Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

EKSPRESJONISME MED BOBLER (16.03.07 )

Sproingnominerte Ikaros handler mer om bildekunst enn om tradisjonell historiefortelling.

Av: Trond Sætre

Illustratøren Manuele Fior bor i Norge, men er født italiener og skriver på italiensk. Derfor er hans bokverk ”Ikaros” nominert til Sproing for beste oversatte tegneserie. Verket var også sentralt da Serieteket stilte ut ymse arbeider av Fior i fjor høst.

Noen vil da også innvende at Ikaros passer best på utstilling. Historien gjenforteller sagnet om Ikaros og Daidalos i sin gammelgreske setting, og krysser dette med en modernisert Faust-historie. I den sistnevnte historien er ikke fokus på Faust (eller Fausto, som han kalles her) selv, men på den unge kvinnen Silvia, som konfronterer djevelen i hans sted.

Selve historien er fragmentarisk og føles ikke ordentlig gjennomført. Leseren sitter igjen med flere ubesvarte spørsmål mot slutten av boka, ikke minst om Silvias forhold til både Fausto og den mystiske Marta. Innimellom lange partier uten ord er det også en tendens til plutselig å komme med lange, forklarende dialoger. Dette er ikke en helt god balanse.

På den annen side er serien kreativ på det visuelle plan, og den er tydeligvis ment å være fortrinnsvis det. De eneste fargene i ”Ikaros” er rødt, svart og hvitt, og Fior bruker disse effektivt. Illustrasjonene hans ser ut til å være gjort i korte, enkle sveiper men er likevel særs uttrykksfulle og rike på detaljer. Slik demonstrerer Fior at han virkelig har talent for ekspresjonistisk kunst, som er den stilen han bruker her. Bildebruken viser seg også å være en effektiv måte å fortelle på, og gjør historien til noe helt annet enn den antakelig var på manusstadiet. Jeg vet om mange kvalitetsserier der styrken ligger på manussiden. Når Fior tenker så strengt visuelt, og i tillegg bruker en stil som er uvant i tegnseriemediet, utgjør dette en forfriskende kontrast.

Ikaros trenger noen gjennomlesinger før du virkelig får tak på den. Delvis fordi historien er litt forvirrende og krever at du tenker deg om, men først og fremst fordi bildene er laget for å studeres og oppdage nye detaljer i. Omtrent som et maleri.

Ikaros
ISBN-10: 8292226095
150 sider
230 kroner
Jippi forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)