Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

VAKKER VOLDSESTETIKK ( 3.04.07 )

Blade – Den Udødelige er mangaserien for deg som hater fnisete småjenter med tallerkenøyne.

Av: Trond Sætre

Og om du liker dem, vel, også du kan sikkert få noe ut av Blade – Den Udødelige, som het Blade of the Immortal da den først kom på norsk. Oversettelsen skurrer litt, ettersom hovedpersonen i serien slett ikke heter Blade. Den engelske tittelen henspiller på sverdet, ikke mannen.

Mannen heter Manji, og navnet kommer av at han har en svastika på ryggen av kimonoen sin. Her er det viktig å påpeke (noe redaksjonen også gjør) at svastikaen var et buddhistisk symbol i 1700-tallets Japan, der handlingen finner sted. Manji er en samurai som forårsaket 99 andre samuraiers død. Den eneste måten å gjøre bot på, er ved å drepe 1000 onde menn. Før han har gjort det får han ikke, og kan ikke, dø. Der har du konseptet.

Å se Manji drepe skurker i kapittel etter kapittel kunne selvsagt bli kjedelig temmelig fort. For ikke å gjøre Manji til en japansk Punisher, prøver forfatter/tegner Hiroaki Samura å stadig gi ham nye utfordringer og introdusere nye rollefigurer. I de to første bøkene får Manji følge av ei ung jente motivert av hevntørst, og møter to andre udødelige som han håndterer (eller som håndterer ham) på ulike måter. Hvor lenge Samura kan strekke konseptet, gjenstår å se. Men historien som blir brettet ut i disse to bøkene er både besnærende og interessant.

Blade er forskjellig fra det folk flest tenker på som typisk manga her i vesten. Tegningene er mer realistiske og har en grov skisseaktig stil som gjenspeiler den mørke og kyniske ved selve historiene. Visuelt sett tenker Samura mer som en filmregissør enn som en serietegner: Perspektiver, formater og balansen mellom lys og skygge er viktig for ham. For å skape stemning bruker han disse elementene mer enn han bruker lydmalende ord, ansiktsuttrykk eller fonter. Volden er realistisk og mer enn en smule grotesk, ettersom Manji gjerne fullfører jobben ved å snitte opp motstanderne i kvadratiske biter. Men om serien framstår som voldelig, er den likevel ikke direkte spekulativ. Samura bryr seg ikke om de gørrete detaljene. Kampscenene hans er så velkoordinerte og stilistiske at volden nesten blir vakker.

I norsk sammenheng representerer Blade noe friskt og originalt, både sammenliknet med annen manga og med vestlige spenningstegneserier. Schibsted har gjort det lett for norske lesere å sette seg inn i denne serien ved å lansere første og andre boka i en to-til-prisen-av-en-pakke. Alle som ønsker seg flere seriøse serier for voksne bør vise at de setter pris på et slikt tilbud.

Blade – Den Udødelige 1 & 2 (pakket sammen)
200 + 175 sider (?)
Kr. 79,50
Schibsted Forlagene

divider
 1. Blade of the immortal er ein grei Samurai serie (om enn litt vel spektakulær og “überkul” for min smak). Det er forfriskande å sjå litt vaksne actionseriar og ikkje berre romantiske komediar. Saknar noko meir i retning “lone wolf and Cub”, men har allereie den serien på engelsk så eg hadde vel ikkje kjøpt den heller.
  Unasett er det positivt at dei framleis satsar på nye mangaseriar.


  Knut Robert Knutsen    3. April 2007, 23:08    #
 2. Blade of the immortal sin skaper er besatt av snuff og kvinnemishandling.

  Han har gitt ut flere saker i Japan som viser særdeles utspekulert tortur av unge kvinner, og en slik scene forekommer også i Blade of the immortal.

  Men selvfølgelig, han er vel sikkert en kjekk og grei kar som alltid tar og setter på plass ting etter oppvasken.


  Quakeulf    4. April 2007, 01:48    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)