Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NÅ KOMMER NYE ROCKY (28.02.07 )

På mandag er Rocky tilbake i norske bladhyller. Denne gangen gjenoppstår heftet som et popkulturmagasin på 68 sider.

Av: Kristian Hellesund

Når det norske Rocky-heftet relanseres av Egmont Serieforlaget 5. mars, er det en helt annerledes type publikasjon som kommer i salg. Rocky-skaperen Martin Kellerman har nemlig ønsket seg et blad som ligner på svensk Rocky: En blanding av et tegneserieblad og et journalistisk produkt.
– All den tid Kellerman tegner sitt eget liv, kan han like gjerne kalles gonzojournalist som serietegner. Å presentere Rocky sammen med journalistikk føles derfor som den naturligste ting i verden, forteller redaktør Erik Møller Solheim.

Solheim opplyser at nye Rocky til vanlig vil bestå av 20 sider med ferske Rocky-striper og 40 sider med reportasjer, intervjuer, anmeldelser og kommentarer. Utgivelsen vil komme åtte ganger i året, og opplaget er på 20.000 eksemplarer.

Blant dem som bidrar i Rocky er oversetter Dag Gravem som i spalten “Lost in Translation” ser på hva som skiller nordmenn fra svensker, mens kulturredaktør Øyvind Holen i Ny Tid vil se nærmere på de de nyeste tegneserieutgivelsene.
–Rocky vil ha skribenter med sterke og selvstendige stemmer. Folk som, i likhet med Kellerman, sitter på mye kunnskap og har klart definerte holdninger til stoffet de skriver om, forklarer Erik Møller Solheim.

Av innholdet i det første, nye Rocky nevner redaktøren en 8-siders reportasje om forbannelsen som later til å hvile over norsk hiphop, et utleverende intervju med serieskaper Martin Kellerman og en parallellanalyse av Olav H. Hauges Kvardag og G Kool Raps Fast Life.

divider
 1. Dette vil da altså bli et hiphop magasin ispedd litt tegneserier. Jadda, jadda – jeg gir utgivelsen toppen et år i hyllene.


  Stig K. Olsen    28. February 2007, 12:50    #
 2. Det holder med Kingsize. :p


  Quakeulf    28. February 2007, 13:14    #
 3. Et stort pluss at Øyvind Holen får plass. La oss håpe at han får så rikelig med plass at det veier opp for hipphoppen og annet dill. Får lysst til å nevne en selvopplevd episode i forbindelse med “Lost in Translation”. Vi var på en nordisk speiderleir og jeg gikk nattevakt i leiren. Det kom en del støy ifra et av teltene og min kollega sier: “Nå skal det være rolig.” Ifra teltet kommer det til svar: “Ja, vi har jätteroligt!”
  Mulig det er meg, men kommentaren til Quakeulf sa meg ingenting.


  Øyvind Braaten    28. February 2007, 16:22    #
 4. http://www.kingsize.no/kingsize/index.php


  Quakeulf    28. February 2007, 23:13    #
 5. Jaja, det er i alle fall bra at det ikkje er Pondus som vert gjort om til livsstilsmagasin. (for folk som diggar fotball, Kiss og brune puber). Hadde savna Pondus meir enn Rocky.


  Knut Robert Knutsen    1. March 2007, 07:32    #
 6. Personlig går jeg mest for bøkene. Rocky er en serie jeg liker best i solide samlinger.


  Eirik Andreas Vik    1. March 2007, 16:33    #
 7. Har akkurat fått tak i Rocky Magasin nr. 1 og nå skal vi se:
  Cover: ok bilde av to hunder, men lite som gir assosiasjoner om tegneserier.
  s. 7: en annonse for Serieverket.Savner artikler om serier som Watchmen, Blacksad, Bone m.fl. Her burde det da vært masse snadder å skrive om?

  s. 10: en usedvanlig dårlig annonse for Ernie. Dette ga meg ingenting.

  s. 22-24 Artikkel om Kellerman, ok.

  s. 34-35: Miller Light, en artikkel om 300. Savner her stoff om flere filmer som GHOST RIDER, FANTASTIC FOUR 2 og SPIDERMAN 3.

  38-39: Tegneserieomtale. Men i alle dager! Bare to sider med omtale av serier???

  43-63: Rocky tegneserier. Men i alle dager ennå en gang, hvor er alle biseriene???

  s. 67: en tam annonse for Fantomet. Savner her en lang artikkel om Ånden som går og alle de flotte biseriene i det bladet. Skriv Jerome K. Bloche, Thorgal, Tom Strong og andre flotte serier ifra Fantomet.
  Resten av Rocky Magasin hopper jeg elegant over, dette er stoff om hipphopp og annet som er lite interessant. Mange sider med svada.

  Nei og nei, og atter nei. Dette var en gedigen nedtur. 68 sider til rådighet og så bare dette? Hva med Oslo Comix Expo, Raptus, Corto Maltese-boksen, Viggo-boksen, Carl Barks Samlede Verk, NRK P2s Seriekanon, Tronsmo, Outland, Seriebutikken. Det finnes da mye spennende å skrive om.
  Gidder ikke å kjøpe flere nummer, før jeg får høre at dere har gjort en kraftig oppfriskning.


  Øyvind Braaten    3. March 2007, 11:22    #
 8. Når jeg først har begynt å kommentere innleggene her kan jeg vel like gjerne fortsette. Først og fremst fordi jeg er opptatt av at brukerne på Serienett skal vite at Rockyredaksjonen tar dem på alvor, men også fordi Øyvind Braatens innlegg er så til de grader usakelig og ubalansert.

  For det første er det litt rart at du vurderer annonser på lik linje med redaksjonelt innhold. Annonser er som de fleste vet noe man selger til eksterne foretak, det er en inntektskilde for en publikasjon, og har ingenting med redaksjonelle beslutninger å gjøre.

  For det andre kan jeg forstå at det kan virke brutalt å hive ut så mange av de biseriene som gikk i det forrige nummeret, men skal man ta det nye konseptet på alvor er man nødt til å ta klare valg, hvis ikke faller man mellom to stoler. Nye Rocky er ikke et tegneserieblad slik dere kjenner det. NÅR DET ER SAGT synes jeg det er utrolig synd at du i din skumlesning av bladet har hoppet over fire sider med stoff OM tegneserier (som du så ettertrykkelig etterlyser mer av). Da tenker jeg på Dag Gravems spalte Lost in Translation. Payback, spalte der bifigurer fra Rocky får komme med sin versjon av historien, og de to sidene med gjestegner Nina Hemmingsson.

  For det tredje synes jeg det er pussig at du forventer omtale av spiderman 3 og fantastic four i en anmeldelse av filmen 300. Hvordan ser du for deg at det skulle ha vært gjort?

  For det fjerde synes jeg det er synd for deg at du hoppet over Simen Gonsholts episke sak om norsk hip hop (for ikke å glemme 20 andre sider med god journalistikk). Bladet Rocky forutsetter at folk som leser tegneserier også er nysgjerrig på andre kulturuttrykk. Rocky er ikke noe hip hop-blad, slik noen har trodd, men musikkformen er svært sentral i serien og artikkelen viser bedre enn noen annen hvilke mekanismer som fungerer i det norske miljøet. Det burde være interessant for alle med en generell kulturinteresse. Akkurat som jeg kan lese et 30-siders intervju med en amerikansk bokser fordi det er så godt skrevet, og fordi det forteller like mye om livet generelt som det forteller om boksing.

  Uansett, Øyvind Braaten, reaksjonen din kommer ikke som noen overraskelse. Forandringer i den skalaen som vi har gjort med Rocky er dømt til å virke provoserende på enkelte. Jeg håper bare at de trofaste tegnserieleserne møter bladet med litt færre forutinntatte holdninger og litt større åpenhet enn det du har lagt for dagen i din lesning av Rocky nr. 1.


  Erik Møller Solheim    3. March 2007, 14:13    #
 9. Eg skjønner ikkje heilt Braatens innlegg, heller, men det får no så vere. Eg har lest Rocky sjølv sidan serien først dukka opp, men eg reknar med at eg kjem til å droppe bladet når det no vert endra. Bortfallet av biseriane er ein ting, men etter det eg forstår er det nye “journalistiske” innhaldet på linje med dei artiklane som har gått i Rocky tidlegare. Eg har lest dei, men dei har ikkje interessert meg så mykje.
  Endringa i bladet er vel til dels tenkt å trekke inn ei anna eller større målgruppe, men det er og uungåeleg at enkelte i den gamle kjøpargruppa mistar interessa.
  Viss eg for nokre år sidan når Rocky først kom ut i eige blad hadde gått inn på Narvesen og funne dette nye Rocky bladet (slik forhandsomtale frå forlaget har presentert det) istaden for det gamle så hadde eg neppe kjøpt det, uansett om det hadde 20 sider med teikneserier. Det er mogeleg at eg endrar oppfatning når eg blar igjennom første nummeret på måndag, men eg tvilar.
  Og eg seier dette med eit lite hjartesukk, idet eg synast at Rocky har vore eit av dei mest interessante teikneserieheftene i Noreg dei siste 10 åra.
  Men eg vil uansett gi det den sjansen at eg blar igjennom det før eg eventuelt setter det attende på bladhylla.


  Knut Robert Knutsen    3. March 2007, 22:56    #
 10. Det er ikke så lett å bla igjennom det nye Rocky før du setter det tilbake i hylla, det er nemlig innpakket i plastikk – En liten genistrek som gjør at du må kjøpe det først. Mitt forrige innlegg var satt litt på spissen. Ironien med å omtale annonsene skulle forstås dithen at disse var mer interessante enn “sidene med god journalistikk.” Jeg mente heller ikke at Spidermanfilmen og Fantastic Fourfilmen skulle med i anmeldelsen av 300. Disse burde vært omtalt i tillegg til 300. Kunne brukt noen flere sider på dette. Film er et annet kulturutrykk enn tegneserier og her kommer det mange spennende framover, som f.eks. – Spider-Man 3 – Fantastic Four: The Rise of the Silver Surfer – Transformers –
  Stardust – Varg Veum –
  Sin City 2 – Asterix at the Olympic Games – Iron Man. Jeg burde kanskje nevnt Nina Hemmingsson, men jeg tilhører den gruppen som ikke skjønte poenget i denne ene ruten. Mulig at det er en generasjonskløft som dukker opp her, eller har jeg feil kjønn?
  Av 68 sider var det 20 sider tegneserier, pluss det jeg har omtalt, resten må dere eventuelt lese selv.


  Øyvind Braaten    4. March 2007, 10:01    #
 11. Jeg likte første nr av nye Rocky ganske godt, og vil nok anskaffe meg
  neste nr også.

  Synes det er spennende med et nytt konsept, som tør å gjøre noe helt
  annet enn bare å lage en blåkopi av “opphavspublikasjonen” (T&T -> Ernie ->
  Pondus osv).

  Om det vil funke, og selge godt nok vil vel bare vise seg over tid..


  Mads    4. March 2007, 18:31    #
 12. Marknaden når det gjeld livsstilsmagasin er heller metta i Noreg. Saknar og fokus, ein omnipublikasjon om “musikk, film, tegneserier” osb. er litegrann ambisiøst synes eg.

  Kjøpte Rocky grunna stripene og til tider brukande biseriar. Skal ikkje vere for negativ, men tvilar på at satsinga vil verte ein suksess. Dette var i allefall mitt siste Rocky, kjem til å venta på bøkene i framtida. .


  Olav    18. March 2007, 16:53    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)