Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NY INDEKS (19.01.07 )

Samlere og tegneserieinteresserte har ventet siden 2001. Nå er ventetiden snart over. Norsk Tegneserie Index kommer sannsynligvis med ny utgave i år.

Av: Kristian Hellesund

Norsk Tegneserie Index er et viktig dokument for norske tegneserieinteresserte. Den har oversikter over alle tegneserieutgivelser i Norge. Så langt er indeksen kommet i åtte utgaver, og den første ble publisert i 1983. Indeksen, som er utarbeidet av tegneserieekspertene Knut Eide og Stig Kjelling, ble siste gang gitt ut i 2001.

En ny utgave er nå på trappene. Det er Stig Kjelling som opplyser dette til Serienett. I følge Kjelling forventes det at indeksen er klar i løpet av året. I tillegg opplyser han at det vil komme en nettside der man kan bli oppdatert om den nye utgivelsen.

divider
 1. Det operative ordet her er “sannsynligvis”. Man bør m.a.o. ikke holde pusten, Indexen har vært lovet å komme “sannsynligvis” en del ganger nå uten å dukke opp.
  Ikke et ondt ord om Kjelling (og Eide? Er Knut fremdeles med i troppen?) sitt arbeid og insats for dette produktet, men jeg må jo spørre: er det virkelig behov for denne Indexen i bokform lenger?

  Med nettet som oppslagsbase for alle i dag burde en nettbasert Index – som lettere lar seg oppdatere enn å trykke nye BØKER – være den beste løsningen. En forhandler kan ved et enkelt tastetrykk finne aktuell pris der og da i butikken, og det samme kan vi som selger og kjøper privat gjøre.

  Samtidig vil en nettindex kunne la seg oppdatere ved at man rapporterte inn salg/kjøp via en database, slik får man en svært aktuell prisliste.

  Problemet er å få betaling for arbeidet med utarbeidelse av indexen, noe som salg av en bok vil gi over tid.

  Kanskje man burde studere alternative muligheter for å finansiere en nettindex? Annonser? Abonnement?
  Bare en idé...

  Ellers: gratulerer hvis Indexen virkelig ankommer i år. I dan sammenheng ville jeg satt pris på Raptuslansering med tilhørende program om samling/prising etc, selvsagt anført av Kjelling selv!


  Spacedog    20. January 2007, 11:59    #
 2. Tja, personlig liker jeg best å ha slike litteraturting om tegneserier i trykt form, men det er meg og min gamledagse oppfatning.


  Jonas Larsen    24. January 2007, 21:26    #
 3. Men jeg er fullt enig i at det er mye bedre med nett med tanke på oppdatering av indeksen.


  Jonas Larsen    24. January 2007, 21:29    #
 4. Det mest foruroligende vedr. dette er at man har hørt samme sang i mange år, “indexen kommer (sannsynligvis) i høst”. I 5 år, faktisk. Så er det noen som holder pusten? Jeg synes at en oppdatert bok er viktig, spesielt i det nyere segmentet av samlermarkedet. Alle har hørt sangen om Donald #1 og at den er verdt mellom 25 og 30 schmackers, men det er ingen hjelp for de unge som vil begynne med en hobby.

  Hva med nyere samleobjekter, som Pondus, Nemi (både blad og album), Simpsons og W.i.t.c.h.? Dette er serier som ungdommer godt kan tenke seg å samle og lekespekulere i. Her trengs oppdaterte korrekte priser!


  Spacedog    27. January 2007, 20:25    #
 5. Når det gjelder W.i.t.c.h. burde det være høye priser på fine utgaver. De fleste er ødelagt pga tapen utenpå.


  Frank Flæsland    30. January 2007, 17:40    #
 6. Hva hvis nettet ligger nede og det blir datacrash, da er bokutgaven god å ha. Det er den uansett, leksikon f.eks. er tilbake på moten fordi folk ønsker å ha solide bøker å bla i fremfor slitsomme dataskjermer.


  jostein hansen    14. February 2007, 10:04    #
 7. Tida har dessverre løpt ifra en index i bokform. Jeg har god bruk for mine og elsker å bla i dem og har lært utolig mye av dem, men det lar seg ikke gjøre å holde dem oppdatert. De er for gamle før de er ferdig trykket.
  Dessuten er veiledende priser helt meningsløse. Min relativt beskjedne samling stort sett innkjøpt på Rimi og Rema kunne vært solgt på QXL til over 100.000 kr. Ifølge siste Index er den verd 5.000 i NM-tilstand.


  David    24. February 2007, 18:16    #
 8. selg den som e-bok på nettet. det funker


  morten    22. November 2007, 03:00    #
 9. Noe nytt? Har det kommet en oppdatert tegneserie index?


  Knut    30. September 2009, 20:39    #
 10. Jeg antar at da hadde det allerede blitt videreformidlet på dette forum og andre steder.

  Og hva skal vi med et nytt papirindex (jfr. diskusjonen ovenfor) når vi i ettertid har fått sider som dette;
  www.mineserier.no


  Einar H.    30. September 2009, 20:44    #
 11. Ja, når kommer det nytt index, 2010?


  Jostein Hansen    13. January 2010, 02:28    #
 12. Oscar Garnes har overtatt utgivelsen av NTI. Slik jeg har forstått vil det etterhvert komme både en oversikt på nett (serieuniverset/serieguiden) og en papirutgave. Jeg kan også anbefale www.mineserier.no


  Øyvind B    18. January 2010, 08:38    #
 13. Finnes det noen konkrete planer fra Oskar Garnes, et tidsperspektiv å forholde seg til?
  En ny bokutgave ville vært topp, selv om den fort kommer i bakleksa. Når vi har klart oss med 2001-utgaven frem til nå, så vil en evt. 2010- utgave holde i mange år. Dessuten er det oppdaget en rekke ugivelser som tidligere har vært “usikre”, det bør derfor være et overordnet mål å få disse på plass, så lenge de er bekreftet “godkjent”. mineserier.no er også topp. Men hvordan samkjøre opplysningene mest mulig, slik at årstall o.a. for “vanskelige” utgivelser ikke spriker for mye? F.eks så har vi de to første og meget sjeldne Fantomet-heftene fra omkring 1950. NTI oppgir 1949 og 1950 mens mineserier.no holder seg til 1950 og 1951. Det finnes en rekke eksempler på lignende forhold.


  jostein hansen    9. May 2010, 20:48    #
 14. Jeg regner med at vi får vite enda mer om Norsk Tegneserie Index i forbindelse med Serietreff nr. 5 i Bodø 14. oktober. Knut Eide stiller opp i panelet, og ett av temaene er nettopp Norsk Tegneserie Index.

  http://www.laksevag-forlag.no/diverse/serietreff/serietreff5.pdf


  Kristian Hellesund    7. October 2011, 10:21    #
 15. Så hvor kan man egentlig finne en rettningsgivende prisliste? mineserier.no er jo en fantastisk ressurs over utgivelser, men det ligger kun inne opprinnelig utsalgspris og ikke NM, VF og lignende priser?


  Arve Kvaloy    30. January 2012, 00:15    #
 16. Det er så forbanna frustrerende at det ikke finnes noen måte å få tak i oversikt over utgitte tegneserier i Norge. Fordelen med en oversikt på nettet er at lista kan oppdateres oftere og informasjon om forfatter, tegner o.l. kan føyes til etterhvert. Ulempen er selvsagt at man en dag logger seg inn for å sjekke, og blir møtt med meldingen “Siden du leter ikke finnes ikke lenger” e.l. Har før opplevd at gode sider bare fordufter fordi de legges ned av en eller annen grunn. Dette skjer aldri med papirversjonene.

  Jeg forundrer meg over alle de som ser ut til å være interessert i tegneserieindexen så og si utelukkende på grunn av prisoversikten. Selv er jeg mest interessert i en mest mulig komplett oversikt over titler, antall utgivelser av hver tittel samt tidspunktet for disse, og i størst mulig grad hvem forfatter er, hvem som er tegner, og i de tilfellene hvor det er snakk om flere serier i samme nummer eller biserier, navnet på disse. Gjerne også navnet på de figurene som opptrer i serien foruten hovedpersonene. En slags norsk versjon av imdb, men med tegneserier i stedet for filmer. Helst uten wikipediamodellen, ettersom feil fort kan inntreffe uten at man har mulighet for å sjekke fakta. Helst burde noen med faglig innsikt stå for oppdateringer.


  Åke    26. December 2012, 20:18    #
 17. PS: I de tilfeller vi snakker om utenlandske tegneserier som er oversatt til norsk, burde selvsagt også fakta angående original utgivelse i opprinnelseslandet og årstall o.l. være inkludert.


  Åke    26. December 2012, 20:21    #
 18. Som nemnd over så har minetegneserier.no ei ganske god oversikt, det same har dei norske sidene på inducks, og det har lenge vore snakk om å få NTI på nett.

  Problemet er vel stort sett at viss ein skal ha ein komplett database så må ein ha ressursane til å drive ein server, ein må basere seg på eksisterande databaser og ein er avhengig av dugnadsarbeid frå enkelte av storsamlarane, spesielt for å få full info på sjeldne hefter.

  Dette betyr at vi i ei god stund framover må belage oss på at vi har gode men ufullstendige databaser. Dessverre.

  Skulle gjerne ha sett ei komplett open-source database, men kven skal ta seg tid til å gjere alt arbeidet?


  Knut Robert Knutsen    26. December 2012, 20:29    #
 19. Åke:Mye av det av det du spør etter er allerede på www.minetegneserier.no

  Men fordi det er snakk om svært mange serier så er ikke alt på plass ennå, men det oppdateres hele tiden.
  Dersom man går inn på f.eks. bladet Fantomet så finner man at mange av historiene i bladet er indexert. Biserier som f.eks. Thorgal er også indexert med hvilke blader de er i, og original utgivelse.
  Historier, original utgivelse, tegnere m.m. er mulig å legge inn. Men det tar tid å få ting på plass.


  Øyvind B    27. December 2012, 00:15    #
 20. Hvis vi holder oss til Fantomet er det blitt uttbygd en del omkring serien hos nettbasen til:
  http://www.ipcomics.net


  Jostein Hansen    27. December 2012, 10:38    #
 21. For de som har en samling som også dekker utenlandske utgivelser, kan The Grand Gomics Database være aktuelt. Her finnes også en del norske titler, f.eks. Fantomet.


  Frank Flæsland    28. December 2012, 02:35    #
 22. Har dere den nye indexen for 2013?


  Jan    19. February 2013, 19:20    #
 23. Finnes det virkelig en ny Tegneserieindeks ?
  I så fall er jeg virkelig interessert.


  Thorleif Andreassen    21. February 2015, 23:21    #
 24. Jeg har masse tegneserier som Conan,Magnum,Tommy&Tigern og mange andre men har problem med å finne riktig pris.ALLE ER NYE DVS.IKKE ÅPNET ELLER LEST.


  Kurt Kristensen    18. May 2015, 20:49    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)