Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NRK P2 MED TEGNESERIEKÅRING (19.01.07 )

Hva er verdens beste tegneserier? Det vil NRK P2 gi svaret på i disse dager.

Av: Kristian Hellesund

Denne måneden vil NRK P2 kåre verdens beste tegneserie. Dette gjøres i regi av Radioselskapet. En egen jury bestående av Knut Nærum, Tonje Tornes, Morten Harper, Terje Thorsen og Øyvind Holen har kåret 30 kandidater til den gjeve tittelen. I tillegg kan radiokanalens lyttere være med på å påvirke juryen.

Tirsdag 22. januar vil NRK P1 presentere tegneserien på tiendeplass. Deretter vil det bli nedtelling til førsteplass de påfølgende dagene.

De 30 tegneseriene juryen har nominert er:
Neil Gaiman – Sandman
Carl Barks – Donald Duck
Jack Kirby/Stan Lee – Fantastiske Fire
Milton Caniff – diverse tegneserier
George Herriman – Krazy Kat
Hergé – TinTin
Will Eisner – The Spirit
Benoît Peeters og François Schuiten – Hemmelighetsfulle byer
Goscinny/Uderzo – Asterix
Robert Crumb – diverse tegneserier
Jacques Tardi – diverse tegneserier
Katsuhiro Otomo – Akira
Alan Moore – Watchmen
Joe Sacco – Safe Area Gorazde
Chris Ware – Jimmy Corrigan
Marjane Satrapi – Persepolis
Hugo Pratt – Corto Maltese
Gilbert Hernandez – diverse tegneserier
Will Eisner – En kontrakt med Gud
Jaime Hernandez – Locas
Walt Kelly – Pogo
Yoshihiro Tatsumi – diverse tegneserier
Kazuo Koike og Goseki Kojima – Lone Wolf and Cub
Frank Miller – Lynvingen (Batman)
Christopher Nielsen – diverse tegneserier
Bill Watterson – Tommy og Tiger’n
Art Spiegelman – Maus
Winsor McCay – Little Nemo in Slumberland
Charles Schulz – Knøttene
Osamu Tezuka – diverse tegneserier

Les mer om kåringen hos NRK:
http://www.nrk.no/nyheter/kultur/1.1663571

divider
 1. En interessant melding dette, med mange aspekter verdt en nærmere diskusjon…

  1.
  Er dette en liste over de beste serieskaperne, eller de beste seriene? For meg virker det utrolig likegyldig til oppgaven å nominere en serieskaper for “diverse serier” – heter ikke kåringen “Verdens beste tegneserie”? Slett arbeid av komiteen. Hvis man ikke bryr seg mer om serieskapernes bidrag til kulturhistorien enn dette bør man ikke nevne dem en gang.

  2.
  Carl Barks er selvsagt med på lista, noe han også definitivt ville vært om denne kåringen ble utført i et annet land, f.eks. USA. Men er det ikke en utbredt oppfatning at hovedverket hans (noe han også selv hevdet) er tegneserieverket om Onkel Skrue? Figuren han selv skapte, som ikke ble overlevert fra Disney-studioet (Donald)? Å nominere “Donald Duck” er å kraftig nedvurdere serieskatten skaperen Barks etterlot seg. Etter min mening kan Carl Barks vurderes som verdens absolutt fineste serieskaper, og da må hans hovedverk, de fantastiske historiene om Onkel Skrues liv og eventyr, rangeres som det sentrale.

  3.
  I den grad titler er brukt vil jeg i alle fall peke på den misvisende tittelen “Lynvingen/Batman” ved Frank Millers navn. Jeg går ut fra at komiteen sikter til hovedverket “Nattens ridder vender tilbake”, og da bør dette være på plass.
  En annen unøyaktighet er bruken av Alan Moores navn som eneste skaper av verket “Vokterne”, har man fulgt bitte litt med i timen skulle man ha fått med seg at illustratøren Dave Gibbons har mer enn en tegnejobb-andel på denne serien. Moore har selv hevdet at han ser på Gibbons’ medvirkning i skaperprosessen som en uhyre viktig del av seriens endelige utforming (og suksess som serieverk).

  4.
  My interessante titler her, typisk fordelt på “klassikerne” (Nemo/Tintin) til 80-90-tallet (Maus/Locas) – med en noe tynnere fordeling over de siste seriene (Persepolis, Gorazde og Corrigan). Det er m.a.o. en nokså typisk liste, som ikke skiller seg nevneverdig ut fra listene som ble utarbeidet ved årtusenskiftet. Så – trenger vi en ny slik kåring?

  5.
  En siste gratulasjon til rikskanalen NRK sin måte å finne verdige nominatører – dvs. ringe rundt i nabolaget i Oslo. Finnes det virkelig ingen kunnige seriefans rundt omkring i landet? En utrolig lettvint måte for “kulturoperatørene” i P2 å komme ifra jobben, men egentlig ikke overraskende. For det er vel oplest og vedtatt at tegneseriekunnskapen sitter i Oslo. La gå at styrevedtak i NTF sier at man må bo i Oslo hvis man ønsker styreplass i landets tegneserieorganisasjon (pga. “avstanden til hverandre når det gjelder møter”) men har ikke NRK hørt om Internett? Men denne nye oppfinnelsen kunne man fått nominasjoner fra hele landet, ikke bare fra nabolagets serieguruer. Det sies at det finnes fornuftige seriekjennere i Bodø, i Trondheim, i Bergen m.m. Det er absolutt tenkelig at en del av disse ville ha kunnet komme med gode forslag også, selv om kanskje disse forslagene ikke ville ha vært helt de samme som dette brede lag av tegneseriefolket har kommet opp med. Noen ville kanskje tilogmed vært så frekk å nominere serier som Franquins SPRINT, Kriegsteins MASTER RACE, Sheltons FREAK BROS., Mills’ og Colquhouns CHARLEY’S WAR, Thompsons BLANKETS, Kurtzmanns (m.fl.) TWO-FISTED TALES, Kings GASOLINE ALLEY, Stanleys LILLE LULU, Moore (m.fl.) SWAMP THING (kanskje også nevne Wein/Wrigthsons versjon i samme åndedrag??) etc., etc.

  Men, som katten sa til reven, what the fuck do I know…

  6.
  Man sier at lytterne kan være med å påvirke resultatet av avstemmingen. Hvordan? Ved å sende en epost til Radioselskapet og si sin mening? Flaut. Denne lista er avgjort, og “ti-på-topp” er bestemt forlengst.


  Spacedog    20. January 2007, 13:06    #
 2. Det er ikke så rart Arild reagerer litt, for jeg ble også overrasket over at NRK allerede offentliggjør en liste som bare må kalles en midlertidig liste. Lista er satt sammen av NRK etter at komiteen har satt sammen sine personlige lister, og det har dessverre endt i en del småfeil og lite presise betegnelser.

  1. Hovedproblemet er at det iblant er vanskelig å skille mellom enkeltverk og livsverk, men “diverse serier” er selvsagt altfor upresist. Det bør presiseres, og det trodde jeg NRK og komiteen skulle få tid til å gjøre før dette ble offentliggjort.

  2. Det samme med Carl Barks. Jeg var ganske klar over at jeg stemte på hans andeserier, både Donald og Skrue, og det regner jeg med at resten av komiteen også gjorde.

  3. Det samme med Dave Gibbons, hvilket jeg sendte en mail til NRK der jeg minnet om dette. Det har tydelig gått litt fort i svingene for å skape blest om programmet, regner meg at detaljene er bedre på plass når selve programmet er i gang. Husk at dette bare er en forhåndsreklame, og ikke den endelige lista. Da er nok ting langt mer konkret.

  4. Trenger vi en slik kåring, spør Arild. Selvsagt trenger tegneserien det, for ser vi bort fra oss tegneserienerds er det fortsatt bunnløs uvitenhet der ute. Hvor mye stoff om tegneserier og anmeldelser finnes det i avisene. Skal vi ikke være fornøyd med at NRK nå tar tegneserien såpass på alvor, eller har vi allerede nok kåringer av tidenes beste tegneserier i norske medier. Jeg husker bare TEGNs kåring fra flere år tilbake, har jeg glemt noen viktige norske kåringer?

  5. Det er ikke vanskelig å komme på kandidater som kunne ha vært på en slik liste, og personlig kunne jeg raskt ha skrevet en liste på 100 tegneserier. Men alt får ikke plass, og debatten om hvem som ikke burde ha vært der og hvem som burde ha vært med isteden er jo det morsomste med slike kåringer. Selv hadde jeg sett “Blankets” og “Swamp Thing” på lista framfor “En kontrakt med Gud” og “Sandman”, men slik blir det jo når flere skal ha sitt å si. Hvis man ikke hadde savnet noen serier på denne lista hadde det vært svært sørgelig for tegneserien.


  Øyvind Holen    20. January 2007, 13:55    #
 3. Øyvind har nok glemt en “kåring” fra i fjor, riktignok dreide denne seg om “serier vi kunne tenke oss å få på norsk”, men det er påtagelig hvor mange av de samme seriene som går igjen her også. Men det er jo stort sett de samme som har laget denne…

  Uansett blir dette med “verdens beste” av hva som helst en ren smakssak, og det er ofte snakk om hvilke serier man kjenner til enn om hvilke som er de egentlig beste.

  Hva som kan betegnes som verdens beste blir det laget bedre og mer utfyllende oversikter over andre steder i verden. På listen er Norge kun representert ved Christoffer Nielsen, personlig ville jeg nok ikke tatt ham med i et selskap som dette.

  Når kun et titalls (eller færre) personer får trekke frem sine favoritter, blir det hele nærmest parodisk. Og jeg går ut fra at der listen sier “diverse tegneserier” er det ulike serier fra skaperens hånd som er nominert. Om disse burde telle som “en” serie eller ikke kan være en liten nøtt. På den ene siden burde serieskaperen1 være med, på den andre siden gir dette henne en særfordel ettersom hun har laget flere favorittserier.

  I norske medier burde man kanskje heller sette fokus på NORSKE tegneserier, eller på hva som er publisert på norsk2, ettersom “publikum” sannsynligvis ikke har sett eller hørt om mange av de andre.

  Det er nok viktig å skape blest om tegneserier, men ikke for enhver pris. Jeg ser ikke dette som at NRK tar “tegneserier på alvor”[3], men heller at de trenger noe å fylle en av sendingene sine med.[4] Slik sett føyer denne seg inn i rekken av “kåringer” av ulike slag fra statskanalen.

  [1]I flere av tilfellene er det kun en av flere skapere som er nevnt.

  [2] Eller til nød på Dansk og Svensk, som har utgitt en rekke serier som ikke kommer til Norge.

  [3] Et begrep som jeg ikke liker. Tegneserier er ikke nødvendigvis noe alvorlig, like lite som romaner er det. Spennvidden er stor innen begge former, men “bestselgerne” er kiosklitteraturen for begge kunstformer.

  [4] Kvalitetssikringen (og at den ikke er rettet enda) av listen tyder nettopp på dette.


  Frank Flæsland    21. January 2007, 15:20    #
 4. Hvorfor er ikke Keno DonRosa her? Jeg nekter å stemme før han føres opp!


  Ivar Grape Arnesen    21. January 2007, 18:50    #
 5. Keno Don Rosa….. sjekk navnet på kåringen! Det er ikke snakk om favorittserieskaper her.

  Om så hadde vært burde nok Don ha vært med. Om “nominatørene” ville ha nevnt ham er mer usikkert, men en rundspørring blant norske tegneserielesere ville nok ha vist at han er en av de mest folkekjære serieskaperne.


  Spacedog    21. January 2007, 20:35    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)