dyre hardcoverbøker som eg ville ha kjøpt i Svart/kvitt pocket eller 60 kroners hefter med stive perm, men i prisklassen som Hardcover dikterer så er det mange utanlandske serieutgivingar som kjem mykje betre ut. Schibsted bør absolutt fortsetje med dette så lenge dei tener pengar på det, men av og til har eg ei kjensle av at Både Egmont og Schibsted har eit litt for ureflektert forhold til kva dei vel ut og i kva format det vert presentert.

4. Viss ein då kan velje utanfor “superheltar” skulle eg gjerne ha sett slike ting som Bob Oksners “Angel and the Ape”, Joe Kuberts “Sgt. Rock” eller “Tarzan”, Garcia Lopez kortlivede “Atari Force”, Groo av Sergio Aragones. Den bisarre “Destroyer Duck”, Blackhawk serien av mellom andre Mike Grell og Rick Burchett som fulgde etter Chaykins relansering, Dei diverse “the Shadow”
seriane, frå Kaluta og Wrightson til Eduardo Barretto. Samt slike ting som Stan Sakais “Usagi Yojimbo” og Colleen Dorans “A Distant Soil.”

FRANK FLÆSLAND (tegneseriekjenner og Serienett-skribent)
1. Ultimate Spider-man kan være verdt å fortsette. Dersom X-men/Spiderman er med i større crossovers, kan det gjerne være en ide å kjøre serier fra disse som spesialutgaver. Om de vil satse utradisjonelt, kan Spider-Girl eller Mary Jane kanskje være noe som jenter også kan lese. Ellers savner jeg noe fra DC universet på norsk. Det er en god del å ta av, men forlagene bør styre unna de lengste fortsettelsesseriene i første omgang. Satsingen på “Gigant” fra Egmont er et eksempel på hva de
ikke bør gjøre. Dette kunne vært bedre dersom de hadde tatt med flere avsnitt i hver utgivelse, slik at historien kunne gjøres ferdig i rimelig tid. I Danmark utgis “Batman” (basert på animasjonsserien) i pocketformat. Kanskje dette kan være noe for å få nye lesere? Seriene i “Spider-Man Magazine” blir forresten litt for mørke og “grumsete” i fargeleggingen til at de fenger de yngste leserne (som de er beregnet på). Jeg vet ikke om det er slik i England, eller om trykkeriet burde justert fargene før trykking.

2. Jeg kan tenke meg å se flere slike bøker. Dette kan være en rimelig måte å få bakgrunnen til hefter de gir ut. De bør helst satse på serier som de også gir ut i “nåtiden”, dvs. Spider-Man/X-men, eller serier som kan gi bakgrunn til det som skjer i disse, f.eks. historier om Ka-Zar som bakgrunn for “Det ville landet” i X-men den siste tiden. Det er også en del serier som ikke vil fungere godt nok i svart-hvitt, og slike utgivelser vil nok ikke slå så bra an blant de yngste. Ellers vil slike prosjekter nok avhenge litt av samarbeidspartnere og hva disse er villige til å satse på.

3. Det de har kommet med er ganske tilfeldig og litt rotete. Om de vil fortsette, bør de sette kravene til hva som er verdt å samle i en slik bok ganske høyere. Ellers er disse bøkene (og en rekke andre slike prosjekter) altfor dyre til at jeg kjøper disse.

4. Se forrige svar. Jeg synes slike bøker blir for dyre. Dersom de like vel vil utgi slike, bør det være “milepæler” i seriehistorien, som Neal Adams Batman-historier, og sammenraskede
historier som “På lag med Spider-Man” som bør ikke være med. Det er en god del annet Batman-stoff som egner seg for slike bøker, både historier fra de vanlige seriebladene og fra mini-serier o.l. Men noen av disse vil nok bli i lengste laget for en bok, f.eks. “The Long Halloween” .

Supermann er vanskeligere å finne aktuelt stoff om, da det enten er for lange sekvenser, eller med for mange referanser til andre historier. Det er også litt for lenge siden disse to heltene har vært utgitt på norsk. Ellers vil slike bøker rette seg mer mot et voksent publikum, og kan gjerne ha et tøffere preg enn vanlige seriehefter.

ØYVIND BRAATEN (leder Østfold tegneserieforum)
1. Ser gjerne at Seriehuset kom med noen av sine titler. Savner Fantastiske Fire og Demonen/Daredevil

2. Personlig har jeg ikke sans for pocketformatet, selv om det er en kjempepocket. Liker da bedre essential-formatet, men igjen gjerne fra Seriehuset dersom det er økonomi i slikt.

3. Hvis du spør meg er svaret et selvsagt ja. Men jeg er ikke representativ for kundemassen, jeg kjøper det meste av slike serier. Vil f.eks. ha mer av Ultimate Fantastic Four, men den solgte for dålig på norsk. Jeg liker stort format og ser med glede at Marvel utgir en del i såkalt oversized format, som “Ultimate FF”, “Daredevil”, “Marvel visionaries”, “Stan Lee meets”.

4. Nå vet jeg ikke hvilke planer Egmont har. Mulig at de fortsetter med slike bøker? Marvels av Alex Ross burde være en selvfølge, men denne har kommet på dansk allerede. “Supreme Power” har jeg sans for, men den er kanskje for moderne ? Og Kingdom Come bør i bok, men det er DC. “Werewolf by night” av Mike Ploog, eller det meste av Mike Ploog, Steve Rude og Barry Windsor Smith.

ARILD WÆRNESS (Tegneserieformidler, tegneserieentusiast og tidligere Raptus-general)
1. Først av alt synes jeg det er veldig bra at Schibsted har overtatt og vil videreføre superheltene tidligere utgitt på Egmont. Kanskje dette vil føre til endringer som er positive for lesere og fans. Dernest synes jeg det er trist at det opprinnelige norske “superheltforlaget” omtrent ikke er representert, spesielt ettersom de granngivelig har de to mest kjente heltefigurene ved siden av Spider-Man; Superman og Batman. Dette er nok serier jeg heller hadde sett publisert i Norge, mer enn Marvelproduktene. Men dette er en personlig smakssak, jeg hoppet selv av Marvel ca. 1988 og siden er det DC som har figurert på mine kjøpslister. Når det gjelder titler som burde vært utgitt synes jeg det aller viktigste er at forlaget fortsetter tradisjonen med Spider-Man og X-men, slik at “rekka” fra Egmont forblir uavbrutt og faste lesere ikke blir skuffet. En skuffet leser er ofte en tapt leser. Ultimate Spider-Man er jeg mindre opptatt av, nettopp fordi jeg synes denne utgivelsen forvirrer den tilfeldige kjøper, her er det jo snakk om to vidt forskjellige verdener.

2. Vet ikke helt om dette verken er en salgssuksess eller helt nødvendig i dag, på det sulteforede sytti-åttitallet tok man jo imot alt med glede uansett hvor gammelt det var. Nå finnes det faktisk seriebutikker som leverer varer som de fleste kan få fatt i om det står på. Men hvis man først skal snakke klassisk materiale kunne det jo vært moro å sett en Frank Miller Daredevil fra begynnelse til slutt, eller Elektra Saga o.l. Evt. også Wein/Wrigtson Swamp Thing komplett.

3. Ja, så absolutt, ikke minst fordi man skal holde ved like en tradisjon som er påbegynt så lenge det finnes kjøpere. Hva som skal utgis er jamen ikke lett å svare på, hadde jeg vært redaktør for en slik serie tror jeg faktisk jeg ville ha brukt fora som f.eks. Serienett til å rundspørre miljøet om hva “det” ønsker på trykk, slik du har prøvd her. For kjøpermasse til en slik bokserie er vel ikke større enn at en gruppe kjøpere kan få innvirkning på salget dersom de får det de ønsker på trykk. Og det er vel bra? Valgene hittil har vært sånn passe, men tiltaket er utmerket. Neal Adams er nok det beste produktet i en litt ujevn rekke.

4. Nå tror jeg jeg svarte på dette i spm. 3, trodde det var disse bøkene du mente. Så svaret er avgitt. Men altså, Wrigtson Swamp Thing i bra trykk hadde vært snadder, her er det jo snakk om 10 hefter eller så. Mike Ploogs Frankenstein Monster er også nyyydelig, og jeg tror skrekk kan selge vel så bra som superhelter. Ellers må man faktisk mange år tilbake for å finne virkelig IKONISKE serier, i dag utgis det så enormt mye at oversikten forsvinner helt. Civil War? Muligens en samling av denne hadde vært fet. Eller Ultimates 1 og 2?

KRISTIAN HELLESUND (redaktør, Serienett)
1. Jeg håper Schibsted Forlagene fortsetter med Ultimate Spider-Man. Ellers hadde jeg satt pris på jevnlige doser med serier som Fantastic Four, Daredevil og New Avengers på norsk. Jeg er også blant dem som savner faste DC-utgivelser i Norge.

2. Jeg liker pocketbokformatet og har kost meg med blant annet de danske Spider-Man Kæmpepocket-utgivelsene og årets tilsvarende X-Men-utgivelse. Det hadde vært flott om Schibsted Forlagene prøver seg med utgivelser i dette formatet, og kanskje en fortsettelse på Spider-Man Kjempepocket fra 2005 hadde vært en flott begynnelse i 2007?

3. Absolutt. Årets Shanna-utgivelse fra Schibsted Forlagene var et praktverk, og jeg vil gjerne se andre serier få slik oppmerksomhet fra forlaget. Egmont og Seriehuset har også kommet med flotte utgivelser, og i mine øyne er det mange superhelttegneserier som fortjener stive permer og/eller norsk utgivelse. For eksempel bør man gi ut en rekke klassiske Marvel-serier i kronologisk rekkefølge. Spider-Man av Lee/Ditko i farger burde være en selvfølge fra starten. Jeg vil gjerne også se Fantastic Four av Kirby/Lee fra da serien virkelig tok av rundt nr. 40 og fremover samlet på norsk. Lite av dette er utgitt i Norge tidligere. Av nyere serier er Supreme Power en stor favoritt.

4. Supreme Power, Marvels, Ultimates og Jim Starlins Warlock er serier jeg kunne tenke meg å se på norsk i en slik bokserie. Ellers håper jeg på bøker med ulike Marvel-klassikere eller samlinger med de beste historiene med serier som Daredevil, Fantastic Four, X-Men og Hulk.

divider
  1. La oss håpe at Schibsted først og fremst kan lage et bedre Spider-Man blad enn Egmont har gjort de siste månedene. Lenge siden jeg gadd å kjøpe et nummer sist, da historien ikke var så mye å skryte av, men det er vel egentlig ikke Egmonts skyld. Derimot er det jo utallige gode Spider-Man historier å velge mellom, fra over 40 års publisering. Jeg sier ikke mer…

    Ellers har jeg lyst til å se litt mer satsing på Batman i Norge igjen. Egmonts Gigant-blader var gode, men et latterlig publiseringssystem, hvor man blant annet måtte vente over ett helt år på å få lest ferdig “Hush”, er det ikke rart bladet gikk inn.


    Paul Andreas Jonassen    15. December 2006, 19:30    #
  2. Det er besynderlig at to så like land som Danmark og Norge ikke får samtstemt superhelt-utgivelsene sine. Gigant-satsningen fra Egmont var en Gigant-bommert, det er nok de fleste enige om, mens de danske GIGA-albumene (som ser nokså like ut) er mye bedre produkter. Nå har de forresten skiftet navn til Superhelte, og serien omfatter, i tillegg til Superman/Batman samlingene både New Avengers, Secret War og Ultimate FF. Kjempebra utgivelser, sjekk disse ut når du er i Danmark. Selv greide jeg å komplettere samlingen min ved et besøk på Faraos Cigarewr i Kbh.


    Spacedog    16. December 2006, 21:54    #
  3. Gigant fra Egmont var vel samtrykk av utvalgte nummer av de danske, så der er de rimelig like. Salgsmessig tror jeg ikke det går spess bedre i Danmark enn her hjemme, men med ulike strategier kan det være greit nok å ha dem i handelen…


    Jon Løvstad    17. December 2006, 13:57    #
  4. I siste “Ultimate Spider-man” står det:
    [...]dette er siste nummer i denne omgang[...]. Og ettersom det ikke sto noen dato for neste utgivelse, så fikk jeg det intrykk av at de skal slutte med serien.
    Gjør de det blir jeg sur. Det var en av mine favorittserier i bladhyllene for tiden og jeg har alle numrene.


    Jonas Larsen    18. December 2006, 18:26    #
  5. Ultimate-titlene forsvant fort fra hyllene i Sverige og Norge har beholdt USM lenger enn de kanskje burde. Når de nå avslutter så er det antagelig først og fremst fordi den ikke hadde livets rett i 2007, men den ville nok uansett ha tatt kvelden nå som Schibsted tar over roret med mindre de har helt fantastiske planer.


    Jon Løvstad    19. December 2006, 00:25    #
  6. De nye Spider-Man historiene som Egmont har kjørt de siste par årene (hovedsaklig fra Amazing Spider-Man nr. 500-525, nå også fra Marvel Knights og Friendly Neigborhood) har gjennomgående vært av høy kvalitet, med komplekse og interessante plot. Ingen grunn til å klage her, og jeg vil tro de fleste leserne er godt fornøyde. De norske utgivelsene har også vært regelmessige og samlet viktige serier i kontinuitet gjennom åtte gode år.
    Har Paul Andreas virkelig lest historiene fra årets Spider-Man-årgang? Give it a try…


    jostein hansen    25. December 2006, 23:50    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)