Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

Å KOMME HJEM (27.01.07 )

Billy var lenge Norges ledende humortegneseriehefte. Hvordan ligger det an med bladet i 2007? Serienett anmelder her den nyeste utgaven av heftet.

Av: Kristian Hellesund

Skal man snakke om tegneserier med hvermannsen, er Billy en selvskreven favorittkandidat. Det er ikke så rart, siden Billy tross alt er en av de mest utbredde humortegneseriene verden over. Det er ikke få aviser som trykker Billy hver dag, og her i Norge har Billy figurert i et utall utgivelser. I tillegg til Billy-bladet, som kommer hver fjortende dag, har det vært utgitt blant annet spesialhefter, album, julehefter og pocketbøker. Mort Walkers tegneserie er en klassiker, og serien har fortjent fått en stor utbredelse.

Billy nr. 2/2007 er en småmorsom affære, men det skal ikke mye lesning til for å finne frem til en gammel klisjé: Alt var så mye bedre før. De moderne Billy-stripene har et og annet morsomt poeng, men det er de eldre Billy-seriene som åpner opp latterdøren hos denne anmelder. Billy anno 1956 og 1957 er mye bedre lesestoff enn de nyeste Billy-tegneseriene der Mort Walkers sønn Greg også er kreditert. Det samme gjelder når man sammenligner med stripene fra 1974 og 1989 i samme hefte.

Biseriene er i første rekke andre amerikanske humortegneserier. Både Hårek, BC og Rødøye er gamle kjenninger. I dette heftet er det ikke det beste av disse seriene vi får møte, men like fullt er det noe å humre av både her og der. Redaksjonen skal for øvrig ha smekk på fingrene for å hevde at det er Hårek-striper av Dik Browne som presenteres. Det er sønnen Chris Browne som står bak stripene i dette bladet.

Ellers er det bidrag som Betty, Tonys, Sumpen, Zits og Lille Sprint i Billy-bladet. Mens de fire førstnevnte byr på bra tegninger og OK humor, er Lille Sprint høydepunktet i bladet sammen med de eldste Billy-stripene. Tome og Janry laget en artig Sprint-variant, og her er noen strålende eksempler på dette.

Når dette er sagt, er ikke det beste med Billy nr. 2/2007 nevnt. Det er nemlig bilaget: 20 sider med Viggo! Den glitrende humortegneserien til Franquin vises frem i sin storhetstid med serieskaperen selv i godslag. Det skal mye til for å lage slike humortegneserier, og Viggo er og blir noe av det beste innen genren. Denne anmelder foretrekker serien i albumformat, men et bilag som dette er absolutt ikke å forakte.

Billy-heftet anno 2007 er i seg selv en grei leseopplevelse. Bladet inneholder ingen store overraskelser eller grensesprengende, banebrytende eksempler på den niende kunstart. Derimot er dette ren og skjær underholdning, der man kan få en og annen latterkule og gode eksempler på dyktig tegnearbeid. Det er som å komme hjem. Man vet hva man går til.

Billy nr. 2/2007
52 sider + Viggo-bilag på 20 sider
34,50 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  1. Dik Browne var den som skapte Hårek, og fortjener dermed selvsagt at navnet hans står i headingen på serien, det skulle bare mangle. Det står ikke noe i bladet om at han har tegnet og skrevet stripene i det aktuelle nummeret, derimot er de signert Chris Browne.


    jostein hansen    12. February 2007, 13:49    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)