Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FORBILLEDLIG (24.12.06 )

Fantomet nr. 25/2006 viser hvordan man kan ta vare på klassiske tegneserier. Her presenteres dagsstripene til den aller første Fantomet-historien fra 1936 i uredigert originalform.


Av: Kristian Hellesund

Fantomets jubileumsår går mot slutten. Tidligere i år har Egmont Serieforlaget markert tegneseriefigurens syttiårsjubileum med egne utgivelser og spesialutgaver av Fantomets eget tegneseriehefte. Nå på tampen av året slår forlaget til og presenterer “Singhpiratene”, den aller første Fantomet-historien av Lee Falk og Ray Moore fra 1936, i det man kaller et jubileumsklimaks.

Det er i Fantomet nr. 25/2006 at Egmont bruker nærmere åtti sider på denne klassiske avishistorien. I nesten ni måneder gikk historien i amerikanske aviser i sin tid, og leserne ble da introdusert for Fantomet og Sala og fikk se Singhpiratene ble nedkjempet av Ånden som går. Historien er kritikerrost og prisbelønnet, og det er en fornøyelse å se den på norsk i hefteformat. Historien har vært ute her i Norge tre ganger tidligere, men i følge redaksjonen er dette for første gang den er komplett i uredigert originalform. Det er noe redaksjonen skal ha ros for. I forhold til utgivelsen i Klassikerserien for noen år siden, virker det som om redaksjonen nå har hatt tilgang på veldig mye bedre trykkoriginaler. Der det er svarte streker i Fantomet nr. 25/06, virker det ofte til å være et grålig preg i praktverket fra 2004.

“Singhpiratene” er en lang og god Fantomet-historie fortalt av dyktige serieskapere. Ray Moore var en strålende tegner. Han var en ekspert på å skape stemninger gjennom skyggelegging og bruk av gråtoner. Lee Falk følger opp med spenningselementer, gode replikker og en interessant handling. Selvsagt bærer historien preg av å være sytti år gammel, men samtidig er den en velfortalt tegneserie med historisk betydning. Mange actiontegneserier har mye å takke Fantomet for, og det er i “Singhpiratene” disse frøene blir sådd.

Det hintes frempå i heftet at Fantomet-historie nummer 2, “Luftpiratene”, kan komme på norsk. For all del, Egmont! Gi oss den sammen med flere andre Ray Moore-historier! Og gjerne i kronologisk rekkefølge!

Fantomet nr. 25/2006
104 sider
37 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  1. Dette er et priverdig tiltak fra Egmont, som bare hadde blitt bedre om de hadde benyttet en ny oversettelse, og gitt historien ut som spesialhefte med denne formen.
    Allikevel, vi tar gjerne imot flere slike, men jeg håper da at Egmont vil benytte en språkdrakt som tar vare på det tidsriktige i historien.

    IpComics


    IpComics    24. December 2006, 15:40    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)