Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

DAREDEVIL ER TILBAKE (28.01.07 )

Lenge etter at de innstilte utgivelsen av det norske månedsbladet Daredevil, vender Seriehuset tilbake til figuren med denne boka.

Av: Trond Sætre

Tidlig Daredevil har ikke vært gjenstand for like mye nostalgi som mange andre Marvel-helter. Noen ganger ble han omtalt ”fattigmanns Spider-Man”, og med en viss rett. Daredevil på 60-og 70-tallet hadde en tendens til å slå vitser og slåss mot skurker med corny gimmicker. Hvor seriøst kan du ta en superhelt som må nedkjempe ”Styltemannen”?

Så kom Frank Miller og endret på alt dette. Han gjorde Daredevil til en kald superhelt som trivdes best i mørket og slummen. Dette har fungert utmerket siden, men forfatter Jeph Loeb og tegner Tim Sale bestemte seg likevel for å utforske den tidlige Daredevil i Gul.

Tittelen henviser til den Daredevils første drakt, (som faktisk hadde mye gult i seg) og dermed til de første historiene av Stan Lee og Gene Colan. Gul ser altså tilbake på en mer uskyldig tid, samtidig prøver den å forklare hva som gjør Daredevil til en tragisk helt. Loeb gjør dette ved å fokusere på omstendighetene rundt drapet på faren til Matt Murdock (Daredevil). Fortellerperspektivet i historien er dessuten at Matt sitter i nåtid og skriver et brev til sin døde kjæreste Karen Page, som også spiller en viktig rolle i historien Balansen mellom det muntre og det dystre er delikat, men Loeb får den til å virke naturlig.

Loeb er ikke spesielt sofistikert eller original, men som ”streit” manusforfatter er han svært dyktig og underholdende. I tillegg til tegneserier omfatter CVen hans bl. a. populære TV-serier som Lost, Smallville og Heroes. Tidligere er miniseriene Spider-Man: Blå og Superman: Årets mann utgitt på norsk. Også her samarbeider Loeb med Tim Sale.

Dialogen i Gul er kjapp og flyter godt. Loeb er dessuten sparsom med interne referanser, noe som gjør historien enkel å lese for nykommere. Riktignok med ett viktig unntak: Vi får ingen detaljer omkring Karens død, som for øvrig fant sted i en av Seriehusets tidligste Daredevil-blader. For nye lesere ville det vært greit med noen ledetråder her. Sales tegninger, fargelagt med fyldige vannfarger, står i stil med Loebs fortellerstil. Tegningene er grumsete nok til å lage gode nattescener, og samtidig karikerte nok til å avspeile den lette, tidvis humoristiske, tonen i historien.

Seriehuset lanserer Gul som paperback, heller enn som hefte. I Norge er dette formatet litt uvanlig, og jeg vet ikke hvor stort det markedet er for sånt. Men formatet er behagelig, og historien er lettlest. Når Seriehuset skal prøve seg på superhelter igjen, er dette ei bra bok å begynne med. Både svorne Marvel-fans og impulslesere kan kose seg med Daredevil: Gul.

Daredevil: Gul
ISBN 82-8170-035-1
160 sider
149 kroner
Seriehuset

divider
 1. Måtte bestille DAREDEVIL GUL i bokhandelen – fant ingen som hadde den inne. Men etter en ukes ventetid så var den der. Hadde nok vært enklere å bestille den i en nettbokhandel, men foretrekker å handle i en god gammeldags bokhandel.


  Øyvind Braaten    29. January 2007, 21:21    #
 2. Dette er et problem jeg har med en rekke av Seriehusets utgivelser, at de sjelden er å se i utsalgsstedene. Håper stadig at det vil komme seg, men savner stadig vekk å se disse noe sted, også i spesialbutikker.


  Frank Flæsland    30. January 2007, 17:36    #
 3. Hadde denne dukket opp på Outland i Bergen hadde jeg kjøpt den på flekken. Hvis den hadde vært der.


  Spacedog    30. January 2007, 23:30    #
 4. Veldig enkelt å bestille i bokhandel eller nettbokhandel.


  Øyvind Braaten    1. February 2007, 18:01    #
 5. Skjønner ikke hvorfor de trykker dem opp i paperback, når det er omtrent like billig å trykke dem opp i hardback. De bør jo vite at vi tar vare på tegneseriene våre i noen tiår/generasjoner ;-) Bladene og bøkene holder seg, men paperback blir raskt fillete.


  Aina Johnsen    2. February 2007, 12:29    #
 6. Aina, harcover hadde fordyret selve trykkingen av prosjektet med bortimot 50% og hadde som følge blitt dyrere i salg, noe som igjen fører til lavere salgstempo. Cashflow og break-even hadde blitt vanskeligere. Ellers er jeg enig med deg i at de nok hadde holdt seg bedre, men er man snill mot dem så gjør også softcovere det. Mine har det helt fint.


  Jon Løvstad    2. February 2007, 21:32    #
 7. Hei Jon
  Der googlet jeg deg og skjønte at du virkelig hadde peiling på det du snakket om ;)

  Jeg kjenner en advokat som har begynt å publisere bøker på eget forlag. Hun mente at det var marginalt å spare på å velge mykperm. Derfor trodde jeg at de publiserte Gul på mykperm bare for å være slemme mot oss samlere ;) Neida, det er vel ingen som er det….


  Aina Johnsen    5. February 2007, 13:11    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)