Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ENKEL OG VANSKELIG ( 2.05.07 )

Rui Tenreiros Trost er lettlest, men vanskelig å felle dom over.

Av: Trond Sætre

Rui Tenreiro er en fremmed fugl i Norge. Serien hans handler om nettopp det, og bruken av fugler som symbol er omfattende. ”Trost” kan leses som en minimalistisk selvbiografi, selv om det faktisk er svært lite å lese i denne tegneserien. Historien blir fortalt bare med bilder, med unntak en scene der hovedpersonen søker på jobb i et reklamebyrå. Han blir avvist med et retorisk spørsmål om hvordan han kan gjøre denne jobben når han ikke en gang snakker norsk ennå. Antakelig er den kommentaren ment å være en smule bittert ironisk, ikke bare fordi historien er nesten ordløs, men også fordi hovedpersonen søker på jobb som illustratør.

Tenreiro har en vakker og original tegnestil; han veksler elegant mellom nåtida, som er tegnet grov og forenklet, men virkningsfull strek, og minnene, som er tegnet naturalistisk. Serien blir presentert i fargekombinasjonen svart-hvitt- lyserødt, og denne kombinasjonen er viktig for å skape den helt spesielle stemningen som Tenreiro trolig var ute etter.

Jeg kunne ønske meg litt mer handling; ”Trost” framstår mye som bildekunst og lite som en historie. Og om jeg kan få lov å være litt kynisk: All denne fuglesymbolikken er temmelig pretensiøs. Scenen der illustratøren er på reklamebyrået ender med at trekkene på reklameagentens ansikt flyr sin vei og kryssklippes med både frie fugler og burfugler. Litt tunglabbet, kanskje?

Men en original og lovende debut, alt tatt i betrakting.

Trost
48 sider
100 kroner
Jippi Forlag

divider
  1. Kommer oppfølgerne “Stær” og “De måtte fly” en gang?


    Quakeulf    2. May 2007, 18:22    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)