Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

HVA ER VOSSASTREKEN? (16.04.07 )

Vossastreken arrangeres 12. mai. I forkant av arrangementet har Serienett mottatt denne pressemeldingen med en gjennomgang av Vossastrekens historie.


Kollektivet-skaperen Torbjørn Lien var hovedgjest på Vossastreken i 2006. Her intervjues han av Arild Wærness.

I disse Oslofestival-tider er det lett å glemme at det finnes tiltak for tegneserier andre steder i landet enn Bergen og hovedstaden. I 4 år har noen få mennesker arrangert en liten, men spesiell tegneseriefestival som har hatt over 1000 besøkende, med gjester som teller kremen av de mest populære norske serieskaperne, ført til lokale tiltak som serieskole, kommunal støtte og lokalavisprosjekt samt dannet grobunn for kommende seriekunstnere.

Dette tiltaket er ignorert fullstendig av landets seriemenere – naturlig nok, i et totalt Oslo-dominert media. Men like fullt eksisterer tiltaket i beste velgående!

Vossastreken arrangerer den fjerde seriemønstringen på Voss 12. mai i år. Årets program er i ferd med å sette seg, og vil være klart om en uke eller så. Hovedgjesten er albumklare TOMTE, som med SORTE SIDER #3 burde være et spennende bekjentskap for mange. Sammen med Tomte stiller den nye Comics-Wunderkind EIRIK ANDREAS VIK, som med sitt aktuelle ARILD-album leverer et produkt giret inn mot ungdommelige serielesere. I tillegg kommer INGEBJØRG JENSEN, tegneren/journalisten fra Bergen som har høstet mange lovord for sin Westwind-bok BOMBER OVER BARNESKOLEN. I skrivende stund er det aktuelt med enda fler gjester.

Vossastreken, som ikke liker å bli kalt “festival”, men heller bruker det rotnorske uttrykket “mønstring”, arrangeres på Voss Folkemuseum lørdag 12. mai. Arrangør er Folkemuseet under ledelse av serieentusiast Brita Tveite.

Brita kommer tilbake med detaljert program noe senere, men sett av denne dagen, selv om Tegneseriens Dag arrangeres helgen før!


InkaLill har vært gjest på Vossastreken to ganger. Her er hun avbildet under fjorårets arrangement.

Hva er Vossastreken, hvordan kom det i gang, og hva har skjedd de siste 4 årene oppe på denne solfylte platået over Vossevangen?

Vi må tilbake til tidlig vår 2004, med en vandreutstilling om norske tegneserier som skulle vises på Mølstertunet (Voss Folkemuseum). Arrangementsansvarlig Brita Tveite kontaktet (snart) ex-Raptusgeneral Arild Wærness for å få hjelp til å lage litt “pes” omkring utstillingen, for å gjøre folkemuseet mer attraktivt for unge brukere. Sammen kom Brita og Arild fram til at den beste løsningen ville være en minifestival, en endags seriemøsntring.

Gjester ble invitert, de svarte ja og arrangementet gikk av stabelen en tidlig uke i mai. Over 300 mennesker, små og store, fant vegen opp fra Vangen til det solfylte tunet på Mølster, der århundregamle hus dannet en ramme rundt sprelske serier og fantasi.

I 2005 ble suksessen gjentatt med enda flere besøkende, og 2006 var festivalen etablert, med en større gjestestall enn noensinne.
Hvert år har hovedprogrammet blitt gjennomført i hovedsalen på museet, der det er plass til ca 250 besøkende. Et 4-timers program med intervjer, presentasjoner og tegning, nøyaktig som på andre arrangement som f.eks. Raptus.
Etterpå er det signering og skisser, og dette foregår i de eldgamle stovene på tunet, der hver tegner okkuperer “sin” stove og holder hoff en times tid eller mer.

Oversikt over Vossastrekens gjester hittil:

2006: Knut Westad, Anette Aga, Torbjørn Lien, Inkalill, Håkon Aasnes, Solveig Muren Sanden, Nataliya Kochergova + Fonna Forlag, Norsk Barneblad, Westwind Forlag
2005: Arild Midthun, Karine Haaland + Fonna Forlag, Westwind Forlag
2004: Inkalill, Frode Øverli og Lars Lauvik

Brita Tveite er lokal “Mønstringsdronning” og sørger for at både publikum og ikke minst gjester har det hyggelig. Hvert år arrangerer hun gjestebud for de inviterte gjestene – de overnatter i gamle stabbur og har det hyggelig i en gildehall ikke langt fra Mølstertunet.

Voss Kommune og Hordaland Fylke er blitt observant på tiltaket, som til nå har måtte nøye seg med tiltaks-smuler. Nytt av året er at Avisa Hordaland, en stor lokalavis, vil arrangere en lang seriekonkurranse blant ungdom på Voss, der resultatene skal publisereres i avisen i løpet av det kommende året. Det har nemlig dukket opp en rekke nye talenter på Voss, og “spioner” fra bl.a. Norsk Barneblad har sikret seg striper fra kommende talenter. Via kurs og foredrag holdt av Wærness skal antallet økes slik at Vossebygda kanskje kan bli kjent for seriekunstnere, ikke bare skiløpere…

Man kan møte opp på Vossastreken ved å ta toget eller kjøre til Voss. Deretter går turen opp til Mølstertunet med egen parkeringsplass. På tunet serveres det mat og drikke i løpet av arrangementet.


Knut Westad hadde mye å fortelle om en allsidig serieskaperkarriere da han besøkte Voss i fjor.

divider
 1. Det er nå klart at følgende gjester er klar for årets Vossastrek: – Ingebjørg Jensen – Tomte – Eirik “Arild” Andreas Vik, og (hurra!) – Flu Hartberg!
  Mer senere.


  Spacedog    20. April 2007, 18:01    #
 2. Gleder meg til å treffe disse på Voss i mai!


  Frank Flæsland    23. April 2007, 01:26    #
 3. Håper på suksess på Voss. Nesten så jeg skulle vært der!


  domroT    8. May 2007, 23:27    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)