Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SKRUES BIOGRAFI UTGIS IGJEN ( 5.02.07 )

Bokserien “Hall of Fame” har hittil kommet med fire bøker med Don Rosas historier. Denne gangen dreier det seg om en godbit, ”Skrue Mc Ducks Liv & Levnet”, som lenge har vært ettertraktet blant fans som ikke har fått tak i hele serien samlet.

Av: Jonas Larsen

Egmont startet i 2004 med serien Hall of Fame, som skulle presentere de store serieskaperne som har formet Andeby-universet og de mange figurene der. Det var Don Rosa som ble viet første bok, og det er hans fjerde bok i serien som kommer som “Hall of Fame” bind nummer seksten. Her blir de syv første kapitlene i ”Skrue Mc Ducks Liv & Levnet” presentert med ny oversettelse. Boken inneholder også historien ”Ta en mynt og la den vandre”, som regnes som kapittel null.

Rosa startet på ”Skrue Mc Ducks Liv & Levnet” i 1991 og den ble fullført i 1993. Den ble utgitt i norske Donald Duck & Co mellom 1992 og 1994, en periode der ventetiden mellom bladene som inneholdt kapitlene av denne serien virket utrolig lang. Gleden var derfor stor da man fikk vite at et nytt kapittel kom i neste ukes blad. Siden kom kapittel I og II i et ekstranummer, og i 1997 ble hele serien utgitt samlet i bokform. Rosa fikk Eisnerprisen det samme året som beste tegner/forfatter av en humorserie for seriene i boken.

Serien starter på Skrues tiårsdag i Skottland, og den følger ham gjennom livet og de mange reisene jorden rundt han har vært på. I løpet av de syv første kapitlene drar Skrue til Amerika, tilbake til Skottland igjen, videre til Afrika og til Australia, før boken avsluttes. Rosa tar i disse historiene og knyter sammen de løse trådene fra Carl Barks klassiske Onkel Skrue-eventyr, og han har krydret historiene med referanser og historiske fakta.
Man får også et nytt bilde gjennom disse historiene enn den Skrue de fleste kjenner til. Han er ikke bare en gammel, gretten gjerrigknark, men en eventyrer som fulgte drømmen sin. Og med å lese om hans eventyr, forstår man hvorfor han er så glad i pengene sine.

Ellers i den sekstende “Hall of Fame”-boken, får vi i tillegg til forord av Anders Christian Sivebæk og introduksjoner til historiene av Rosa selv, en liste over figurer og steder som har fått nye navn i den nye oversettelsen. Til slutt gjengis diverse cover Rosa laget på tiden han skrev ”Skrue Mc Ducks Liv & Levnet”.

Dette er en bra “Hall of Fame”-utgivelse, som presenterer noe av Rosas viktigste arbeid og interessante introduksjoner til historiene skrevet av ham selv. Dette er også den første boken i serien som ikke presenterer Rosas historier i kronologisk rekkefølge, slik de tre foregående bøkene gjorde. Denne boken, og selve historien selvsagt, anbefales på det varmeste. Og for de som ennå ikke har lest den: Kom igjen!

Hall of Fame: Don Rosa, bok 4
ISBN 978-82-429-3140-5
176 sider
Egmont Serieforlaget

15 år gamle Jonas Larsen kommer fra Larvik. Han er tegneserieinteressert og har blant annet laget serien “J for Larsen” som nylig stod på trykk i Serieblekka. Larsen har også laget et indeks over opptredenene til Disney-skurken Spøkelseskladden.

divider
 1. Og det er jaggu meg en lang ventetid igjen før vi får fortsettelsen på serien. Selvom man har lest den før, så gleder man seg til fortsettelsen og et års ventetid er lang ventetid.


  Jonas Larsen    7. February 2007, 00:42    #
 2. Don Rosa er kongen. Han og Carl Barks er de eneste Donald-tegnerne jeg kan lese igjen og igjen. Den eneste tredje som kommer nær er Branca, ellers er resten ganske middelmådige.


  Quakeulf    11. February 2007, 19:08    #
 3. Don Rosa er min favoritt Donald-tegner også ja. Men jeg har desverre ikke lest så mye av Branca. Som nr. 2 vil jeg sette Carl Barks, mens Marco Rota kommer som nummer 3.


  Jonas Larsen    7. March 2007, 23:46    #
 4. Måtte heve øyenbrynene ganske kraftig da ingen ennå har nevnt Daan Jippes som mesterlig Donald-tegner. Skaff dere boken om Hakkespettbevegelsen i Hall of Fame-serien og bli overbevist. Her er også fremragende historier av Carl Barks, noe av det beste han laget.


  jostein hansen    11. June 2007, 15:26    #
 5. den eneste av dagens seriesapere som er vert å les


  smallville    4. July 2007, 14:50    #

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)